一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
一切都係睇運氣同時勢,
最好彩嗰批係2019社運前交表申請公屋
二三人隊揀新界區等夠3年就派到全新樓,
舊年2022和田菁田皇后山勁多單位,
但往後三幾年無咁多大屋邨落成,
今年底富蝶之後嘅大邨就要等幾個新發展區
冇出席或去到揀唔啱冇影響

但揀完又唔要,計派咗一次
想問各位巴打2樣野,之前未收過居屋

母子係咪屬於核心家庭? 簡到2房單位機會大唔大?

黎緊綠置居會預計有咩單位?上網唔太搵到
收左皮
核心家庭,你哋係綠表?
朗天安達臣都有兩房,排得前屯門都有機會
想要真‧市區大單位可以考慮租置公屋

綠置居2023未公佈有咩屋苑,可以用3月嘅建屋預測嚟估

https://www.hb.gov.hk/tc/publications/housing/public/phpf/Attachment1tc.pdf

常見Q&A#1
揀樓次序#3
揀樓建議#4
樂建居#229
居屋2023 #399
TG GROUP #408
係核心
你地住緊公屋 / 有綠表資格 至可以抽綠置居 or 綠表一手居屋。
同埋 綠置居 or 綠表一手居屋 無分核心/非核心家庭,總之多過1人就係家庭。
(會議取消)
你指7月13資助房屋小組個會議?
下個會9月先開,正

隨時又拖多1-2個月
過咗擔保期嘅平價未補價居屋係咪同步由借六成變借七成?咁真係幫到吓綠白表上車客同公屋富戶,唔使被迫高追925,或者無了期抽居屋,政府幾先肯做嘢,延長擔保期㗎
唔關事
一切照舊
居二過咗擔保期六成按揭限制唔係因為銀行要跟金管局指引同埋冇得做按保? 咁依家金管局放寛咗咪應該自動變到全部借到七成?
白單有冇機會抽啟德
係咪仲未開始申請居屋?
本身1000萬以下都可以借9成
佢今次實際上只係影響1200萬-3000萬既單位
99.9%無
可能你係天選之人
識玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞