[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
係, 同普京一樣的困境, 中共權力結構已經差唔多去到維持正常社會經濟運作的極限.

只靠進一步集權, 我認為唔足以穏定宜家中國接近崩潰邊緣的社會, 經濟狀況, Eventually習近平點都要打一場仗, 借戰爭進入軍管狀態, 做各種各樣的仆街嘢以維持政權.

基本條件冇變下, 呢場戰爭遲早會打, 但冇人知幾時, 同會點爆發.
咁你就錯啦, 習大大好想打仗, 可能下個月就出兵打台灣
佢一直好想復興中華民族, 同美帝決一死戰
我係直接Block 9佐朱仔成.

幫中共做propaganda的就係敵人, 網絡上都係一樣. 由舊年開始已經進入戰爭狀態.

BTW, 喺Martin搞唔搞得掂連登呢個淪為俄中proparganda的溫床, 正式將呢個site打入darkweb, 唔俾連尼住繼續用來干擾SEO.
原來係幾個FF撚係到互含........搞到我仲以為呢到有咩咁高深既討論

外面大把連登仔 都覺得習近平唔敢開戰
我話習近平唔敢開戰竟然會變成中共propaganda

你幾時見過中共propaganda 會恥笑習近平唔敢開戰??
個個五毛/小粉紅 都吹到中共天下無敵, 準備出兵打台灣, 完全統一大業架啦

唔阻你地幾個FF撚 係到慢慢互含, 日日FF中共出兵, 世界大戰, 走先
風向標唔好block, 有用.
我會視同呢個業報, 係佢哋可以接受的代價, 未超出呢班人可以容忍的範圍.

同理心, 我唔會再用喺根本價值觀唔同的人身上. 對人型Alien我只會跟從Base on普世價值的rule base進行合理, rule of engagement範圍內的接觸. 超過rule of engagement範圍就抱歉
最搞笑係我只係一個地盤佬
收工 上連登仔 9up下

用我呢個地盤佬 既9up言論去做指標, 推測一個國家敢唔敢發動全面戰爭

真係多哂謝, 我第一次感到自己咁有重要性
而且我會咁睇:

宜家佢哋受的"業報", 仲未強到令呢群人反省自己的所作所為, 改進自己的根本價值觀, 擺脫因果輪迴. 俄羅斯人恐怕要經歷一次Nazi Germany級別的末路, 先會開始反省自身所作所為, 仲有其相信根本價值觀的問題.

至於共產中國? 佢哋更等而下之, 係冇得救的級別, 就算經歷比Nazi Germany衰10倍的結局, 我都唔認為呢群人會識醒.
場仗會唔會變成好似頓巴斯戰役咁,烏東前線一直keep住膠着狀態,後方城市居民可以如常生活+重建,如果要烏克蘭長期全國keep住戰時狀態對烏克蘭嚟講真係好傷
佢既情況係, 當佢無能力以正常情況去維繫一個國家既運作,
就會軍管, 北韓化. 中國既利益, 唔等於習近平既利益. 對台宣戰,
可以係用黎維持佢政權運作既手段, 當然, 佢係可以小規模出手,
例如打金門, 真係可以閃電戰手到拿來. 問題係,
佢最後都係解決唔到中國人躺平問題, 只有不斷用軍管,
呢招最後會發到幾大規模, 會唔會擦槍走火, 你計唔到.
有冇真係打到台灣本島唔重要, 重要既係香港會跟著仆街.

以上係習近平覺得無勝算下既推演, 佢覺得有勝算更加不得了,
完全係普京2.0
呢樣真係要問下住喺烏克蘭既人先知.
戰時政府無辦法兼顧經濟.
呢個問題要睇以下發展:

1. 烏克籣同俄羅斯的春季攻勢結果.
2. 中共會唔會正式軍援俄羅斯.

目前大家只能觀望, 冇人可以準確判斷會變成點.
宜家烏克籣, 係靠西方世界持續財政, 外交, 軍事上的支持.

冇西方世界支持, 烏克籣單靠自己根本冇得打.
自身權力係最重要,你估真係中國強起來,習係權力可以保持之前題下,唔會做的野影響到自己, 要與歐美為敵,暫時都唔會做,供應武器係唔會,打打咀炮無問題
見住基輔,文尼察等中西部城市仍然宵禁+間歇性斷水斷電,而且長期有空襲警報,我估最優先要拎埋制空權再諗可唔可以邊打邊重建
一講台海戰爭潛在風險, 馬上最少兩隻5毛入來想帶風向

明顯中共中宣部, 中聯辦做緊嘢.
如果依家停戰,烏克蘭要重建恢復至戰前時期都可能要數以十年計(拎南斯拉夫內戰參考)
好難ww3
而家蛾匪幾個小城已經打到要搵契弟借底褲
真係開戰美國出手
斬首導彈,戰斧,洲際導彈全部精準咁射晒去北京莫斯科德克蘭
估計慢極一個月已經完事
咁我會攞二戰德國為基準, 烏克籣情況更接近二戰後德國.

而且舊年夏季已經開始策畫戰後重建, 規模上將會係21世紀版的馬歇爾計劃.

係馬歇爾計劃 + 入歐盟的紅利雙重加成下, 烏克籣的戰後回復速度會比南斯拉夫解體後的各國快得多.
南斯拉夫個底差好多, 而且係內戰,
之後民族間既仇恨問題要搞好多年.

烏克蘭相對簡單.
女人好多都係咁
只睇表面唔會深究個中原因
https://twitter.com/new27brigade/status/1630222829622038530?s=20

所以點解要靠Wagner Groups? 因為俄羅斯正規部隊根本唔會執行形同自殺的任務, 只有Wagner Groups的囚犯兵先會擔當如下圖的紅軍砲灰步兵單位位置.
https://twitter.com/new27brigade/status/1630059192588587008?s=20
Bakhmut 係咪冇新消息
https://twitter.com/new27brigade/status/1630191602043097091?s=20

由烏克籣參謀部證實的消息: 俄匪同Wagner Groups 對Dubovo-Vasylivka and Yahidne的進攻被迫退. 對巴赫穆特市區的進攻亦被逼退.

未證實的消息: 同武俠小說, 銀英傳楊威利一樣咁撚科幻, 完全唔合常理, 當敵人係白痴的反包圍作戰情報真偽.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞