一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
好少姐都係唔會流落家庭隊
是但啦
一個廢老隊死咗咪又係另一個廢老隊頂上
真係想知,宜家就話62折
如果到時揀樓樓價再跌到變成7折以上
係咪會減價?定係會就咁畀71,72折你?
要減咪成張價單都要改過哂?
BTW,樂建居都係65折仲要有裝修
房署自己仲要賣62折清水?
我估7月20果個星期
我係覺得申請期公佈嘅最終售價都有調整

好似綠置居2022,公佈嗰陣油塘最平係88萬,到申請期(最終售價)已經改到84萬
揀樓日又再調節
居屋唔同綠置居
居屋要用半年時間審查白表
所以綠置居個最終售價會貼市好多
以往做法,最終樓價有波動就改折扣率
上期揀樓已經調整左5%折扣率
如果今次波動有8%以上
就到左7折封頂位
到時應該減價定係改折扣率?
咁搞法最快11月先抽籤,趕唔趕得切3月賣樓呀
第四季攪珠,即係12月啦,邊會11月咁好

而且我估今次申請期會變返以前嘅兩星期
一個月啦
政府點會縮
就算11月抽
都要4-5月先揀樓
如果12月先搞 會唔會趕唔切第一季賣?之前做審查好似至少幾個月
不過今年可能少D人申請
會快手D
其實要審就好快,文件唔齊叫你補,補唔到咪DQ叫下個囉
正常申請期後3個月攪珠,攪珠後5個月揀樓
自己計
2020,2022都係疫情先延長申請期,而家應該唔需要啦

申請期短,少啲人申請,咪可以起少啲,繼續做公屋
會再跌先算 最低點已經過左 都已經彈返唔少
加息又到尾聲 無乜黑天鵝應該都幾難到跌穿上年低位個
近排有睇下d私樓 業主開價都企得好硬
我唔知,樓價再跌1-2成既話,我都唔想買安達臣,元朗
再跌1-2成買私樓算啦還掂居屋都唔係一定抽得中
跌唔跌都唔會買安達臣,啲交通死症黎
我白單,真係寧願抽到白居二買天水圍/屯門舊居屋,門口就有輕鐵站,甚至朗屏邨租置公屋

朗邊除咗係新樓,做足925按揭,冇其他吸引力
多D人申請可以賺多D手續費呀
啟翔苑撻訂單位都賺咗幾球啦
白非核入表又賺一筆,唔駛靠申請人數啦
你明明之前覺得朗天Ok架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞