一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 5

983 回覆
6 Like 1 Dislike
資產超額/做過居屋業主/重複申請係最常見
二手居屋係咪直接綠接就買得 唔洗抽? 但就相對地接近市價?
唔嫌舊啊,居屋租置單位都係綠表抽的嗎
Q5: 綠表想買二手居屋點搞?
A: 直接去地產舖 / 網睇樓盤,睇啱去房署申請
居屋第二市場計劃「購買資格證明書」 (綠表)

前輩經驗係7-10個工作天就搞到張證明書
個人覺得買廿年左右,做唔到925按揭嘅最抵玩
特別係康和式,間隔正
想問下有冇網可以篩選到「買廿年左右,做唔到925按揭嘅最抵玩」
都係大約,因為同一個屋苑、同一座樓,唔同單位嘅轉讓日期都唔同(貨尾、撻定撥落下期)

樓齡19年以下做到925

另外,租置公屋係綠表先玩得
新一批租置計劃回收單位將會在「出售居屋單位2023」(「居屋2023」)銷售計劃中出售,現暫定於二○二三年中接受申請。屆時,房屋署會盡力在可行的情況下,與相關持份者作出安排,協助買家視察在「居屋2023」下出售的租置計劃回收單位。

詳情等申請須知出咗去睇下,心急嘅去睇上星期五新聞公報
點解候唔到925係好嘅
請指教🙏🏻
買得起做唔到925既仲洗買居屋咩要俾4成首期wor
因為白居二班人供得起,但唔夠首期,或者過唔到壓測,焗住買925(夠首期、過到壓測會去買私樓)所以925居屋溢價太高

做唔到925嘅,要拎4成首期,拎到呢舊錢出嚟,好多人寧願揀新私樓,買細啲,慳返裝修費,所以舊居屋溢價合理好多,因為係純自住客市場
今年租置屋幾時有得申請?
同埋租置屋係咪唔洗抽籤的?
你唔好睇小老人家本紅簿仔同月餅盒
租置屋比起抽綠表分別是不是:
買二手公屋&貴啲 vs 買新樓居屋&平啲
除非買返本身住緊嘅租置單位,否則都係用綠表去抽

分別係40年樓齡,幾十萬買市區,轉手容易 VS
百幾二百萬買安達臣/朗天清水樓,買完等兩三年收樓,再等5年先可以賣

長者單人嘅,一係親戚夾份買間租置,簡單翻新、加長者家居設施,等佢住得舒服,請個工人照顧佢都有地方住
百年之後留嚟做祖屋或者賣樓分錢
人口簡單嘅,大家傾掂數,寫張平安紙,比錢嗰個繼承囉
已轉大法師多年
我諗真呢個方法真係低機率過抽中單白

巴打想問下你意見
2老其實肯買但要有條件
唔會出錢+要一齊住
呢個情況下其實抽綠置居好啲?
好似平過抽新居屋同白居二
純自住又要養老就綠置居啦,不過要睇清楚轉讓限制

穩陣嘅綠表抽新居屋睇煙花
但買租置單位都要綠表抽中先有得買?
因為長老住嘅嘅公屋唔係租置單位範圍
本身住租置公邨,買自己住緊嘅單位:去屋邨辦事處拎報價單

其他:上期居屋2022係綠表入房揀樓時,可以揀租置公屋或新居屋單位,居屋2023未公佈

特快隊合資格人士:喺居屋/綠置居推出而賣剩嘅租置單位,會比特快隊申請(但我估計係百幾尺、或者死過人、垃圾房、白卡鄰居、爆過糞渠,其他正常嘢應該賣得哂)
公屋唔一定係租置公邨?
轉讓係指第時賣返出去定轉讓俾我?

咁等今年公佈居屋抽去博下啦
得39條邨係租置屋邨
想賣出換樓/套現移民
即係禁售期
明白,thx師兄

再想問下,2老已過60
係咪一定要申請
家有長者優先選樓計劃
先可以交表?

網上睇到呢個方法其實work唔work?
用家有長者有附帶條件 (成世一齊住),所以係要自己剔,可以唔參加,但冇優先揀樓

個方法係work,俗稱公屋一開二大法,但要用白表
因為綠表就要全部戶籍人落名,還公屋

長者單人點買租置🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞