[D473-] 抗俄衛國 161: 烏軍全線反攻

1001 回覆
37 Like 4 Dislike
美國佬真係好屈 炸1補1
炸1補10
其實有冇想過: 有D人或者族群, 唔想脫離部落式/好似游牧民族方式的生活, 成個族群主體都唔願進化成現代國家的模式呢?

大家可以話係"惰性", 但人/族群idea呢樣嘢, 唔想進步就係唔想, 冇得強逼的.

記住, 追求"人類主流利益同可持續性發展"的終極目標, 並非"理所當然".

簡單D講, 有D族群就係"爛泥扶唔上壁", 我哋冇辦法強求.
淨係圖中嗰堆應該都夠推平烏東
二戰一早證明佐: 千析唔好想同美帝比拼工業, 生產力

美國的地理位置 + 資源及人才能力, 真係"天選之國"來的.
難講
美國都有班人係唔想俾軍援
特別係民主黨支持者左膠多
但係就算共和黨鷹派都有唔同考慮
肯定有人想借烏克蘭拖死俄狗
又可以清下庫存

不過最大敵人俾烏克蘭做低左之後
班軍佬要點樣開口問國會攞錢
咪支那囉
烏克蘭點會變薩達姆
背景差咁遠

但m1美國的確係比得太慢
豹2都爆幾部 仲未見影
各自有班極左極右倒米

之後咪搵小支支囉
癲少陣
國內民情對民主既訴求未必好高
winter on fire
民主既訴求未必好高
咁樣當初就唔會發生咁多事 直接去奶蛾搞掂

鬼會有廣場革命
都唔會有克里米亞 烏東事件
蛾烏戰爭都唔會打添

而後勤換裝我覺得係藉口
一開始計劃係打算採購新車去供應 真係抵俾人屌㗎喎
零庫存仲有咁多候貨 現役仲有咁多貨
豹2已經落咗場

咁難免令人覺得佢喺度唧牙膏特登拖
https://www.youtube.com/watch?v=jC4ETxcxfFM&ab_channel=%E5%A0%85%E9%9B%A2%E5%9C%B0%E7%90%83%C2%B7%E6%B2%88%E6%97%AD%E6%9A%89
唔認同呢種講法但美國既極右派肯定有人咁諗,唔算好癲
英美斷烏克蘭炮彈 水喉都玩完
你仲要記住開戰之後周街派槍

佢真係咁玩 都唔使英美出手
呢種諗法, 而家睇落係杞人憂天,
但唔好忘記好多極權領袖初期都係追求民主起家.
白俄既盧卡申科就係一個例子.

佢地咁諗, 唔可以話錯, 不過而家未到處理既時候.
你點都係要打贏俄佬先算.
+1
現實係擔心完都係要比
西方落左咁多注 唔會因為個D擔心而停
而英美要斷水喉都唔難,洗咩驚
但有呢種諗法既人 我唔認同係癲左
鬼叫巴打出文前, 冇check清楚有冇漏洞或者表達得唔夠精準之處, 責任在於出文一方喎

特別喺呢個PO, 呢度的巴打對每個wording, sentence都好敏感的. 完全係用"極嚴格"的標準去審視.
我都O咗咀. 烏克蘭人付出, 多過香港人多多聲
只係唔係重要城市, 冇乜人理
#273 今次算數啦, 係出文個位巴打表達不當, 用錯sentence, 佢唔係有心misleading, or spread disinformation的.

總之各位巴打在本PO出opinion前, 麻煩double check一下自己打佐D乜嘢, 呢度的巴打全部係用顯微鏡的級數去睇po的.

本PO的立場除佐喺"親烏", "企喺普世價值的一方"外, 仲有求接近真相, 力求專業的精神, 精準的報道同personal opinion, 避免misleading or disinformation.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞