有冇跑步撚入嚟吹下水 (47)準備落足幾日雨

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
我番工著便服,所以冇咁”鬧教" 我會喺跑步前一日,放低1 set衫係公司。鞋我就著番跑步嗰對,我仲會放多對拖鞋喺公司方便沖涼嘅時候用。洗頭水,沐浴露牙刷風筒全部公司都有set
養生跑係純粹郁下身體?半個鐘慢跑其實真係1k 2k左右
同埋係咪時間長>速度快?我而家5k 35min 覺得岩岩好
你見阿伯大媽係公園慢跑個隻囉
(真心有益唔CHUR...)
慢跑唔講速度啦, 正常喘下氣, 流下汗.
你懂乜叫慢跑, 乜叫快跑吧.

速度其實好個人化.
我[正常喘下氣, 流下汗]都係5分幾速, 黑鬼慢跑又等同我快跑...
所以點作準?
咪鳩聽哩D友講, 練還練, 食/飲不能少啦.
定多戒糖/少糖.

又唔係職業
又唔係拼獎
練已花時間, 仲無啖好食...
做乜鳩啫...

真心講, 女人減係難攪的
男人, 你練到位, 體重自會減到; 我反而擔心D友唔食影嚮成長/心理壓力大.
多數D友又節食又狂做運動, 做就頭兩個月好理想, 超額咁減, 跟住愈減愈慢(降咗新陳代謝率), 崩潰>反彈; 咪走哩D傻西路

練得好, 體重自會倒水咁跌.
咁大雨真心會剪
YES 應該下年2月
lm
攪到D計畫打亂晒
佢話佢跑左6個月都無減到重…
我諗每個人目標都唔同。
但食野先係減重嘅最根本,並唔係運動。
你可唔做運動,但有個好均衡健康嘅飲食一定減到重。

有時都市人係食野太唔健康,食太多加工食物,點做運動都係減唔到。
有時覺得食野同運動一樣,開頭係辛苦。叫唔好落糖慘到咩咁,但飲飲下就慣。
同埋改變飲食習慣同體重要慢慢跌同變先keep得耐,短時間減個d多數減完就好快反彈

下面呢兩個都係講減重,睇完都幾有得著,想減重巴絲可以睇下。

https://www.youtube.com/watch?v=Gy_vcL1cpP8&t=2045s

https://www.purition.co.uk/blogs/articles/tim-spector-podcast
渣馬改期睇下其他比賽啦...
見到有隻22/10 eva air長榮馬全/半/10k 都有
有冇師兄師姐聽或跑過o ng ok
對一般人係, 但對長跑者, 我見練得好的個個都減到變瘦仔
(包括我)
有D野你要持續做到先係波架. 你唔可能樣樣野都做到咁100分.
做到咁根本無需要, 但做足就會鳥無生趣.

另一樣更重要係本身基礎新陳代謝率(BMR), 身體胰島表抗(IR)
有機會一早攪爛咗..
呢到有堆巴c唔係好似巴打你咁10k可以去到sub40,佢哋嘅目標可能係為健康休閒減肥咁做,唔係以作為一個長跑者嘅觀點睇。

上面巴打話佢目標係減重,咁改善飲食黎減重再加舒量運動去保持身體活躍度,唔需要一下子就改變晒所有習慣,時間長慢慢黎就會見到功效
真 2月跑完 3月如果有賽會回唔切血 本第想11月跑完 3月跑東京/首爾/大阪 而家都咁改一改 可能渣打只可玩半馬
試下轉熱飲,戒埋凍飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞