一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
只係知居屋2023冇,我估綠置2023嗰陣賣
始終啱啱賣完幾百個,要儲下貨
想問問最近結左婚
老婆同屋企人有公屋
我自咩就咩都冇
但老婆好耐好耐以前破過產
應該用老婆綠表定我自己白表抽比較好
寬敞戶要逼搬既要求其實都好寬鬆
你仲要得你一個人除名 有咩好擔心
白核機會高啲?
定係因為老婆破過產
唔建議用佢名嚟抽
租置計劃|消息:擬恆常化推售回收單位‎ 100萬以下上車盤將再現
https://www.hk01.com/article/908895?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
🔥全球單月1700萬用戶🔥 最多香港人用的新聞App!立刻下載:https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb
租置計劃回收單位銷情好 房會將倡恒常推售
【明報專訊】房委會2021年首次將逾800伙現有租置計劃回收的單位納入綠置居計劃。本報獲悉,因應上兩期單位銷情理想,房委會為加快出售租者置其屋計劃屋邨未售單位,將建議恒常化出售租置計劃回收單位。另消息指2022/23年度的公屋實際編配較原先估算高逾10%,合計編配逾3萬個單位。
接受申請前一日到揀樓當日都要合資格
如果用綠表,日後都要同佢屋企人一齊住,你ok?
即使你唔介意,居屋2023最大都係兩房,夠住?
Lm
只要keep住賣,樓齡50年前應該可以全部賣出,到時每條邨剩低少量問題單位,房署自己用唔出租

再冇租戶同業主之間嘅爭拗喇
聽日開會傾呢個?
即係冇得用佢公屋資格去抽
抽完除佢名?
真係唔識 唔該晒
綠表要戶藉所有人名,收樓時還公屋

建議你同另一半白表家庭,抽到之後除名搬走

公屋保留返
樓已揀叫做揀到中層 知足了…問題係高宏A4室到依家都係有中層 好換少伏… 上網睇過矖floor plan 唔近垃圾房 水錶 走廐位算好 唔明點解空左咁耐 有無都係揀左A4室 或者熟架步師兄可以分析下
恭喜
高宏有tg gp,有需要自己入

亦可以轉去睇裝修中伏po
綠置全部係公屋戶限時內還公屋,單人隊最遲收樓,到時裝修轉哂去其他場開工,呢啲冇肉食嘅單好易hea做或爛尾
睇圖都係直望B座 但地圖上面又好似有d距離 所以希望實景還好
啱啱揀完就要煩this ching唔好嚇住先?
兩年好快㗎咋,黑店/ 判頭而家衰咗,潛水一年洗底,跟住咪轉名劏過批新客囉

不過你都似係隨遇而安嘅人,冇所謂啦
咁癲
師兄求tg link
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞