一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
預左會變祖屋?
老豆有物業
第三代叫做全部移曬民 本身喺外國大 應該無事掛
錦柏大開聽日都會清埋嗰50幾個單位
你重要最後嗰日
唔想曬綠置就 等到下輪就下輪,驚等唔到就二手
納米就唔多建議,一個人住都辛苦,賣又難賣,成球嘢攞嚟做倉咩唔通
用嚟買間租置公屋,至少配套足又交通方便
轉手賣又得,補地價之後放租都冇問題

納米綠置真係自住 / 祖屋
租置公屋綠單會唔會都好難抽到 要抽到頭珠咁?公屋環境偏舊 鄰居會唔會少棘
有綠表,隨時喺市場上買間二手租置搞掂啦
你唔想「蝕公屋」之嘛,有能力咪間屋二手居屋囉

你睇清楚今期綠置居嘅轉讓條件未?
除非full pay / 地點好(油塘、鑽石山)其他唔駛蝕錢賣出去都偷笑
聽日可以慳番半日假唔駛去了
高宏納建議買一波?
你只係諗下,2030年有邊個會用公屋+樓價+供樓利息、雜費去買你間二手納米綠置居

講緊而家到2028年,每年有幾千個280尺以上居屋,近萬個房協單位,私人參建居屋今日公佈細節,首置盤陸續落成,仲有不停回收嘅租置單位,房署幾十萬平價益街坊

公屋戶大把選擇
今晚7點睇多次,買個安心
但可以睇定居屋2023、今日公佈嘅私人參建居屋
其實等到下期一定係最理想…依家年年有supply 綠單都應該會排到比納更好嘅選擇 但最大concern就係大長老都8X歲 所以都唔知best move 係點… 其實好老實 賺唔賺都係其次 最重要係10年後駛唔駛輸到仆街先轉到手
其實由上個po 開始,大家都認真比哂意見同分析,唔係比個負皮你就算數,你碌返去睇下,再望下綠置居轉讓限制,其實都好易做決定
又真…所以除咗緊急性 我真係無其他原因買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞