[D473-] 抗俄衛國 161: 烏軍全線反攻

1001 回覆
37 Like 4 Dislike
匈牙利只不過聲大夾無準,佢地最多係形式上搞番歐盟內既成員,即係大家庭裡面一個唔生性既仔咁,叫佢自己出去獨立或者換第二個跟班佢一定唔制,所以其他成員一直都咁樣處理佢
仲有少少野想請教大家 點解有一部分侵粉會反烏奶蛾
佢講既便攜式防空導彈無夜視功能.

Russian fighter jets and helicopters are now exploiting deficiencies in Ukraine’s air defences at the frontline. Kyiv operates different Soviet-era surface-to-air missile systems, but has too few to provide full cover, leaving it partly reliant on very short-range shoulder-launched missiles (Manpads) which require the operator to see the target before shooting.

Manpads are not very effective at night,” said a Ukrainian air force pilot. “We need systems with detection and guidance — radar or optical-electronic systems,” the pilot added.

This leaves Ukrainian forces having to constantly balance the risk of deploying their scarce surface-to-air missile systems closer to the front lines against the cost of leaving their armoured vehicles exposed to Russian gunfire.

Ka-52直升機雖然對地無絕對優勢, 已經被烏軍打左至少35架,
但蘇式戰機依然強大, 而烏克蘭缺乏足夠既防空彈藥同系統.
簡單而言, 文章重點係, 幾時有F16?
布癲要玩兵推爭主導權
但佢有咁多戰機 火炮同裝甲車咩
之前巴克木堆屍咁推幾個月都攻唔陷
仲想再黎?

未計佢南線同東線唔係守得好好
佢想分散烏軍兵力
隨時變分散自己兵力俾烏克蘭反攻快啲
之前蛾狗動員已經搞到國家大亂
仲動員到?
世界第二軍國只係打左1年幾
已經淪落到要用上第三世界式既打法
蛾狗堆屍式死推巴克穆特左幾個月咪又係攻唔陷
重點係蛾狗有咁多兵咩
先唔講佢地攻擊力有幾咁廢
巴克穆特攻左幾個月都未攻陷

而家烏克蘭反推
佢地守線都咁難
要炸水壩又玩自爆坦
都阻唔到烏克蘭日日推幾公里
要慢慢黎
摸到個防禦缺口再一點突破
你隻死苗撚又借d 易想宣傳乜?
賤種去左打第五針未?

你做乜唔請教點解咁多左膠反戰反軍援?
唔引文廢事巴打們覺得我想推post
但係我又覺得九龍巴個post都唔算bias

temporarily pausing兩個字都係講緊短暫
檢討調整照計都係正常會發生嘅事
上面鬧得咁勁係咩原因?
係咪驚有人啱啱入黎唔知咩事以為烏軍敗走?

sorry唔想引戰 但請短短指點兩句
唔太明發生乜事
因為條友唔係第一次有意誤導同post 俄propaganda
呢排睇二戰史同德軍將領回憶錄,而家普白卡將戰線拉長,但各線中間有空隙,面對劣勢只係下令寸土不讓,必須死守,同希特拉響1942年Fall Blau時屢次要求轉進、死守到最後既偏執一樣

俄佬過咁多年,將士命令都係大石壓死蟹,只係唔似史太林時代,冇成績就要人頭落地,但上層都係依然問「做咩唔衝?幾多日內一定要有戰果,唔係你等死」,所以中層就會一直命令士兵烏拉衝鋒
但其他東歐國家經歷過蘇聯社會主義鐵拳
明顯對俄羅斯強硬好多
蘇聯仲要鎮壓過匈牙利革命
點解又走回頭路擁抱威權
因為匈牙利既社會基礎仍然係以教會為中心既傳統保守體系,排斥西方既自由主義思想,呢點由1848革命年之後,就一直貫徹始終。而俄羅斯又係講究保守、宗教傳統,與大多數匈牙利人不謀而合。

即使一度因為蘇聯鎮壓而產生國仇家恨,但佢地更厭惡今日既「西歐霸權」
可以參考呢個post,如果要再講遠啲嘅話就由Treaty of Trianon同大匈牙利主義開始講起
奧匈帝國的生前死後(長文)
https://lih.kg/vpkmBdX
#586 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

匈牙利亦都喺89年10月放棄共產制度,並改國名為匈牙利共和國。1994年,由原匈牙利社會主義工人黨改組嘅匈牙利社會黨獲得絕對多數地位,重新執政。

到咗98年,右翼嘅青民聯嘅擊敗左翼社會黨取得勝利,由柯班·域陀出任總理。

青民聯係霍攝政等舊保王黨嘅嫡系子孫,佢哋嘅上台標誌住廣大匈牙利人民嘅心願----收復歷次戰敗所失去嘅神聖領土。

佢哋比起德國人更加憤憤不平,因為德國雖然都喺凡爾賽條約中受盡凌辱,但畢竟喺二次大戰時殘酷報復過,叫做順返條氣,匈牙利人就感覺自己次次都比人恰。

隨住歐盟嘅成立,奧匈帝國解體產生嘅民族國家亦都相繼加入歐盟,歐洲又好似查理曼同神聖羅馬帝時代一樣實現一體化。

匈牙利亦喺04年加入歐盟,02年柯班連任失敗落台,到10年先捲土重來。

匈牙利雖然加入歐盟體系,但一直都保持特立獨行嘅姿態,喺好多事情都同大台唱反調。例如對LGBT就抱持保守態度,同連登囝一樣反左膠。

匈牙利喺外交上亦都傾向同西方世界嘅對手中俄交好,多次喺歐盟會議中幫佢哋口,以致有分析員對佢作出以下評論:

真心
其實匈sir你有冇諗過睇下精神科醫生
見你咁多年嚟啲post永遠鐘意同主流唱反調
人撐你就屌 人屌你就撐
以前啲人屌支那你就話世界第一
依家屌普京你又話好正好好睇
呢啲其實係反社會人格嘅特徵嚟
覺得自己永遠同人持相反意見就係有型 見解獨到 有sense
其實人哋只會心諗你做乜鳩
好似俄羅斯人一直都唔太崇尚前蘇聯,蘇聯只不過係一群來自外地同少數民族嘅共產主義理想者利用俄國推動世界革命,普京都係一直以新沙皇自居
所以真係唔撚明 點解d 極右 為左反左膠,寧願走去吹奏 中俄呢d 邪惡政權,吹到普京對抗deep state 救世界
事實如此,蘇聯解體前,除左波的三國,莫斯科係首當其衝,爆發過大規模示威及政變,蘇聯主要領導人大多係俄羅斯以外出身,甚至唔係莫斯科中心,血統唔純正,所以俄佬亦不承認佢地係領袖
唔止極右,極左都係Embrace極權,佢地崇尚馬克思主義、Maoism,而且會歌頌中國
馬蹄鐵理論

無論極左or極右,最終雙方觀點都殊途同歸
苗撚幾耐冇見過呢隻字了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞