一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
居屋2023
(26/4/2023更新)

申請日期: 2023年年中 (確實日期待公佈)
攪珠日期: 2023年第四季 (確實日期待公佈)
揀樓日期: 2024年第一季 (確實日期待公佈)

單位分佈:
兩房 (442 – 518平方呎):
- 兆翠苑109個
- 安楹苑 284個
- 安樺苑224個
- 安麗苑 360個
- 啟悅苑 496個
- 朗天苑 1133個

兩房單位合共2606個

一房 (374 – 426平方呎):
- 兆翠苑 255個
- 安楹苑 752個
- 安樺苑 654個
- 安麗苑 720個
- 啟悅苑 899個
- 朗天苑 1270個

一房單位合共4550個

開放式 (278 – 320平方呎)
- 兆翠苑 154個
- 安楹苑 104個
- 安樺苑 112個
- 安麗苑 300個
- 啟悅苑 651個
- 朗天苑 677個

開放式單位合共1998個
部份屋苑單位呎數較高,估計係有露台或牆身較厚

「居屋 2023」推售的新居屋單位總數: 9154

因買賣協議撤銷而收回的單位:
- 裕雅苑 (居屋2022)
- 愉德苑 (居屋2022)
- 錦駿苑 (居屋2020)
- 啟翔苑 (居屋2020)

暫時39個, 截至選樓開始前約兩個月確知因買賣協議撤銷而收回的單位,將一併納入於「居屋2023」內重售。

配額:
綠表40%,白表60%
家有長者: 2700
單人: 900

白表入息及資產限額:
單人: $31,000 / $735,000
家庭: $62,000 / $1,470,000

汁:
4月26日新聞公報
https://www.info.gov.hk/gia/general/202304/26/P2023042600468.htm

單位分佈
https://gia.info.gov.hk/general/202304/26/P2023042600468_418113_1_1682504528654.pdf

擁有香港住宅物業的限制
(由 「居 屋 2023」開 始 適 用 於 白 表 申 請 者 及 特 定 綠表申請者 )
https://gia.info.gov.hk/general/202304/26/P2023042600468_418114_1_1682504528657.pdf

公營房屋預測建屋量(根據 2022 年 12 月的預測)
https://gia.info.gov.hk/general/202304/26/P2023042600195_418098_1_1682478384147.pdf
內含項目內預計提供的福利設施
攪珠及揀樓次序

1. 長者隊、綠表、白表都會收到一個攪珠號碼 (申請編號) (參加長者隊要自己剔,唔係申請表有個60歲就自動排)

2. 假設攪珠號碼尾數係"18" ,到攪珠時就會由呢100個尾數(00-99)抽籤,如果第一個號碼抽到"18",咁你就叫做中咗第1粒珠喇
(100個號碼都會排次序,只係傳媒報導通常只講前面10個)

3. 之後就會將每個組別嘅"18",電腦隨機排次序。由於每個組別申請人數唔同,所以每個組別嘅「1個波有幾多人」都唔同 (大約係該組別申請人/100)

4. 攪珠後就可以睇返自己係該組別排第幾個,呢個時候,長者隊就會有兩個次序: 長者隊1個(綠長GE,白長WE),家庭隊1個(綠家GM,白家WM),即係傳說中長者隊有兩個冧把

5. 揀樓次序:
- 清拆戶
- 長者隊2700個 (即係長者隊入面,2700個家庭可以買,買完就停,如果綠表長者用唔哂1080個配額(2700 x 40%),會比白長揀,相反亦然,不過冇乜可能發生),所以唔係排長者隊就一定有樓揀
- 家庭隊:綠表家庭冇分核唔核,亦唔係睇家庭人數分先後;白表分核心家庭 (白核)同非核心家庭 (白非核),白核揀完到白非核
- 單人900個:當剩低900個單位時,家庭隊會暫停,轉由單人隊揀樓
( 同樣:如果綠單用唔哂配額,會比白單,相反亦然,不過冇乜可能發生)
- 如果全部單人隊揀哂,都未賣完單位,就會去返家庭隊繼續揀
所以白非核揀樓機會係0

6. 樂富入房揀樓係同時叫5個,次序:綠白綠白白

7. 到你入房揀樓時,剩低單位都可以揀
揀樓建議:

啟悅: 負擔到又供得起,或者要校網,一定係首選,但要考慮現金流 / 居住面積

兆翠: 配套成熟,價格適中,不過出入外區交通較花時間

安楹苑 / 安樺苑 / 安麗苑: 交通差,但點都叫市區,親友住開市區嘅,食飯聚會都方便 (的士出入),而且3百幾萬有個兩房單位

朗天苑: 價錢超值, 大部份景觀唔錯,適合住開大西北人士,外區人就要考慮下治安同生活習慣

每個屋苑都有優缺點,唔需要彈到一文不值,各個家庭都有唔同嘅需要

但一家五口用間公屋買啟悅開放式,諗住5年後轉手賺幾球買私樓大單位,就絕對要取笑
居屋2023單人隊有咩揀?

開放式 (278 – 320平方呎)
- 兆翠苑 154個
- 安楹苑 104個
- 安樺苑 112個
- 安麗苑 300個
- 啟悅苑 651個
- 朗天苑 677個

最差嘅900個係單人隊,部份家庭隊要啟悅/兆翠280,唔要安達臣380
所以最後會剩低安達臣,朗天嘅280尺
接受唔到就慳返$270唔好入表
幾時可以申請?
依家啲單人都起碼270呎
都好過以前啲180呎
揀樓期間嘅撻訂/取消交易單位:

最近綠置居撻訂係咁

高宏苑成交記錄冊#850 A座43樓18室
4月24賣出,5月8日取消交易
5月9日再賣出(#1016)

所以我建議揀樓前一晚點都去官網睇下
政府4月嘅新聞公報話年中
之前市區180 (麗翠,啟鑽)都賣得哂,政府咪心雄囉,細單位追數量快好多
如果唔係青富苑滯銷,應該都會繼續
Thanks
姐係會即刻掉翻入個pool度?
yes
如果你係第二日第一個既話
又開始一日嘅揀樓大挑戰了
唔知今日出席率有幾低呢
應該會隨時間降低?愈黎愈少好盤 希望少過上星期
幾時再有房協新樓
大家都等緊政府公佈,「年中」隨時出現

白表嘅可以睇定有咩戶口要準備
綠表可以同家人商量點樣入表
上期係21年12月公佈,22年2月接受申請

今次4月尾公佈,而家仲未可以話佢遲
有無人係個種玩法
公屋1變2 其實幾屈..

利申無綠表
呢度有好多

留名睇綠表白表一齊申請玩一開二
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞