一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
青富個view真係唔錯,配套唔足,但冇安達臣咁差

不過嗰期青富個價錢唔吸引
4月26日新聞公報

因買賣協議撤銷而收回的青富苑和蝶翠苑綠置居單位

截至二○二三年三月三十一日,青富苑和蝶翠苑合共有113個因買賣協議撤銷而收回的單位。為加快出售這些單位,小組委員會決定在「特快公屋編配計劃2023」同步向合資格的公屋申請者推售該兩個發展項目任何因買賣協議撤銷而收回的單位。

「特快公屋編配計劃2023」將於二○二三年年中開始接受申請,並於二○二三年第四季開始選樓。申請購買青富苑及蝶翠苑單位者須繳交270元申請費。

小組委員會在二○一八年通過,綠置居單位的折扣率會較上一次居屋銷售計劃的折扣率高10%。根據「居屋2023」38%的折扣率計算,因買賣協議撤銷而收回的青富苑和蝶翠苑綠置居單位在「特快公屋編配計劃2023」的平均售價定於按評定市值折減48%的水平。
想問有無其他屋苑 group 或者一個大 group包晒所有屋苑?
我只係知大gp

老婆而家全職湊仔,諗住9月先出番黎打工,驚到時入息超左,想問幾時要申報入息?係申報過往12個月平均每月入息定係當月入息?
申請前6個月
但如果工作/收入有變,以最新嘅固定收入為準
非固定月薪好似係計12個月

基本上入息係揀樓前6個月到揀樓當日都要合資格
接受申請前6個月到揀樓日
今日揀樓統計會幾時出架?
賣左158間
高宏26
錦柏94
清濤38
感謝ching. 會唔會有個小預測星期四揀唔想放棄希望 aim 200呎樓上 錦柏點睇
高宏26 (剩餘:173)
錦柏94 (剩餘:203)
清濤38 (剩餘:46)

剩餘: 419
只得納米
明白 thxx
高宏26 (剩餘:163)

剩餘: 409

更正
高宏26 (剩餘:163)

剩餘: 412

更正*2
開放式應該聽日都賣得哂
清濤錦柏都全清?
今日叫1200人
聽日叫1400人
錦柏得返53
清濤得返46
total 99 間開放式
賣哂真係唔出奇
至於鈉米仲有大約312間
估計最後都會賣淨200-250間
最後納米都去 是否不智
大長老排綠單 我供 唔想百年歸老要還公屋 咩都無 本身我孤家寡人 買左要還公屋嗰時大長老會搬去同仔女住 中長期嘅concern係驚蟹到仆街 遲下無人接貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞