[D473-] 抗俄衛國 161: 烏軍全線反攻

1001 回覆
37 Like 4 Dislike
炸得預左歐亞非一齊攬炒,無野阻到,在場俄烏兵都預左中哂輻射
希望烏克蘭唔好輸
事實上推進真係好緩慢,冇空軍優勢,打到似一戰咁
其實已經變左北約代理人同蛾畜打
北約比裝,烏克蘭就人命同佢打
如果最後變輸(趕唔走蛾畜某程度上都係輸),北約會好撚肉酸
依家等f16,18上場睇會唔會有重大變化,但最快都要10-12月
一日推到一公里好快架啦。一戰一個月都推唔到一百米呀

同埋家陣要撕開蛾軍最強既防線先用咁耐時間,後面蛾軍根本無人地帶黎

依家仲係邊皮打緊,連俄佬第一層主要防線都未掂到,最短仲有成15公里
事實上繼續軍援烏克蘭係抵過擴軍養自己軍隊
我相信任何一個識計數嘅歐洲政客都會睇到呢點
而且短期唔都唔會點改變
Confirmed Ukraine loss:
https://twitter.com/new27brigade/status/1670412979815477249?s=20

https://twitter.com/new27brigade/status/1670236141549916160?s=20

俄羅斯方的損失:
https://twitter.com/new27brigade/status/1670415588915818496

https://twitter.com/new27brigade/status/1670013207791149057?s=20

個人意見:
Orikhiv方向, 應該係防守最嚴密的, 俄羅斯喺當地的指揮系統亦係最完整. 就算係北約裝備 + 北約訓練, 缺乏空中優勢, 無法施展北約式空地聯合作戰的北約旅, 只係半桶水的北約旅. 無論俄羅斯定烏克籣都係一樣, 喺精準火砲 + 無人機嚴密監視下, 夾硬裝甲衝鋒從來冇好下場.

所以其他方向改番做烏克籣原來的步兵小隊滲透進攻 + 夜戰, 係冇空中優勢下, 迴避敵人無人機與遠程火力的最佳方法.

鬼唔知空中優勢可以搞掂地面砲兵咩, 但宜家烏克籣冇嘛, 咁都要喺目前有的資源繼續反攻作戰啦.
咁撚多地雷 你話過就過咩
https://youtu.be/cy6ElgSAeoM

徐某人意見: 扎波羅熱2023, 同1942年第二次阿拉曼戰役有雷同之處.

特別係最硬的Orikhiv方向, 基本上就似玩蒙哥馬利9衝, 用無限回復外掛消耗戰意圖耗光敵人所有resource, 迫敵人後退的戰術.
俄軍打巴赫穆特打左5個月
但呢度每邊戰線已經打左 6,7個巴赫穆特以上既面積架啦
我覺得又唔洗咁悲觀
烏克蘭背後仲有美國同北約呢對軍師
睇淡?我睇完,唔覺得佢係睇淡
而係一篇檢視俄軍現況既文章。
佢地一樣有精兵,而且慢慢改變戰術,轉用無人機。
文章有指出佢地既進步同埋極限。

九龍治水你求其貼一篇野跟住亂up,
已經唔係第一次。由你第一次留言我已經睇實你。
你既作為同Giotto極為相似,貼一篇文,
搏人唔睇內文然後鳩up。

Most experienced Russian soldiers died early in the war. Those fighting today, including lesser trained recently mobilized forces, struggle to conduct offensive operations and coordinate the movements of large military units. And Russian tanks, having suffered significant losses throughout 2022, are now frequently held back from the front line for use as a sort of artillery.

“They don’t have enough tanks right now,” Graf said. “They don’t have enough artillery to create a barrage of fire.”

They have changed tactics in the last six months,” he said, describing an assault that relied on a certain degree of strategy atop brute force.

“They did everything perfectly,” he said. “But something didn’t work out for them. Not enough information, as always.”
暫時出左37、47旅其中兩個北約旅
之前報導話組左9個北約旅,暫時未見上戰場
#688 #690 俄羅斯Orikhiv方逈重點布防, 重有俾我感覺係俄羅斯係故意重點針對北約旅, 集中最精銳的資源正面打擊.

1月soledar攻防戰係華格納針對46空中突擊旅, 宜家係47裝甲旅. 俄羅斯千方百計想證明: 北約訓練, 北約裝備都係不外如是, 俄羅斯的精銳同打法, 喺雙方都冇空中優勢下唔會輸俾北約軍隊.

畢竟, 去到精銳 VS 精銳喺差唔多條件下硬拼, 比的就係情報, 資源消耗.

所以宜家北約同美國, 唔會同敵人玩"差唔多條件", 喺冇空中優勢/空優爭持下強行進行地面推進任務.
exactly ,不過我都係等你出手
條友貼兩次 親俄youtube 片比你話完 ,唔出聲當冇事
除非有足夠多既agm88,炸爆晒佢啲防空系統,
好似海灣戰爭咁洗地式轟炸,之後f16就可以拎到制空
否則只會慢推慢磨,唔會再有伊久姆式大捷。
#696, 針desk, 特別係重點招呼北約訓練的旅:
- 1月soledar用華格納衝鋒, 夾硬用暴力撞爆增援防守的46空中突擊旅.
- 宜家用番烏克籣的1月喺武赫箂達防禦魔法, 針番47裝甲旅desk.

提督, 到最後俄烏雙方, 都會進化到用"最effective"的攻防戰術.

呢個時間就係資源消耗, 或者戰場外的因素改變戰場上的平衡(e.g 烏克籣借西方戰機重奪完整的空中優勢, 令地面的北約旅, 真正發揮出100%的聯合打擊能力, 冇佐空地聯合打擊的北約旅, 唔係完整的北約旅).
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞