一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
只有賣唔出嘅價錢,冇賣唔出嘅樓

你睇返居屋2022價單https://www.housingauthority.gov.hk/mini-site/tps/pdf/RTPSpricelist_hos2022.pdf
用呢個價錢同房署買,賺少少放出去冇難度
(除非個客睇樓時,隔離拎把刀出嚟)

但係同買家入手,就要睇地點同size,唔好彩又要急住賣,可能真係蝕
油柑頭首置盤新消息

發言人表示:「出售對象的資格由政府規定。『首置』申請人須為居港滿七年的香港居民、從未在香港擁有住宅物業、收入介乎居屋白表申請人的入息限額及該限額加三成,以及資產不超過居屋白表申請人的資產限額加三成。政府會在發展商出售『首置』單位前參考當時的情況訂定詳細的申請資格。」

「首置」單位設有轉讓限制。業主在買入「首置」單位的首五年內不可出售或出租單位。在首五年過後,業主須向政府繳付補價以解除轉讓限制,才可在公開市場出售或出租其單位。有關轉讓限制與之前的「首置」項目的規定相同。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202306/23/P2023062300227.htm
家有長者係咪好難入到配額??
綠表唔難入,白表有少少睇運氣,不過最重要都係自己資料齊全
睇你想分開住定係熱鬧咁住

冇長者,普通家庭隊要安達臣/朗天先有兩房(排得前可能有屯門低層)
而綠表家庭過去一定有樓揀,白表未必
完全正確
係純粹睇下未來想三個+你一間屋,定係分拆家庭

唔介意一間屋,就考慮埋安達/朗天兩房得唔得
雖然一房(380尺)𢵧兩房都夠,但當你結婚,配偶搬嚟一齊住就好勉強(除非啲房做哂隔音)
所以最終係睇自己人生規劃
係你要通過審查,再重新同房署簽租約,你做戶主
如果到時你係寬敞戶,房署會調你去細單位(派三次,唔啱就唔好住喇)

要留意,今年10月開始新例,買完一個月內要申報,到時白表抽中嘅除名,原則上唔可以繼續喺公屋住,而新居屋未入伙,中間呢段時間要出去租樓,好彩嘅同房署申請,住多一段時間(唔超過12個月),或者違反條例繼續屈蛇喺原有公屋

若然房署超高效率,整速調你去細單位,3條友想屈喺細單位都有難度

想公屋一開二最好留多條後路,準備定樓花期嘅租金
買得租置都係唔想再搬姐

佢要限你一定要當初成張租置list一齊入飛
不如繼續keep住租置,仔女等一開二抽到除名兩老先買返間租置
家庭成員本身可以用白表(任何資助房屋嘅家庭成員)

只係租置業主買完,想轉抽居屋要全部人,賣出間租置

簡單講公屋租戶嘅戶主抽中除名,家庭成員繼續住公屋
租置公屋業主抽居屋,就要冚家賣樓搬走
係呀,我意思就係咁
如果想抽唔建議買租置
不如等抽到d人除名先再買
買完之後,成員繼續慢慢抽
只係業主冇得一齊玩之嘛
早買早享受
唔駛兩年查一次,轉頭又話冷氣滴水扣分

抽新樓都係得兩房,仲要係觀塘半山

幾十萬買間市區租置4百幾尺唔好咩?住落唔啱咪抽新居屋,或者私樓,賣出租置賺嗰兩球擺去新屋

頭盔:租置公屋恆常化之後嘅調整,要等居屋2023申請須知睇清楚
(i) 「租置計劃」單位的業主及其戶籍內的所有認可家庭成員必須一同申請:申請者可以是「租置計劃」的單位業主/聯名業主/戶籍內的家庭成員。

呢段唔係講緊一抽就要之前租置計劃入邊既所有人一齊抽?
唔可以ABC三個人一齊住租置計劃,C落人頭買左,AB去抽居屋,要ABC一齊抽
(a)
私營房屋的住戶;

(b)
香港房屋委員會(下稱「房委會」)轄下公共租住房屋(下稱「公屋」)、香港房屋協會(下稱「房協」)轄下出租屋邨或任何資助房屋計劃單位住戶的家庭成員;及

我嘅理解係:租置嘅家庭成員係屬於(b),而唔係(c)

租置業主要抽居屋,就一定係全家抽,只係抽新居屋時,可以係任何一個成員做申請人,做居屋嘅業主

繼續頭盔:等申請須知睇清楚
租置果part有呢句
購買人及其租約上的認可住客均應填報在同一份認購申請書內﹔

我理解係租置一買無論邊個係業主,都要本身租置全部人落名

然後配合(i) 「租置計劃」單位的業主及其戶籍內的所有認可家庭成員必須一同申請

所以租置單位一入就要全家一齊入

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞