一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
我見高宏A B座都好似delay左幾多日下
右上角有最後更新日期
官網信唔過嘅,你睇民間整合囉
Thx
唔講收皮

單係搵人照顧 / 陪診 / 保健品 / 尿片 / 加營素呢啲都唔少錢
好彩就請個工人照顧,加埋哂每個月萬幾蚊搞掂
如果要入老人院,嗰筆先係錢

自住物業長者都可以拎長生津幾千蚊幫補下 (日後政策不變的話)
多謝樓上兩位ching比多左幾個重要考慮因素會再同大長老同二代親戚傾下點部署 另外留意到揀樓好多時都係空左最高嗰層 係咪頂樓有咩伏位? 同埋見高宏A座4室空左成條 係咪又係座向大伏
仲有錦柏C座反應都冷淡 係咪話近污水處理同發電廠
升降機槽好嘈同有水泵房同放天線唔係個個中意,仲有之前雍明苑垃圾居屋盤頂層漏水更加唔係個個想住頂樓
同父母同住公屋,嚟緊結婚想買樓,唔合資格申請居屋,但又負擔唔到私樓啲價,就咁二手市場買居屋係咪好戇鳩
核電廠
唔on居
二手都好多都唔錯
屏欣幾乎係攞晒最好嘅條件
特別係個折扣率,當年只係市價8折出售
兩房補地價20%都係百幾萬左右,
補完價就可以攞正牌放租或者加按,
今年年尾就夠期,資產流動性高好多

而家綠置個折扣去到咁高,今年41折
補地價筆錢隨時夠出面買多間納米樓,
而且仲要等15年
變相要預咗將來冇得考慮補地價
過左62k照計唔會供唔到私樓 係睇你第一幢aim幾貴姐
如果拎左間公屋換2手即係變相要同父母住?
咁寧願儲2年首期買上車盤好過
唔on居,但睇你二手市場係指邊樣

還公屋,免補地價買大單位,日後同住:非常普遍嘅做法,建議買康和式或房協,反正你居屋唔合資格,肯定供到
即使你抽新居屋,兩房都未必夠住,三房又爭崩頭(居屋2023,但可能裕雅有)

父母住公屋,你喺自由市場買已補價居屋:就要睇你人生規劃,舊居屋交通配套完善,純自住幾好,皮費輕
半新居屋有白居二抬高價,買私樓可能更好
我都糾結緊
我地住緊3人單位,阿媽未到60歲,我驚除咗名之後要換細屋,我又唔想父母住咗咁多年先搬嚟搬去
上網用身份證check 15號揀樓揀樓到尋日都未有信 係咪要問下房署
3人單位 2個人住唔會搬細
我覺得暫時唔會改,但如果要搵上門家居護理/送飯/陪診之類,但用佢親戚地址,而唔係長者名下嘅綠置居
咁呢啲服務全部收正價,仲要排期會擺好後,搵私家嘅貴過請工人

咁請工人筆錢又邊個出呢?喺親戚屋企照顧老人,梗係要咗綠置居嗰個,比錢請工人服侍長者同親戚一家

而工人放假,都係要搵看護
想直接去老人院,政府買位冇份,大西北老人院床位都成皮嘢,「你拎佢名買樓,而家要佢住4人房?點都要單人房啦!你唔出錢,咪賣樓囉!」

就算決心做衰仔,親戚都唔會比,幫長者賣樓就搞掂哂

完全諗唔通點解要為一個車位size 嘅綠置居搞到咁
我見過親戚間租置公屋,由買嗰陣寫埋平安紙比供嗰個,開家庭會議全部人都同意

最後都搞到全家反目,因為買嗰陣廿幾萬,而家2百幾萬

亦都聽過姊弟爭產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞