一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
抽到就點都買啦,只係有其他選擇唔會要
二手居屋交通方便8千蚊呎,
朗邊個位都6千幾蚊

利申:抽到依然會衝
都要抽到白居二先得
想請教下繼承綠置居又算唔算用左一生人一次嘅房屋福利?賣左又可唔可以抽白表?
有綠表資格剛收到買青富貨尾,去馬定等新抽新居屋好?單人綠表係咪都係得垃圾開放式揀。

想知上期居屋單人綠表係咪賣曬

利申:單人,呢2年要買因為過2年grad就超入息
1. 青富唔差,不過綠置居細單位你預咗做祖屋

2. 居屋2023單人隊係朗邊、安達臣開放式,可能仲有租置公屋百幾尺細單位

3. 單人超入息用富戶政策,通常都係交雙倍/市值租,如果再超嘅,買私樓仲好啦

4. 居屋2022+綠置居2022有8千幾個綠表人士買咗,所以我唔認為當時揀樓結果對居屋2023有好大嘅參考作用

如果你未來都係單身,想輕鬆生活或者有可能移民,咁求其買個新樓嘅細單位,買鄰居質素

想組織家庭,考慮直接用綠表買二手大單位,交通、配套唔錯嘅都係8千幾蚊尺,朗邊同安達臣清水樓都要7千,純粹係新樓

如果覺得自己有運氣嘅,考慮抽房協啦

總之諗清楚,一世人一次嘅房屋福利+珍貴嘅綠表資格,唔好亂用,轉頭又後悔
PT 4 , 我未上樓得綠表資格,上樓前係咪都會check多次入息?單人應該超入息double
要過咗派樓前審查先有綠表資格

如果你係普通輪候冊人士可以買青富,揀樓後都要交返審查表,超額一樣DQ

我仲以為你咁後生有單人公屋,係有咩悲慘經歷先認真覆
pt.1 祖屋
未上樓又未見主任點會有綠表資格
應該係普通輪候冊人士,收到特快/青富貨尾申請表,就以為自己係綠表
係輪侯資格咁應該狗衝青富?
得輪候資格可以買綠置?你確認下好wor
照計要過埋資產審查先有資格申請
青富唔駛,貨尾中嘅貨尾,買完後補審查

好似特快咁

上期有人特快揀完樓,補交文件時被揭發唔合資格
如果你仍然符合公屋申請資格,又唔介意做祖屋,用你一世人一次福利咪去囉
反正派樓比你都係百幾尺
咁特別但都係要後補審查
如果預先審查,工作量太大
所以只係審揀到樓嗰啲
排公屋夠一年就可以申請,連續第二年出呢個計劃了
如果呢度有人夠18歲仲讀緊書就快d入紙排公屋
呢個計劃出年應該會繼續推
錦柏同之後嘅綠置撻訂貨都有機會透過特快公屋賣樓
申請咗公屋至少有資格揀樓
https://docs.google.com/spreadsheets/d/181Z6Z2W3VWg9qiZgxRjrhacB4ZdB11BldRdAOrTciJo/edit?fbclid=IwAR2YaWtMvec44XfdLuh4lgqW__Uw0imZo5nXiBE8AjznqaPHH8ESG14aj88&pli=1#gid=0

今年透過特快公屋賣嘅貨尾正常咗好多,
大約140件入面有大概50間青富一房兩房,
舊年賣180個單位差唔多170個都係開放式
但都要後補再審查多次?後生咁玩就好d
返緊工就成本好大
有錢就市區居二啦
當然,享用房屋福利緊係要資格審查,
舊年個玩法係有唔少人未通過公屋資格審查就揀樓,
佢地揀樓後約一個月要去樂富交文件審查,
唔合資格的話申請費係唔會退款嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞