一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
補充返,新制十月開始,白表買完一個月偶要申報
如果係戶主除名,剩低嘅成員要審查再簽新約
唔好彩嘅仲要調去細單位

而白表成員已經查過資產,除名再查埋剩低成員,變相全家做一次詳細審查,風險唔細
得綠表可以一開二下麻
我指 一間公屋 同屋申請者 一個去 申公屋
其餘同住 照留名 變左
一個申綠表 變居
其餘同住人 仲有公屋住
有班人以為係家庭成員分開抽白表,再加張綠表冚家富貴,有福同享

上期有人係咁樣,邨辦事處叫佢取消其中一張,條友都唔信
公屋
一個抽綠
剩返既人唔抽 繼續住 公屋 留住綠表
綠表要全部戶籍嘅人

公屋一開二係要用白表,抽中除名
係?
https://youtu.be/koUh4f8rrLE

我get錯?
唔想聽佢把聲,冇睇片,正常玩法:

例子:父母子3人
父母白長
子白單
即入兩張白表
抽中嘅除名,剩低住公屋
如果用綠表,要全部戶籍嘅人(即父母子3人)抽中還公屋
佢片就
當3人

父姊妹

父主要綠表屋主 +姊。綠表抽 居
妹 唔跟佢綠表抽 但非屋主 照俾佢 住返公屋 但洗唔洗轉細單位 後話

變相
父姊 綠表抽一間居
妹自己綠 第時再抽居
父+姊白表,戶主(父)抽中除名,妹經過審查同房署重新簽租約,有機會調去細單位

你睇唔明就唔好勉強喇,反正你都冇綠表
如果唔打算分拆家庭,一齊申請啦
想分拆或保留首置,用兩老名,你做家庭成員,日後要轉名比你都方便啲
搭單問下 我老豆n年前同佢阿哥抽居屋 佢阿哥賣左 我想想問下我老豆作為家庭成員係咪冇得再抽居屋 咁問係因為佢堅持係可以因為佢朋友同樣情況竟然又抽到 但我揾既資料都話係唔得
當年冇做業主,只係家庭成員就可以

如果有落名做業主,即使賣咗,都唔可以再抽居屋(可以做家庭成員)

特別情況係夫妻一齊買,離婚後妻要間居屋,夫有機會再抽
多謝你巴打 ! 黎緊我應該都係我自己抽加佢個名而已 所以應該ok
想問如果白長抽中左,兩老都過60銀行係咪有機會批唔足
部分銀行用99去減歲數嚟批按揭年期
要留意,如果排長者隊,長者要做業主,普通家庭隊就冇所謂
想問衰仔紙繼承綠置居係咪都當用左房屋福利 他日無得抽白表?
想問師兄知唔知道想買青富苑可以點做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞