一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
本身出口條天橋再伸延出去就已經可以 真嘅話都幾黐線
問題係造完又唔可以賣貴d
6月13日綠置居2022剩餘單位

高宏A: 52
高宏B: 70
錦柏A:0
錦柏B:1
錦柏C:144
清濤: 6
私人興建資助出售房屋先導計劃 - 樂建居

第一個用地,首先我們預計在今年年底招標的,是在東涌第122區的一塊土地,大概有1.4公頃,預算可興建的單位有1 600個。另外一塊用地在柴灣——一個在港島區,一個在東涌——柴灣的祥民道,大概0.5公頃,可建單位是700個。這裏有些相片可以讓大家看看,東涌用地因為是新填海區,本身的土地平整自然已做好。這個地塊已做好土地平整,交出來招標。我剛才已說過,預算招標日期是二○二三年年底。

柴灣祥民道這塊用地,我們嘗試找一個未平整的土地,它後面有一些斜坡及高差。我們希望利用市場的力量,把一些工程的土地平整、打樁,一併交給市場設計和籌劃,希望爭取時間可以縮短。這個我們預算二○二四年的第一季推出,這塊地亦相當不錯,鄰近地鐵站。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202306/13/P2023061300641.htm
麗翠個位咁靚 所以都仲有人會買 油塘雖然都靚 但唔好諗放到咁高 有160 170應該都好好
其他師兄講到納會輸到仆街 應該未必咁worse?
輸到仆街又唔會 但唔好諗賺大錢囉 你自己上網都睇到納既成交係少之有少啦
但求打和咋…
最少打和啦 扣埋你d裝修費雜費都幾肯定唔會蝕 反正近幾年都未見過輸既
同其他ching見解咁唔同嘅佢地覺得納係大伏喎
咁係因為大單位係未都執2 3球 你納米得個少少未個對比大囉 問題係你單人都冇得揀 純粹想要保住個單位係唯一方法 好多巴打成日都講 當做倉都爽
之前冇咁多供應,而嚟緊幾年925越來越少(新居屋禁售期)
幾肯定麗翠嗰啲keep到價

但未來幾年一直有穩定供應,租置公屋都扔出嚟賣,仲有私人參建居屋,首置

今次嘅綠置居要2029/2030先可以賣,我唔覺得到時會有好多綠表客願意接貨,唔通真係貪納米單位絕版貨夠矜貴?定係油塘幅牆夠厚?

接完貨,2040年可以補地價賣
咁補多少少錢買啟欣唔好?或者買啟鑽同鏡仔做街坊
更大機會係呢班願意買樓嘅綠表客,自己抽到一手喇
有人放唔代表有成交你放5m都得,係咪有人會買
咁計埋高宏地段 算唔算保值因素?
你認真睇一次高宏苑 / 啟鑽 / 啟翔 / 啟欣轉讓限制
呢幾個屋苑都係交通方便,入伙期相若,有納米單位
好適合用嚟比較

睇完唔認同我嘅,就祝你買得開心賺得高興啦
油塘同啟德個價錢爭都有幾千 百花應百客 有d人 budget唔夠既都係一個選擇黎既 有錢邊個唔想住大住好d
錦柏唔係重有堆開放式咩
就算有仲應該過唔到聽日了…後日先到我
thx ching 另外知唔知邊度會有最update 嘅未銷單位list
官網

講咗咁Q耐,你連邊度睇都未知??
真心問,你有冇睇過官網「申請須知」同「常見問題」?
有睇 但我見個表列形式仲有好多顯示未銷出嘅 定要睇文字版
大家都叫有共識 佢地都上曬岸 移曬民 又無仔女 所以唔敢話100% 無事 但應該無咁大阻力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞