一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
如果真係得納 真心想等多期
好奇問下,如果單人隊長者買樓花,未收樓就走咗
冇平安紙、遺囑
假設有3個仔女,咁會點樣?

3個仔女之中嘅遺產管理人(執行人)可以照樣完成交易,定係3個都冇份,房署收返?
咁計咪都幾大風險? 依家d樓花期閒閒地都一年起跳…
咁嚟緊隨時大量成交唔到嘅單位,又出嚟loop
會有人未等到就G左?
照樣收到樓唔會收翻
合約生效係計比到首期簽約果一刻, 唔係比首期之前瓜柴就得
除非你地家人不和玩攬炒還比房署
無遺囑就應該都係照平時遺產繼承咁安排?
唔會啦, 三個仔女拆得掂經律師攪有人揹到條數就得
純粹遺產繼承問題
買完樓花立遺囑就得
睇你想間公屋轉居屋主要目的想點
想有折買到居屋,可以有多個地方住,定係想用個quota嚟轉手執返啲

不過無論點,納米都meet唔到呢兩個目的
主要係前者 後者但求打個和 唔想輸到仆街
原價賣出有無機?
買一手居屋,用綠單一定無大啲嘅單位,排到第一粒波都係揀大開,但係可以住幾年賣出去換樓

買二手居屋,可以揀啲大啲單位,不過基本上二手居屋隨住時間增長就會devalue, 將來要賣平手走到都當執到揀啱又啱價入手當住一世
同我處境一樣嘅人?不過就算一樣佢典解唔抽必中新綠置 所以真係好撚棘手…
Lm
因為今次我排到最後嗰十幾二十粒波 所以搏綠置2023 排50/60粒其實都好過依家好多… 只想搏到280呎 已經心滿意足… 所以如果今期排咁後 得翻d西納米 係咪真係等下期明智d
明嘅 最大個分別就係我個case 大長老無得慢慢磨了…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞