[D473-] 抗俄衛國 161: 烏軍全線反攻

1001 回覆
37 Like 4 Dislike
佢哋嘅作戰模式就係預算幾個月內大規模向西方推進,快速打完,
最緊要平靚正可以快速大量生產,
耐用性同安全性唔係佢哋考慮範圍
成日覺得對面實大把防空
f16會飛到幾遠先
都係正式編制一部份,相當於美國國民警衛軍, 未必及一線裝備低專人防守
啲中坑最鐘意拎往績黎講將來
明明而家樣樣野都唔同晒
戰爭就係超殘酷,乂家都會有戰損,西方援助武器有損傷有乜奇
另一樣野就係佢地用3個人就可以控制到一架坦克,正常北約既要四個人,咁樣12人一個小隊就可以有4架坦克,數量上會多左,不過一畀人開罐頭就一野收晒皮
咁多bradley件,拆唔晒不如送啲過去
二戰蘇聯
尋晚聽咗沈旭輝新一條講烏克蘭既片,裏面提到既觀點幾有道理
就係美國之所以一直限制住軍援既程度同數量,其中一個原因就係美國既保守派驚歷史重現,烏克蘭會變到好似伊拉克咁成為戰後尾大不掉既地方強國,變成美國和北約在俄烏戰爭後要處理既新問題
所以在烏克蘭加入北約、接受北約規範既事塵埃落定前,美國同其他西方國家唔會提供太高端既軍援、尤其係用於進攻既武器
飛炮塔=全部都死硬
因為蛾系坦克有設計彈藥填充機

下面個死亡輪盤就係彈藥填充機

原理好似左輪手槍咁 一格一格咁的啲彈上去

歐美就一直堅持手動填裝
其實老美當911果次先係立國以來第一次本土被襲擊
西歐美國好多野都係以人為本
獨裁垃圾政權就全部相反
加拿大人
加拿大人
抵佢地強大
仲有二樣野,一樣係蘇聯基建太差,承受唔到太重既坦克,減低坦克體積係最簡單減重既方法

一架坦克入面要最多空間既填裝手,用自動裝彈機就可以做細部坦克

轉盤式裝彈機加分裝彈係最簡單既設計,日本90式玩尾艙裝彈機最初故障率都好高,以蘇聯/蛾螺屍既科技玩尾艙裝彈機

第二係引擎技術,副V-2可以由T-34用到T-90,就知道蘇聯/蛾螺屍既內燃引擎技術唔掂,太重既坦克推唔郁

T-14打算用既X型引擎早幾年已經傳研發失敗
法國咪玩尾艙裝彈機
啲車仲要倉底貨黎
根本唔撚值錢
無左1架T90同堆crew用T64同新兵補呀嘛
東方人命不嬲唔值錢
蘇聯解體後無錢
Object 640同Burlak炮塔設計係用混合式裝彈機,下面輪盤+後面blowout,不過最後係Object 195/Armata嗰個概念贏

單從常規數據上分析(i.e. 撇除攻頂),炮塔爆主因並唔係因為下面個輪盤,而係放炮塔高處嘅備用彈藥引爆導致下面一齊爆->炮塔升空

T-80U彈藥分佈

去到呢度你可能會諗,咁點解唔計攻頂?
現時蘇系坦克設計大多數源自6/70年代設計需求,當時未有攻頂
去到80年代蘇聯構思嘅原型車/concept開始有唔同程度嘅分隔
Object 299

Object 490 #2

呢堆project係預期90年代中後/00頭開始投入服務,不過中間腰斬咗
加拿大火燒白宮
日本空襲珍珠港
本土
之前海軍陸戰隊先退役左一大批坦克
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞