一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
你自己有排緊公屋?
所以係你自己可以去特快或者買青富貨尾
揀到直接搬,住緊嘅公屋除名
剩低嘅人有機會搬去細單位
可以,但一年後先計輪候期
封信有電話,直接打去問
我覺得可以繼續買樓,自住嚟講綠置居平過居屋,但轉手就麻煩啲,想甩咗層樓應急有難度
你呢個情況最好預間屋住20-30年,到時長者入院舍/百年,你再睇下係全屋大翻新定係搬去其他單位比自己安享晚年

最重要係留意單位size,同埋裝修、傢俬擺位,長者床邊預留空位,放到助行器
其他佢會經過嘅地方整哂扶手,長者生活就會輕鬆好多,保養得好啲,唔好跌親,就可以喺屋企住多二三十年

而家得閒就清雜物,無論係現居翻新,定係搬新屋,最緊要唔好放滿哂櫃,空氣流通好重要

所以要留位請工人,唔可以買太細單位,裝修都要留意
琴日我都收到信 公屋輪候人士買青富/蝶翠
但個個都講青富 冇咩人講蝶翠嘅
同埋我有朋友收到簡約公屋 咁佢上樓係唔係會先過我定係公屋輪候人士隨機抽
1. 青富有大單位,而且單位數目多,所以討論度高

2. 蝶翠早前因為質素、執漏問題,業主們嘈緊,最大鑊係未受影響嘅業主懶懶閒

戶數少+一班不問世事嘅業主=管理費高+垃圾管理質素+天價維修費嘅必備條件齊咗

詳情可以去YouTube 睇相關報道

利申:我覺得先成立法團定係委員會都唔緊要,就好似成班朋友去旅行,傾自駕遊定報local tour,兩者冇對錯,大家傾下邊樣適合就得。但嗰班盲毛/廢老業主乜都唔理,就等於旅行前「你哋話事,你哋決定,我都ok」,結果一落機等車去酒店就黑面,夾錢就鬧你呃佢,唔肯比

3. 揀樓次序就麻煩你睇完再分享下喇,太多字,我唔想睇
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/flat-application/express-flat-allocation-scheme/index.html
因為蝶翠賣剩最後1間納米式
其餘百幾間都係青富
而且青富咩戶型都有剩 分佈仲好平均
咁即係如果入息限額過咗但資產完全冇就乜七都申請唔到
唔超過3成可以申請首置
煥然二期就快賣
綠置居啟鑽苑
5座2樓5室喺7月4號撻咗
$1250900
房署又賺6萬
可能而家先知住2樓有機會出事

不過啟鑽2樓我都會照衝
百幾萬即係開放式 撻左佢留返個機會再抽遲d啟德仲好
住返公屋進可攻退可守
幾時先公佈抽居屋😂😂😂😂
今年好似耐左好多咁
明白。平時無留意開,完全無概念
呢d information 對我黎講全部都好有用
真心唔該晒你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞