一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
你講得岩
可以轉讓業權後甩廢老名 10年內甩都合資格再抽
有廢老隊一定係要聯名做業主亦不可除名,但就優先購買
唔用廢老聯名做業主只係得綠家隊,百分百肯定無大單位買到
假設父母子女4人買咗租置

父係業主,佢想免補價轉比子
撇除離婚、移民呢類原因,佢可以用年紀老(65歲以上)而申請
但轉個頭自己又去排長者隊抽居屋?唔好玩啦

呢個case子或女繼續白表算啦,或者一開始買租置就寫仔女名,兩老日後再抽白長
講緊租置wor唔係居屋
睇錯居屋
租置要成家綠表入去買喎,仲好似唔可以改業主一定要跟租戶
其實諗得夠長遠既話正常直接叫仔女做業主最好
然後廢老就可以甩名抽白長
而家係討論緊買完租置之後,十年內可以白表抽居屋

本身用綠表買租置,任何一個戶籍上夠18歲嘅都可以做申請人(業主),唔一定係原戶主

但揀定咗業主之後要轉名就有條件限制
想問我個情況

我父母綠表廿年前買咗居屋
廿年後既今日已供完,但未補地價

我係獨子嚟
如果我除名去申請公屋,當我將來有公屋後

第時父母百年歸老,
拎住公屋既我,
會唔會影響到我繼承間居屋?

唔該晒

公屋戶唔可以有物業
到時你可以賣居屋,繼續住公屋
但賣出居屋就一定超過資產限額

而且非長者單人申請到公屋都唔容易
賣出居屋後
喺公屋審查前處理好啲錢應該冇問題嗎?

除名唔會影響繼承居屋就放心
冇人可以保證日後公屋戶幾耐審查一次
你仲要係N年後先發生嘅事
你單人申請到公屋都隨時已經60歲 咁快擔心黎無用
同埋錢呢d野好死架姐 你到時話過大海一鋪輸晒都無人吹得你漲
屋企人想買安達臣 話近外家
但精進建築之前先係安達臣冧天秤
係係係快d去舉報 比起一堆資產 現金已經係最容易處理既野啦 咁都要驚就一早唔應該申請公屋啦
一車車打緊現金工既人日日上緊樓等緊你舉報
冧天秤係房協盤
唔該

不過安達臣返工真係幾麻煩下咁
避開繁忙時間囉,其實全香港去邊都係塞
就算住鐵路上蓋都係要迫上鐵,間中壞車或者有人走落路軌

所以除非有小朋友要考慮校網,否則近外家呢個因素都幾重要
日後照顧(陪佢哋睇醫生/覆診/手機壞咗嗌救命之類)唔駛咁奔波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞