一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
今年居屋都應該幾精彩
得啟悅呢個盤最吸引,但宋皇臺塊地嘅個估值跌到4300私樓都開始減價賣

唔知仲有冇人打算守5年賣出賺幾球

同埋最終售價會減幾多呢
d私樓減極都係個幾%大部分蝕讓唔係大西北就係老古董 都唔知點買得落
而家陸續出現嘅問題,就係後生想keep住首置,居屋只係落長者名
到收樓先知長者以前有壞帳,甚至破過產,申請唔到按揭

或者兄弟姊妹夾份供,日後賣樓分錢
點知其中一個移民/失業/買咗樓
結果傾唔掂數
好奇問屯門真係咁差咩
好似第時會起鐵,有d吸引
屯門唔差,不過得500個,區內家庭搶哂嚟自住,多數變祖屋唔會放㗎喇
綠家想要啟德開放,大約要排幾多珠先有機
你比個申請人數出嚟就可以估到

申請人數可以問米/水晶球/問叮噹借時光機去未來睇,個人建議起支卦
用返上年數據呢?當佢25萬左右
家庭基本唔洗諗啟德 每年樓王都會俾長者清晒
1. 先估總人數
2. 估清拆戶
3. 估白長、綠長、白家、綠家人數
4. 估租置大單位數量
5. 估啟翔、愉德撻訂數量
6. 估裕雅、錦駿大單位嘅影響力
7. 綠表新制細節
8. 宋皇臺地價
9. 房協盤幾時開波
10. 綠置2023有咩盤

所以我唔認為上期數據有參考價值

好奇問下,而家知道第幾粒珠有冇得揀開放式有咩用?機會細就慳返$270唔入表?
期望管理雖然搞完珠再諗都得
鑽石山個年家庭頭珠表示 樓王同市區380尺以上單位
係毛都見唔到條家庭永遠注定係大西北個d盤
今年有觀塘半山任揀

而且當年搶咗鑽石山嗰啲,有唔少撻訂喇
鑽石山一堆180呎,俾我都撻
觀塘半山 隨便仲衰過大西北根本算唔上市區
好多大單位撻訂咩?
兩房單位都撻咗
鑽石山180係綠置啟鑽,未開始撻啦
想請教一下關於資產限制
上網睇過,以上年2022為例,
資產總值cutoff 係接受申請時前嘅前一日
我想問需唔需要去到揀樓前一刻都唔可以超過個總值?
例如 申請個陣唔過,但之後出糧,投資儲錢,到揀樓個陣就過咗
啟翔暫時4個兩房,幾個一房
揀樓當日要申報仍然合資格,過後有機會要求你提供證明文件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞