一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
睇二手
我都有間唔中睇吓
二手居屋貴撚到戇尻
老豆老母係長者住公屋,公居户籍得返佢哋兩個名,屋企仔女已除名,佢地想甩左間公屋,原因係唔想浪費個綠表名額,第日留比個孫。如果抽綠置居,係咪無機會抽到大單位?
死咗就係繼承人簽紙做按揭
要平啲就廿年以上
到你想轉手個下就夠鐘補地價
補完同私樓差唔多好撚搵笨
兩老+其中一個60歲係長者隊,有30%配額優先揀樓
房署批準呢單居屋交易,間屋都轉埋名畀繼承人,銀行照跟繼承人background做按揭,銀行有咩風險?
所以咪話買咗當住一世
唔好意思想問下大家意見
3人家庭住緊公屋 兩老都窮
自己唔想老左要還公屋 想而家綠表抽新居/綠置
要供都應該負擔到 但綠表抽左就係安置兩老 有排都未香
另外同女友買樓就好重負擔唔知買唔買到
應唔應該繼續住公屋定老西都綠表左先?
🙏🙏謝謝
7x 5x
講多少少 綠表首期不大問題 自己本身ard30k人工
可以咁玩?
兩老 2人抽白會排好前?
同埋抽到之後公屋除兩老名直接轉我名?
兩老做咗業主之後,部份政府福利拎唔到
撇除養老嘅錢銀問題,新居屋多數係兩房,你婚後都會一齊住,夠住?另一半ok?唔生小朋友?

現行公屋政策係戶主死咗,剩低嘅人審查後同房署重新簽租約,到時用你名做戶主就得

如果我係你呢個情況,會同另一半簽紙抽白表居屋家庭隊,或者慢慢抽白單,反正每年幾千個單位,總有一日抽中
假設佢地抽到2人單位
除佢兩人公屋名 我得番一人公屋
應該要換細單位同交1.5倍租
好似有啲奇怪
唔奇怪呀 你要一開二就係要有d付出
視乎你本身間公屋幾大 唔大既話未必要你即搬
然後佢地可以住返公屋 你同條女去居屋住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞