一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
過咗擔保期唔似啲925半新居屋咁易炒得起,二三百萬都仲有好多選擇,按掲放寛咗慳番二三十萬首期可以上車,又免印花稅咁濟,純自住角度,應該係公屋富戶等唔切抽中新居屋嘅最後逃生門,好過高追啲半新居屋食炒價俾人仆傻瓜
前提要有首期
之後甩手都唔易
反而拎出居屋3-4成首期,不如去買私樓,最少租得出,升值潛力高D,轉手都易D
仲未有消息….. ( 差唔多可以開定下一個 Post )
要950個回覆先可以開延伸主題,聽日應該得
招標承辦出售居者有其屋計劃單位2023的業權轉易法律服務

8月4日先deadline, 仲要等開標

今年分分鐘要等到9月先有得申請
睇完都唔明係咩事
唔通房署想加新嘅轉讓限制,定係封哂啲灰色地帶?

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/business-partnerships/tenders/BP_Tender_Notice_7_Jul_2023.pdf
想問青富苑再重售既單位係咪剩返188呎最細款
Ok,thankyou
你可以去成交記錄冊,睇下係邊啲單位撻咗
賣左兩轉都賣剩百幾個單,睇怕都係得1-2個大單位
可能係比完訂之後,過唔到審查
應該係招標搵代表房委會(賣方)嘅代表律師
正常程序投標房署律師
哦⋯⋯咁即係好快開波
完埋特快先
想問下如果用綠表抽樓
假如抽中但最後唔揀樓
係咪都唔影響下次再抽?
唔影響
而家先留意到啟欣5月有個撻咗

B座4樓1室 $2,229,800.00

冠山
#233 2811 $2,647,000.00
#234 1106 $3,270,400.00

昭明
#478 2811 $1,947,900.00
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞