一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
因為有人撻,正常邊可能有
又係睇一年?咁即係辭職都趕唔切啦
但變相用左一世人一次的福利
係呀就係過2年grad就無得玩,所以即係青富開放都要,定過2個月出公海抽白表單人
收左信了,輪侯資格,問要唔要特快同青富貨尾
睇嘅形勢係想搵公屋輪候人士清貨尾,
高宏錦柏嘅剩餘同撻訂都可能用呢個方式,
政策上唔想屈服將綠置賣剩蔗擺落居屋,
因為綠置條數係計新落成公屋單位數量,
所以就俾佢諗到擺落特快公屋賣納米式
唔一定係仔女,兩老做業主都可以,其實好簡單

A. 有自住物業嘅長者
B. 冇資產,住公屋/排公屋

1. 邊個需要更多嘅社會資源同福利?
2. 日後削減福利開支,減邊個先?
3. 需要入住院舍,可以叫A賣樓,B就局住比佢

如果父子(兩個家庭)聯名買一間資助房屋,對政府嚟講係bonus,某程度上長者做業主已經足夠
衍生出嚟就係長者隊單名某主,後生嘅留名再抽/首置,結果做唔到按揭撻訂,政府又增加幾十萬收入
是。。繼承遺產算用左自己quota ?
收到你 姐係放左就可以如常抽白? 前題係唔爆資產cap
1. 而家嘅福利,十年後點樣變冇人知
2. 睇你本身年齡、收入,積蓄
3. 如果申請綜援,目前係要申報埋同住人
4. 假設你係孝順仔,想比個安樂窩長者住到老,要留意呢幾點

- 起居飲食有限錢,但加營素、補充品條數唔好睇少

- 社區配套、設施,醫院、診所等

- 長者可以自己去廁所,廁後清潔可以用智能馬桶/廁板;佢突然腳軟唔夠力起身,廁所有冇空間企多個人去幫佢?如果要用尿片,你可以佢幫佢換?請工人夠位瞓?

- 如果要擺護理床,夠位?

- 目前大西北正常少少嘅老人院床位大約一萬,什費另計,單人房萬五起跳,港島區普通嘅床位連什費大約2萬(九龍區我冇去了解)住老人院唔係一兩個月,有好多都係住十年八年,甚至更耐,會唔會用哂積蓄,到自己老咗冇錢用?
業主落埋你名,你做按揭
我好似係唔知道邊到睇過,話每個人身上最多有一層未補地價的物業
上面講繼承,我記得就係如果買左居屋而又無補地價,係繼承唔到老豆留比你的居屋。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞