[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
烏克蘭經濟應該有排好唔翻
大把國家等住幫手重建
烏國資源豐富
可能很多人不清楚巴哈姆特之後的烏克蘭防線,以下用一張圖簡單說明

綠色為烏克蘭控制範圍

俄軍在這裡的終極目標,就是目前頓州的烏克蘭臨時首府-克拉馬托爾斯克,以及與其互
連為雙城的斯拉夫楊斯克,這兩城號稱烏克蘭在烏東防禦最強之處,有雙子要塞之稱

要到達這兩城,前面還有無數的工事與四周密密麻麻的村鎮,以及擋在前面的六大要塞與
周遭村落,從鎮守北方的謝韋爾斯克,接著巴哈姆特、察蘇夫雅、康斯坦丁諾夫卡、托雷
茨克、紐約,到最南端,也是離偽國首府頓內次克最近的阿瓦迪夫卡。根據Andrew的說法
,每個城鎮都有至少與巴哈姆特相當或更強的防守能力

目前俄軍花了九個月,才快打下第一個,接下來還要花費幾年,死傷數十萬,甚至百萬,
以及數以千計的裝備才能達成目標?只能說離基輔,真的還好遠好遠...
去招募學生當兵
俄佬真係底褲都押埋出去
On9主力都未出
但重點係:明顯普京願意付出以上咁高昂的代價,去征服donbas。哪怕死數以百萬計的砲灰,損失以千計的裝備,花幾長的時間,普京都要達到呢個目標in all cost

宜家限制住普京呢種瘋狂的,只有物理上的物流極限,所以俄羅斯宜家只有巴赫穆特有斬獲。

烏克蘭,美國同北約要做的係:即使普京願意不計任何代價損失,都無法達成佢自己的野心。
應該遲d4月左右,烏克蘭會大反攻,所有軍援都到位,可能而加係後方大集結等攻中
#192 明顯係,烏克蘭明顯留有大量餘力,只係唔想喺巴赫穆特再投放更多資源。

相信烏克蘭的戰術目標,係希望巴赫穆特可以堅守到3月底至4月。
反中但親俄
咩玩法
蛾狗柒到咁仲親俄
成個北約係隔離仲敢親蛾
學藍屍口吻,唔係收錢搞事邊個信
wagner無坦克同重炮
照理當美援裝甲車一到就好快收皮
但同一道理,俄仔其實都可能等緊對方軍援落場
係,烏克蘭係冇足夠的機械化步兵同裝甲部隊,有效率地清理步兵砲灰。

等後方新裝甲部隊編制ready後,理論上就有辦法壓制華格納的人海衝鋒戰術。
大家都等緊雙方裝備到哂位,來一場頓巴斯大會戰。

但俄羅斯的物流搞得掂咩?呢場會戰最低入場費至少要20萬動員喎,同時間冇辦法處理20萬級以上物流的話,俄羅斯就會掉番轉,俾烏克蘭用數量搌壓。
反而我擔心既係烏仔既操控能力,當然背後有人幫手操控就好d
正規軍唔敢學wagner咁玩
心態同士氣同wagner始終唔同
中國就算俾晒致命武器, 美國俾戰機既時間表都唔會變.
暗中訓練左先, 然後九月講話俾, 24年3-4月就俾戰機,
5-8月打到俄佬仆街, 然後10月大選.

個時間表係我FF, 信不信由你.
墨魚號同章魚號? 算罷啦
仲有小學生同女人未出.
佢係鬼反中. 你留意下朱元帥既POST,
佢有時假借反中去為政府講說話.
之前都有人開POST話, 佢平時扮下鬧政府,
關鍵時刻就會歸邊幫政府講野.
佢不斷開新POST, 係影響google search engine result.

趁機會同大家講返少少五毛.
你千祈唔好以為五毛一定會講親中言論,
五毛既其中一個主要目標係擾亂討論.

反中親俄, 只係其中一種, 用"反中"製造身份, 實際散佈親俄言論.
五毛, 視乎情況, 一樣可以鬧政府鬧中國,
五毛唔需要你親中, 唔需要你愛國, 只需要分化香港人,
令你地唔團結就得.
(我唔強唔緊要, 你地全部聯合唔到, 我就係最大)
例如苗撚與反苗撚, 根本就係五毛分化手段.
成日鬧人藍絲廢佬, 有部份人係受左五毛影響.
你留意下, 嗰啲乜乜撚既標籤手段, 就係類似既野黎.
成日講"黃屍"就唔洗講, 而家仲講"黃絲"嗰班都好可疑.
事過4年, 根本已經無乜人會去提黃藍.
我從來都話, 藍絲唔緊要, 黃藍同心可以一齊走得更遠.
有咁遠, 走咁遠, 一齊移民, 齊齊攬炒. 仲分乜撚野黃藍?
去到外國, 有叛國罪, 你知道邊個藍咪督灰囉.
喺叛國罪面前, 黃藍之別根本就係小兒科.
無總動員, 正規軍人員有限.
二戰時俄國總動員背後有美國租借法案撐腰.
原來蛾狗玩具車咁撚廢

(影)戰場直擊!豹2坦克上戰場屢建奇功 被命中俄坦克瞬間解體
https://lih.kg/3323617
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞