一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
有兩房?
你話啊
大單位一樣照搶
就係無料先買
中就起碼執成球,點解唔抽
撻訂呢班咪抽咗又揀完樓囉,只係完成唔到交易,執成球之前先跌錢

例如啟翔B座24樓8室
21年5月31,居屋2020嘅第一日揀樓,買咗兩房單位,$4,800,700,人生贏家,帶住全場艷羨目光行出揀樓房

23年6月6日取消交易
白表冇咗48萬,綠表24萬
應該係供唔起啦,借400幾萬供25年,每月供2萬幾3萬?
#1綠表嚟
計唔掂數
仲想keep返公屋呱
2萬頭
大單位地祖差餉管理費又貴啲
加多兩次息
加埋水電煤
當供樓佔入息50% 搵5-6萬正常都要交下稅
每月未開始食嘢已經固定開支2萬尾3萬
除非full paid
屌呢啲有仔女幫嫁啦
捱幾年有錢執所以咪期期清
睇多單

#69 A座3208
21年6月1買 469萬
23年6月27終止交易

房署又袋23萬/46萬

奉勸大家買樓前真係計清楚,觀點角度每個人都唔同,但數字呃唔到人
可能本身已經養緊d長老用佢地名買又計到條數太盡
是但一個失業就收得皮啦
你第一句綠置居會好啲,白表又會爭啲嘅
我都可能撻啟x兩房

自己唔識理財住返公屋輕輕鬆鬆算
可能係兩老拎積蓄比首期,諗住3個仔女每人比一萬,過幾年賣樓賺幾球

點知大仔移民,擺低十萬八萬就走咗
二女又嫁人,老公養緊,冇錢比外家供樓
三仔每個月比一萬,加埋兩老長生津,都唔夠供樓

唔計上唔到會/死咗個/失業/重病//家庭糾紛之類嘅不幸事件,4百幾萬唔係小事,想穩賺兩球,除咗運氣都要有實際能力

如果真係咁好運,住緊私樓 / 獨立屋喇
唔係仔女叫邊個會臨老走去抽居屋
隔離屋陳師奶囉,見佢一抽就中,入伙兩年就賣出賺兩球
其實有機會喺上年covid bye 咗
有啲白表係公屋戶玩一開二
或者本身租緊樓,諗住比多幾千供樓冇問題,但計漏咗印花稅,股票又跌,減派息
撻完計清楚,重新部署過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞