一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
13/7又開會
可能要通過埋白居2同綠置居
可能係d長者貨尾夾硬揀左先 見市跌撻左佢搏之後啟德
撻訂單位會點先有得再揀?
因買賣協議撤銷而收回的單位:
- 裕雅苑 (居屋2022)
- 愉德苑 (居屋2022)
- 錦駿苑 (居屋2020)
- 啟翔苑 (居屋2020)

截至選樓開始前約兩個月確知因買賣協議撤銷而收回的單位,將一併納入於「居屋2023」內重售。

如果係銷售期撻,會下一個揀樓日放出嚟
有冇廢老?
冇唔洗諗
啱啱18歲仲緊中6如果抽中咗白單係咪可以直接同銀行講話屋企人供唔需要入息如果唔得就唯有叫Daddy full pay買咗佢
假設你唔係吹水
白單只係得朗天或安達臣,冇乜投資價值

抽白居二買有升值潛力嘅二手居屋
或者拎舊錢投資其他啦
開咩會?
7月仲未講幾時抽
第9年賣左比居2市場
咁係唔係都可以再抽居屋?
姐係依家買居屋都要壓力測試?
見到精進建築之前咁多新聞就驚,都唔知質量有冇問題
租置業主係抽完居屋,3個月內賣出租置就得
而且唔一定賣比居二,補地價賣自由市場都得

租置公屋恆常化,有啲細節調整咗,建議等居屋2023申請須知出咗睇清楚
唔駛,不過銀行唔一定會借,條款寫得好清楚,係有班人死都要話「房署擔保」一定借到

有關實際按揭貸款額、年期或利率等一切按揭貸款的安排,一概以銀行/財務機構根據買方的個別情況作出的決定為準。房委會並不保證買方可獲銀行/財務機構提供最高按揭貸款額[即樓價的 95%(適用於綠表申請者)或 90%(適用於白表申請者)],或任何按揭貸款。
房協近年係差咗,之前綠怡雅苑漏水都幾大鑊

不過個則靚,整體用料唔差,最多咪搵驗樓師check清楚,有機會都會買㗎啦
咁如果依家已經擁有租置第9年, 等唔切抽到先賣
可唔可以依家賣左先, 之後再抽居屋?
業主同佢配偶唔可以,因為已經用咗一世人一次嘅房屋福利
佢哋仲攞返以前嗰套出嚟講,但唔諗下以前啲居屋一百幾十萬,兩年可以轉手,利息又低,銀行借出去真係低風險,銀主盤甩手都易

從來都唔諗下而家禁售期長,供應多咗,樓價高
但兩個情況唔係一樣咩?
一個賣左先抽
一個抽左先抽
兩個都係雙重福利
租置係特別情況,所以十年內
條文係咁樣列明,你唔認同可以照樣去試,房署唔介意

我個人非常支持

頭盔:等居屋2023申請須知睇新制最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞