[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
我係烏軍的話冇所謂:目前最有戰鬥力同侵略性的係Wagner Groups。將自己唯一有用的矛頭攞來做一次性的誘餌,咁以後俄羅斯正規部隊仲點進攻

不過,政治正確 > 軍事正確的話。提督講的就非常合理,而獨裁國家一向都係政治正確比軍事正確更緊要
E-3依家會飛晒烏克蘭西面邊境,照樣喺羅馬尼亞邊境畫就得
認同k巴意見
EU 會唔會縮 都係睇Biden 頭,呢樣等澤連斯基出口技
司令部覺得 消耗得過 就同你磨落去
等你磨到冇精英部隊同軍備
至於去計烏克蘭1:6 定1:8 咁換著唔著數都冇計
戰略上肯定係唔抵

但普通人唔知烏軍內部資訊,唔知有幾多兵源
好似徐某人睇到邊界烏克蘭人返去參軍 都可能只係好少量人
又可能有針知道 普利戈津再冇補給會內訌
好難估既
但願有啲枱底嘅偵察機幫緊烏軍睇烏東,咁嘅cover area 烏東真係冇cover
我今日係ptt睇到一篇翻譯基輔獨立報的文章,佢講係唔夠裝

來源:基輔獨立報
作者:Igor Kossov
連結:https://reurl.cc/WDq5o7
以下節錄各段落開頭
1.
位於頓涅茨克州的科斯蒂安提諾夫卡 - 俄羅斯對巴赫穆特的不懈攻擊,犧牲了一波又一
波未備戰的男子送往死亡。

然而,根據與十多名目前正在巴赫穆特及周邊地區作戰的士兵進行的訪談,這個被圍困城
市的多名防守者感到他們處於類似的處境。

烏克蘭步兵在前往鄰近的科斯蒂安提諾夫卡鎮進行短暫停留時,告訴基輔獨立報,他們的
士兵對於缺乏裝甲車、迫擊炮、火炮、無人機和戰術情報的情況下,被投入到前線肉餡機
中生存的未備戰、培訓不足的大隊感到無助。

"我們沒有任何支援," 一名名為塞爾吉的士兵在科斯蒂安提諾夫卡市場的一家小咖啡館
內與他的朋友,同樣叫塞爾吉進行交談時說道。這兩個人都已經40多歲了,但其中一個人
比另一個人年長一些。

2.
巴赫穆特幾個月以來一直是激烈戰鬥的地點,但根據大多數受訪者的說法,在過去幾周,
俄羅斯的攻擊達到了瘋狂的程度。

多名士兵表示,他們正受到瓦格納集團傭兵和俄羅斯正規部隊的大規模攻擊。

"有瓦格納集團和兩個空降突擊旅,"來自蘇米的步兵奧列克薩德(Oleksandr)是巴赫穆
特烏克蘭突擊營的一員。他說:"情況很糟糕,不斷有波浪式攻擊,從未間斷。"

有些人將俄羅斯的攻擊形容為大規模的炮灰攻擊,而另一些人則表示入侵者的戰術已經進
化,以跟上戰場。

3.
一些步兵告訴《基輔獨立報》(Kyiv Independent),他們經常無法依靠友軍的炮兵和迫
擊炮攻擊來對抗更重的俄羅斯武器。

"一門迫擊炮可能會攻擊我們三個小時,我們等待支援,但沒有得到支援,"年長的塞爾吉
(Serhiy)說。

"他們告訴我們堅持住,你們將在半小時到一個小時內得到支援。我們等了七個小時,但
沒有得到支援,"年輕的塞爾吉接著說。

4.
烏克蘭國民警衛隊第3017部隊的迫擊手伊利亞(Illia)對間接支援火力缺乏的情況提出
了簡單的解釋。

伊利亞說:"當我們得到彈藥時,我們每天只有10發迫擊炮彈,120毫米的炮彈。這足夠使
用一分鐘。"

5.
有些人認為混亂不僅僅是彈藥短缺的問題。

年輕的塞爾吉說,後勤和信號質量非常差,並補充說他的營在城市戰場上無法充分利用無
人機,無法提供幫助。

年輕的塞爾吉補充說,雖然部隊可以使用無線電進行通訊,但缺乏更好的通訊設備和專家
運營設備導致出現了一些非常困難的時刻。

6.
多名士兵表示,巴赫穆特的士兵幾乎沒有足夠的時間學會如何使用步槍——有時候他們的
訓練只有2周,就被送往戰爭最激烈的熱點。他們希望士兵在被部署到這樣的熱點之前至
少接受兩到三個月的訓練。

"只有两周的實戰訓練就被送到這裡。你不能這樣做,"年長的塞爾吉說。"或者這是一個曾
經在軍隊服役的人,那是多久之前的事了?顯然他們忘記了一切。"

"我們被承諾不會立即被送到零線,而是首先被送到第二或第三線,"他繼續說道。"然後我
們在半夜到達這裡,他們立即將我們送到了巴赫穆特。"
--
先不論東方, 北奧塞梯死好多.
應該真係無, that's why 我係唔同意死守巴赫姆.
喺前線被壓爆之前, 殺夠足夠敵人然割禾青撤退,
罰你返去睇第三次提亞馬特會戰.
太多uncertainly, opensource intelligence可靠性的極限.

所以我唔會comment烏軍的decision making, 只會講"如果決定做A, 戰術調動大概會點點點, 決定做B的話戰術上又應該會點點點". 仲有拜託唔好"朝令夕改", 前線會企佐喺度唔知點算.
既然前線多uncertainty, 咁就用返一般常識論:
情報多寡, 補給線長短, 地形等等去睇.
烏東補給長, 上面張圖亦顯示唔係北約預警機範圍.
而各國軍援亦未到位, 死守巴赫姆意義不大.
我的做法同提督唔同: 如果可靠情報唔夠, 我係prefer唔講rather than跳番去常識論. 我唔鍾意講"阿媽係女人"程度的常識.

可靠情報唔夠做comment/opinion同decision making的話, 正確做法係"想辦法收集更多可靠的資訊", 唔係夾硬去以唔夠, 唔可靠的情報去judge.
咁當然睇牌面你冇講錯,我都同意
我諗公認戰略唔應該守

不過依家講黎都晒氣,都決定左守
唯有之後睇返點解
https://twitter.com/new27brigade/status/1633107250003824646?s=20

如果opensource可靠, 咁普里戈津唔係隨便叫救命, 而係佢真係要support, 唔係Wagner Groups會頂唔住持續咁高強度的消耗戰, 突然崩潰.

俄羅斯國防部冇撚野嘛? 寧願"政治正確", 都唔願意放手俾華格納幫手, 取得戰術上的成功?
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1633115123593228291?s=20

精準砲擊, 可以隔條河準到呢個位, 宜家D大砲真係當狙擊步槍咁用

仲有, 注意天氣, 烏南開始融哂雪, 土地慢慢適合裝甲部隊推進

而家就係等烏克籣累積足夠物資, 人物同訓練, 就可以開始烏南反攻, 戰略目標就係切斷克里米亞陸橋.
一換一
米格之戰係咁, 大家咁上下水平.
有conflict, 我會持續觀望.
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1633153928488714241?s=20

烏克籣Counter offence, 不過唔係我想像中咁, 沿M03反攻斬斷橋頭堡. 呢個算係暫緩危機 的小規模Counter offence. 迫俄羅斯消耗, 投入更多人命同資源.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞