一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
如果已經買咗嘅,就努力下囉,睇你情況都唔差,留啲cash周轉,簡單裝修就冇問題

如果未買嘅,考慮下其他屋苑,可以輕鬆啲
溝多個33k既女朋友就搞掂
兩老排緊公屋都幾年,已經夠年齡,今次白長抽唔到,應該下次(or下下次)都有綠表
其實係而家份工麻麻地想裸辭,但如果要準備一兩年後買樓既,而家份工幾多不快都要硬食
當然 仲有一個問題係 我表哥供緊私樓,最近失左業,應該變銀主盤
咁岩見到咁多人摓訂,搞到而家好撚焦慮
咁就唔好買啟德喇,養老開支唔係小事
排到公屋咪照住 你自己抽單人咪仲好
等再老d是但一個走左 先再連埋你抽長者
可能長者派到嘅公屋,好過比錢買嘅居屋
係囉又平租又唔洗煩維修又唔洗一齊住
寧願自己住住先 再老d先用佢地quota
長者隊仲可以排市區
新樓有白田,過兩年有觀塘
點解取消交易
移民/死咗/買私樓

做唔到按揭,冇錢比尾數
好慘
問個白痴問題。。綠置居係可唔可以賣比居二客
設轉讓限制:
跟居屋轉售一樣,政府收緊2022 年起出售綠置居的轉讓限制,以不高於原價出售單位予房委會提名的綠表買家,即由現時的首 2 年延長至首 5 年。

買入單位 5 年後,業主可在未補地價的情況下,在居屋第二市場按業主自行議定的價格,出售單位予房委會提名的綠表買家。

買入單位 15 年後,業主才可補地價,於公開市場出售單位,亦即由現時的 10 年延長至 15 年。
你嗰個唔得,景泰苑可以

之前我提咗你幾次睇轉讓限制,係真心㗎
50k月入點會供唔掂
收到妳 見麗翠都淨係可以放比綠表客?
供樓加管理費、水電煤都差唔多3萬,仲有3個人嘅基本開支,唔輕鬆㗎
想轉工都有壓力
以房委會的deadline fighter性格,今日就係exactly 「年中」,會唔會今日公布
之前有巴打講過,將一年分3份
5-8月都叫年中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞