[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
其實好多方法, 唔一定要ban
俾人like & dislike 個user
或者俾人喺人哋user name remark 嘢
其實諗諗下. 如果移咗英班前議員起個froum. 我諗實大把人過去
烏克籣喺New york方向仲推進到, 加埋徐某人烏克籣之行資訊, 更加肯定烏軍同西方世界根本仲有大把貨同人力資源, 唔似得提督所講咁緊急.

而家後勤喺度喊救命告急, 似美軍果種玩法, 軍火商提早叫各政府快D科水等佢哋賺錢加大產能, 多過庫存真係唔夠
Social media platform, 最難搞掂的係Business revenue model: 你個新platform靠乜嘢賺錢或者維持營運?

身為ex-iT狗, 我都幾清楚維持一個business 又要secure, 防到俄中hacker攻擊的platform有幾貴.
有貨還有貨, 願唔願意俾你咁消耗法, 係另一回事.
佢地唔會等到無貨嗰一刻先黎開聲, 而係會做broadcast,
咁打法後勤可以支唔支撐到, 同埋可以支撐幾耐.
唔係今日有冇既問題, 係未來三個月至半年夠唔夠既問題.
呢啲你至少預估幾個月, 而唔係今日有無貨喺手.
當個broadcast係支撐唔到好耐, 唔可以長打長有, 咁前線就要變陣.
等到真係無嗰刻先變就死得.

同樣道理, 俄國而家雖然慳住洗, 其實佢仲有好多炮彈.
不過佢同樣係broadcast到, 再亂咁射,
射多半年 ( 半年係例子 ) 個庫存會跌到危險水平,
所以佢先係咁逼中國幫佢. 俄國唔係而家呢一刻無彈.
FF: 半年後兩邊兵工廠(民主兵工廠: 美國+德國, 極權兵工廠: 中共)同時進入戰時生產狀態

咁就係鬥兩個兵工廠的工業生產實力. 廣義上亦係"競爭"的一種: 資本主義+民主制度 VS 極權化的工業, 資源運用效率同速度, 誰優誰劣.

講打仗係"錢錢錢", 其實"錢錢錢"後面仲有更深層次的意義: 最極端的假設下, 邪惡軸心人革聯(俄中朝伊)同自由世界喺完全decoupling狀態, 雙方再冇任何經濟交易, 甚至人民往來, 代表自由世界交易的美元同代表邪惡軸心的人民幣都唔會有任何交集, 咁剩番的就係最根本果層 = 兩大勢力喺資源運用與工業生產能力比拼.
仲洗FF? 真係比生產力, 佢地唔夠民主國家鬥.
先唔講經濟力同品質等等問題, 淨計盟友,
民主國家可以連成一線, 但獨裁政府會互相防範.
點鬥?
所以咪話, 呢個情況只會存在喺FF或者高達00世界觀中

現實來講獨裁體制冇可能同自由世界一樣, 可以有咁緊密的合作. 除非俄羅斯喺呢場戰爭中衰弱到真正變成同北韓, 伊朗同級, 不得不奉中共為大佬, 變成好明顯的1強(中共)支配3弱(俄, 伊朗, 北韓)的現象.
我上年已經話, 決定戰爭長短既係中國.

(上面應該係forecast, 唔係broadcast, 頭先烚緊眼訓)
https://twitter.com/new27brigade/status/1632412318670942213?s=20

如習近平決定援俄, 希望中共唔好閃閃縮縮, 公開做一個差唔多Show case, 證明中共邪惡軸心的工業生產能力, 唔會比西方世界差

睇死習近平唔係偷偷軍援, 就係用P圖當軍援show case/show muscle
咁玩法肯定中共贏啦
中共軍工一聲令下開24/7
西方軍工個個按章工作,間唔中又罷工
俄羅斯政府宣布禁用中国微信WeChat
https://lih.kg/3325209

FF終究只會喺夢中出現, 剩係呢單, 已經可以顯示出俄羅斯唔會肯乖乖地做中共契弟

邪惡軸心人革聯咁緊密的同盟, 只會出現喺創作作品高達00入面. 現實係殘酷的.
我一早都轉哂去Reddit Twitter Reuter guardian etc sources 睇戰場news,呢度有太多井底之蛙同五毛膠,都費時同佢哋拗交,省返啲心力同時間。
Equipment belonging to the @USArmy
🇺🇸 3rd Armored Brigade Combat Team, 1st Cavalry Division staged at the Port of Gdynia, Poland 🇵🇱 in preparation for redeployment to the continental United States after serving in the Operation #AtlanticResolve, Feb. 22, 2023.

Ching 呢張好似唔關軍緩事喎
睇番下面的Twitter,似係巴打講法。

但巴打介唔介意po埋sources?
原Twitter下面有人係咁寫咋, 就咁掃埋佢都有60架 M1, 睇返之前消息 M1 冇咁快到掛...
至少呢個POST會好啲. 出面就算罷啦
佢其實好想援俄, 問題唔係佢有冇決心,
而係俾左武器之後俄國有冇能力唔輸.
如果呢頭俾完武器, 嗰頭俄國被人打到仆街,
咁阿習軍援就枉作小人.

我一早就獻計, 奇襲海參威
美國一早想話俾A10, 但烏克蘭拒絕左.
淨係得A10無F16, 好危險.
https://youtu.be/j5C65Bjg3ms

提督想得太美好, 但如果春暖時就動手而非6-7月先開波, 係有可能的.
Reddit睇邊個版?
澳洲個款低成本紙製無人機好似主要唔係用嚟入侵敵方領空,而係為前線較後位置既士兵提供緊急物資補給

據該公司發表既聲明表示,烏克蘭既用戶既使用體驗好似唔錯
最清靜嗰段時間就係上年夏季佩洛西訪台+烏軍哈爾科夫反攻突破戰線
出面有俄毛好落力咁spin英國話鐵鏟嗰單嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞