一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
。。。。。。
要有絕對離婚令
要成個流程完晒 至少一年
唔知有冇人兩老搞離婚之後入表抽白長,但揀樓當日未完哂手續

或者其中一方想離好耐,終於有藉口

更大機會係入唔到白長,家庭隊又排得後,望住張離婚令同安達臣一房,企咗喺度
之前有單 本身搞緊離婚,入表都係自己+仔女名核心家庭(有分居紙定暫准令之類,確實唔記得),只係到揀樓日未有絕對離婚令要放棄或者加分居配偶審查

有朋友個老母聽啲「朋友」講,單親女人加仔女排公屋快好多,就叫老公離婚,輪侯冊除名,其實個老公本身都有啲想,就順水推舟咁離咗
結果失婚婦人加仔女都係等到本身個號碼派樓,冇快過
「朋友」害死唔少人
你問晒我想問嘅嘢
btw,巴打你係邊度睇到相關資料用白長抽會易中?
唔係白長易中 只係過往白長申請人數比較少
你諗下係香港地到左60歲又無公屋 又無私樓
即係做左幾十年租租 其實仲難過有公屋既人
所以早幾年白長既申請人會少過綠表 不過自從d人知住緊公屋都可以交白長之後機會又大d之後就開始多左人轉白表
白長DQ都多,要留意返
私人市場納米樓都無運行
納米私樓本身都係放租用 同埋抽唔中居屋個d咪又係焗買
居屋d收入限制調低左 62k出去到私人市場唔買幾十年舊樓既話 都係得返d細單位先買得起
佢個朋友教漏左佢要上社署一哭二鬧三上吊
Q11: 住緊公屋,兩老要攬住過世,唔肯買樓,點算?
A: 自己用白表申請,買到先除名

單人白表中嘅機會係咪低過6合彩
脫單,抽家庭隊囉

唔介意溢價就玩埋白居二
或者增加收入,直接買私樓,好過夾硬迫佢哋買,日日嘈交
想請教一下
獨居公屋戶長者 抽綠置居,係咪排一人隊?
咁呢個情況是唔是同 輪候緊公屋轉紙申請綠表條隊 一樣?
謝謝
單人長者都係排單人隊

如果通過派樓前入息審查,可以用綠表資格抽,係同一條隊

但特快公屋可以抽青富苑、蝶翠貨尾,就唔需要事先搞,但揀完樓就要做詳細審查
咁長者單人隊係咪機會渺茫
想運用大長老個公屋戶幫佢個孫 即係我上車
今期居屋有租置公屋單位,唔嫌舊嘅我覺得幾適合你呢個情況

想要新樓,今期單人隊有朗天苑、安達臣;
有能力嘅直接用佢間公屋買二手居屋就最理想

爭產事件同其他問題,可以爬文睇早幾頁嘅詳細討論
明白,但想問下,DQ原因係因為過咗入息限額/資產限額,定係房署唔比住緊公屋嘅長者走去用白長方式去申請居屋?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞