有冇跑步撚入嚟吹下水 (47)準備落足幾日雨

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
每日卡路里就大約得1500~2000 quota
食咗垃圾就冇得食啲營養豐富嘅食物

其實每日小習慣拉長嚟睇就已經爭好遠
唔飲奶茶(煉奶)改飲cappuccino(新鮮牛奶)
金拱門唔食薯條改食粟米
kfc食燒雞唔食炸雞
台式飲品戒得就戒,戒唔到就走甜
叫老母煲老火湯改用瘦肉唔好用肥肉
一日差兩百大卡
一個月乜都唔做都減到兩磅

最後
無論增肌減脂舉重定係長跑都好
get your protein
其實呢我輕啲係唔係唔會咁易出事 因為我未傷嗰陣係75kg 之後我bulk到83kg 再跑 之後就有itbs 咁如果我輕啲係唔係會好啲
岩呀師兄,係細節到慢慢少改,改改下就積少成多。
正確, 講到底都係input vs output。
我跑左3個月低心, 在冇減飲食情況下, 輕左13lbs。

個人睇到的, 真係練得好身型點會衰?
食少D當然條數係到, 但可以練到輸出大D, 你消耗條數大返都一樣.

即係你玩舉啞鈴推胸, 知心操的推對40磅, 你一般半新手推對20磅, 咁你無可能認為能量輸出會等同人地推40磅架.
係跑就我EASY低心跑40分鐘跑到8公里, 咁半新手跑5公里, 咁你又無理由會當係相同輸出, 相同消耗能量掛.

反正對跑有要求的人, 不如將精力集中係訓練到. 做一樣野, 二個好結果.
食返自己鐘意食O既當獎賞自己.
同埋練得好時, 體重真係明顯狂跌, 會跌到幾FIT時先會減慢.
用低心率愈練長, 愈減得勁(低心都係係燒脂區運作)
上星期夠話今星期日日落雨,落到宜家都未落,分分鐘星期六都唔落
人人心率唔同 最好搵到最大心率同resting heart rate計hrr先

再唔係可以一路跑一路唱歌做easy run 做標準
每年2月除咗今年外年年都撞農曆新年,睇嚟出年新年唔可以食太好了
有個問題
平時easy run 10K
8K開始會由六分半跌到去六分尾甚至七分
應該操肌去改善
定係純粹身體未習慣
所以我咪就係話唔係個個好似你對跑有要求,同埋減重最根本個源頭係飲食。我見巴打你成日提住練得好,睇番你做到嘅時間,應該係會參加跑會,會有高強度速度課同長課個d。欣賞你個份努力,但唔係個個都有咁嘅時間同心機,你練得咁落力食自己鍾意食嘅野當然唔會反彈。

但好多巴打嘅狀況唔喺咁,需要用改善食嘢同運動兩樣一齊做,先有成效。如果跟你嗰套,只要佢一停低唔練一排,佢體重實會反彈得好犀利。因為佢都係照食返佢鍾意食嗰啲。巴打唔係一本通書讀到老,岩你個套未必岩每個巴打。

改善飲食先係減重同健康身體最重要個環
尋日多謝師兄解答買鞋問題
新手慢腳用唔到novablast 3 easy run ,睇嚟都要買兩對鞋
慢跑pace >6 :nimbus 25
Interval pace 4-5: 有咩建議?
正常腳、唔重
咁如果我減重 再加強pat pat訓練 效果係唔係會好啲
其實我冇病冇痛時interval 4分頭坡,到我而家itbs復發hea跑7分半8分坡都係著Novablast 3,唔覺有咩問題
以我認知, Novablast 3本身都係for新手, 4分尾到6分都夠做。
有心做少少時間, Nimbus 25都可以唔買。
再上就係Superblast, 4-5分pacing
比賽就Magic Speed/ Metaspeed
舊年9月開始低心率跑
盡量keep住隔日跑
由145bpm 9分, 跑到琴日 133bpm 7分(大約平均,後段有2k 上到140,但入到650)
我係正常食野,會食垃圾,但食足生果同菜菜,有睇中醫調理(中完covid開始睇)
我自己30中, 靜止心跳又未跑低心率時既80頭跌到而家我坐係到打緊而個post既54,最高心率岩岩10k比賽可以上到195
我地而d市民跑手千期唔好有壓力,其實無一個練習方法係岩哂所有人,低心率都只係一個方向,每人心率區間都唔同,大家一定要留意自己身體,個日狀態差既咪休下腳,日日拉下根,玩下滾輪放鬆下
咁先可以身體健康跑落去
衝線後一日人一底年糕羅白糕
呢度好多人推acisc, nike會係另一個選擇 。easy我會著invincible,interval 我著tempo next%或直接著比賽鞋
正解
我前排都係Nike同Asics之間揀, 最後揀後者。
原因係覺得Asics會相對耐用。
但如果追求成績, Nike比賽鞋應該又會好返少少。
個人認為啦 減內臟脂肪都重要
減皮下脂肪就出線條 望落好睇
減內臟脂肪 求健康
所以都儘量選擇啲好少少嘅食 但唔係叫人做苦行僧咩都唔食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞