一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
佢地唔會啦
但離左就真係可以公屋照住 白表家有長老照抽
咁咪唔好搞 由得佢地住到死
你自己置業問題咪靠自己 點解一定要搞佢地間屋
明明佢地住公屋拎綜緩+長生津夠hea到死個日 你已經煩死好多野
不如調返轉話係你貪心想要居屋
其實都岩 逼佢地做業主應該仲煩
仲有點解我咁執著個綠表 因為我同女朋友好快就過白表入息 得番私樓揀
無咩可能,得番幾個單位,今日成千人去揀

之後嗰啲唔駛再睇,只考慮馬鞍山,幾輪都買唔到都無辦法
純粹係睇有冇取消交易扔返出嚟,睇完冇咪放心囉,冇睇而過後發現會激氣
今日好似公佈其中兩幅地,等多陣啦,不過折扣率少過居屋,而且起好都要幾年
高級居屋… 唔知細單位洗唔洗五百萬
睇死都係安達臣道
過得62k買私樓唔會話供唔起 係首期要儲下姐
安達臣啲位唔係滿晒咩?
係既
今日有咩重大公佈
真係會去既得200人
私人參建居屋細節,今日下晝公佈完,下個月過立法會
係, 揀完樓你有半日時間整支票
明年
政府很快會公布「私人發展商參與興建資助房屋先導計劃」的落實細節方案,讓高效市場配合「以結果為目標」的政府,釋出社會整體力量,同樣以提速、提量、提效為目標,增加整體資助房屋的供應效能。最終細節即將敲定,亦會很快公布。
https://www.info.gov.hk/gia/general/202306/13/P2023061300319.htm

新聞公報亦有提到輸入外勞,出現金糧嘅本地工人睇路喇
白居二 400萬 budget 兩房有冇 925揀到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞