一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
即係綠表左之後佢地會無左生果金個啲?
另外我無諗住要女友一齊住呀 點都另外搵地方 女朋友都有啲能力的
繼承個度我覺得戶主死左我會過晒資產要還
張先生最後想出一個方法,就是先委託律師樓訂立一份繼承書,說明居屋成交後物業會由他繼承,樓契也直接寫上其名字,並且獲房屋署發出了「不反對通知書」,最終獲得個別銀行「開綠燈」准申請按揭。但筆者另一客戶便較不幸,相同做法最終也找不到銀行批出按揭。

即係都要睇啲運,要銀行信你會繼承
都有參考價值
Thank you ching
難聽講,等佢哋死咗個先再決定啦反正你3人單位

到時買間綠置/居屋/二手,大把選擇

同埋最緊要問下長者意願
呢兩個cases 好有資訊性
但都仲係平過同區同期私樓
即係到時得番一個老人家買間一房會平好多?
走咗一個,你同另一個都係家庭隊,過60之後都係長者隊,2人/3人可以揀嘅單位冇分別
定係keep住間公屋 戶主7x唔搞佢
我同另一個5x抽白 其實都就快60
夫妻要同一張表
原來無得母子咁申請
你真係當正苦戇尻
有提過?
住到兩個百年歸老,當係遺產咁去繼承
所以呢度經常建議長者離婚,係真心分享
其實兩老窮真係難搞 正常佢地用綠表換間居屋當留比仔女都要啦
我自己出錢換 同女朋友都唔知點搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞