[D473-] 抗俄衛國 161: 烏軍全線反攻

1001 回覆
37 Like 4 Dislike
如果俾既係F35梗係好, 而家講緊F16咋.
核輻射可以好撚大獲.
不過要做到切爾諾貝爾式核爆係好難.
同樣道理, 呢單新聞, 我都建議大家保持距離.
https://twitter.com/new27brigade/status/1670578682216452096

還記得開戰初期, 大家都以為蛇島守軍全部陣亡.
但其實係烏軍宣傳同英雄創造既一部份.

今次呢位俄國副營長同埋佢既300下屬是生是死,
單方面由俄國帳號宣佈未必準確.
話唔埋係投降左, 或者撤離左, 無可靠媒體去核實.
初初既愛國者同現役愛國者都唔同晒
Yes
OFAB-100-120炸彈
VVER唔係RBMK
正常唔會爆, loss of coolant應該會shut down chain reaction
成件事好簡單
北約邊有咁多俄系戰機啫?東歐班人比曬烏克蘭都唔會夠用
F-16 F-18 上埋陣就冇得避免㗎喇
以色列老早就炸咗伊朗個無人機廠同提供武器啦
直接落場就難喇
提督你對, 宣傳戰, 創造英雄, 都係戰爭的一部份.

有時真係好羡慕有自己secret intelligence的團體/機構, 佢哋可以收集到好多我哋open source搵唔到的珍貴information, 當然secret intelligence的代價就係會隨時被法律追貴, 甚至直接面對死亡威脅.

secret intelligence算係屬於地下世界, 俾"主權國家"攏斷(MI6, CIA, FSB, MOSSAD, 中共總參2, 4等等), 唔見得光一面的遊戲.
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1670833187784896512?s=20

好普京style, 以攻對攻.

如果能力許可的話, 普京應該會想再次進攻基輔, 呢個係搶回戰略主動權最直接有效的方法: 烏克籣一定要部分前線兵力回防首都.
擺個死囚喺入面,搵野綁撚住佢然後衝上去。

俄羅斯點會嘥咁多時間整咁多野吖。

呢啲坦克炮管壽命都應該去到盡,換又唔係,射又射唔到,直接衝上去做特攻算
係, 烏克籣仲有大量預備兵力(約75%)左右未出動.

相對地俄羅斯大約就係整條約1200公里長前線咁多的兵力, 除非進一步動員, 否則俄羅斯再冇其他可以調用的地面兵力.
E2淨開雷達,之後俾其他機知位置黎打,F35條data link 仲可以lock 埋射導彈走,講緊空對空

空對地
B2+戰斧放題,之後EA18G同F35電子戰jam 死所有野,之後就GG

拎左絕對制空權後美帝可以屈機AC130又得,無人機又得,近空支援A10 同武直都得,必要時F18又得

已經唔好講無人機係空中留左好耐唔係DJI咁

北約屈機係因為美帝存在,全世界冇任何國家可以有美帝咁玩法
Challenger 2 好似好重甲咁
主要係大份
入面裝甲廿幾年冇升級過
重甲係Challenger 2賣點

俾烏克蘭果批仲要冇裝追加裝甲,唔係防禦力會更變態。

但再厚的裝甲,喺152/155mm口徑砲彈面前一律平等,呢個係物理極限的問題
#184 152/155mm面前,眾坦平等

BTW,俄羅斯都識無人機修正火砲精確打擊的技術,但實戰運用上似乎未追得上烏克蘭咁爐火純青。
無人機修正火炮喺敘利亞已經有
https://www.jstor.org/stable/resrep24241.9?seq=1
不過唔似而家DJI咁氾濫普遍
俾F16應該係極限, 無咩可能出F35
估計烏軍想光復Nesterianka 之後攻入去 Kopani
宜家氾濫程度, 直頭係要完全改變進攻/防禦戰術 (空中優勢相持不下情況).

全部都要以反砲兵, 反無人機最優先 (要推進, 先要過對面火砲同無人機一關), 然後推進/防守上要兵力更分散, 但火力投射上不能跟兵力一齊分散, 要保持集中. 坦克由裝甲衝鋒, 變成3-5公里火力支援角色.
係,我就係講緊f16/f18都屈唔到空優仲隨時打破而家一個微妙嘅平衡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞