[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
俄羅斯軍隊同華格納傭兵集團,不計傷亡強攻巴赫穆特,他們傷亡很大,但是已形成三面包抄,巴赫穆特城中守軍有機會會被好像史大林格勤戰役或馬裡烏波爾,後路被圍,再一步步被吃掉。
烏克蘭只有2種做法,一是不停增兵鞏固兩翼後路防線同增兵進城防守,或是退守防線,如果不增兵防守,會好難抵擋進攻,雖則俄佬在巴赫穆特傷亡慘重,但巴赫穆特戰局卻是事實上一點一點失手。
他們開始打肉博戰,肉博戰對於打人海戰術的俄佬是好有利,不利烏克蘭。
不過俄軍厭戰此起彼伏,不可能長時間進行攻擊。攻佔巴赫穆特要一段長時間休整。
厭戰的只係正規軍, Wagner Groups係嫌唔夠彈藥同砲灰, 只要兩者得到持續補充, 華格納衝鋒就可以不停進行. 我唔會假設Wagner Groups攻佔巴赫穆特後要好多時間休整, 班撚痴線傭兵馬上再衝唔係大問題.

目前最高頻率, 係1日內85次突擊 = 差唔多1日24小時毫不間斷. 而目前巴赫穆特的進度, 差唔多全部由Wagner Groups包辦.

巴打分析前, 將Wager Groups 同正規軍先分開睇會準確D.
另外:
https://twitter.com/new27brigade/status/1634226574517215232?s=20
1. 要完全包圍巴赫穆特冇咁易.

https://twitter.com/new27brigade/status/1634231912117190656?s=20

2. 巴赫穆特唔同馬里波, 烏東呢帶地形上森林, 泥濘地密集, 三月泥將軍季節開始後, 對雙方的進度(無論係華格納持續進攻定烏克籣counter offence)都會有相當影響.
最後, 目前雙方交換比約1:5 - 1:7, 1個烏軍最少換5名俄匪/Wagner Groups, 巴打確定呢個交換比下, 持續人力消耗真係對俄羅斯有利 (呢度仲未計裝備損失速度俄羅斯補充唔切)?
了解,Wager Group 是比俄軍更能打,不過同正規軍一樣傷亡慘重的情況好嚴重,正如巴打所講他們需要炮灰和彈藥,而現時Wager Group咪俾人當炮灰加上傷亡巨大他們都好厭戰,當中有部分都好驍勇善戰,加上現時Wager Group同俄軍不和,正如你所講(只要兩者得到持續補充),現時俄軍有提供到足夠的補充比他們嗎?他們不和已經日漸公開化,他們即時攻佔都需要時間休整,現時俄佬攻佔前進都付出巨大傷亡,點會唔休整?都明白你意思,每個人都有自己嘅立場和觀點。
重點係: Wagner Groups厭唔厭戰, 冇人知, 但肯定的係核心果堆分子, 只要有足夠砲灰做盾, 足夠的彈藥支持, 同錢錢錢, 佢哋就可以極短時間(例如唔使1星期)小息一下, 就會馬上繼續進攻.

呢點從普里戈津態度就知: Wager Groups如同古代的侵略軍隊+山賊一樣, 只要能夠繼續搶錢搶糧搶女人, 佢哋係唔識乜嘢叫"厭戰", 甚至以此為樂. 當中有幾多Wagner Groups係呢種變態我唔知, 但肯定呢堆核心分子控制到成個Wagner Groups, 支持到佢哋的進攻.
Wagner Groups有兩個Tier成員: 囚犯兵同精銳/核心成員,

囚犯兵 = 砲灰
核心成員 = 真正主導戰術的主力, 佢哋就係果堆搶錢搶糧搶女人, 只要有錢就唔會知乜嘢叫"厭戰"的戰爭愛好者.
For 呢幾日, 入來呢個PO做認知作戰的5毛或者偽中立人士, 仲有連尼住:

1. 唔好以為呢度D巴絲, 唔知你哋班撚樣玩認知作戰玩到入來呢個PO, D template千篇一律, 好心你哋班5毛就唔好咁hea啦, 收中共D污穢錢都麻煩俾D專業水準出來.

2. 就算喺連登做認知作戰帶風向, 都改變唔到西方世界都烏克籣的支持同戰略上烏克籣喺上風的事實啦, 與其喺度做冇撚用的文宣同認知作戰, 我真心建議班5毛同佢哋D上司, 認真地做好自己邪惡軸心的實事, 當軸心國兵工廠的齒輪加班替俄羅斯生產致命武器, 甚至加入Wagner Groups去"抗烏援俄", 都比你哋浪費時間搞冇撚用, 西方世界跟本唔會聽的認知作戰更好. 最少做以上的實事係同西方世界正面競爭, 同普里戈津一樣, 似番一個真仆街男人.

對真仆街, 為佐自己的價值觀敢正面挑戰或者競爭者, 我係會俾"最基本"的尊重 = 正面打撚柒, 擊敗佢哋, 要呢堆人輸得口服心服.
好尷尬
#683 所以我咪話, 佢哋連5毛分工都做得唔好攞, 一D專業水平都冇

大部份都係血汗工廠mode copy and paste, 交呢D水準的貨, 連5亳子都唔值
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1634225467451670528?s=20

#660 承Reorting from Ukraine 的資訊, 報復只係次要/附加, 主要目的係打擊俄羅斯兵力, 資源, 裝備集結地, 拖延進攻進度, 打擊敵人攻擊胡箂達爾的節奏.

正如俄羅斯3月8-9日的空襲, 目的之一係意圖拖延烏克籣春季反攻的兵力, 裝備集結速度一樣.
事實上, 唔係個個囚犯都會想去打仗.
重罪判好多年就話搏一搏, 輕罪既啋你都傻.
wagner group無可能長時間用囚犯做炮灰
佢話唔夠, 恐怕唔係俄羅斯唔俾佢, 而係拎唔出.
同感, 普京唔俾佢招募囚犯當砲灰係假, 愈來愈搵唔到人做砲灰先係真.

所以提督你會睇到Wagner Groups的砲灰兵開頭(12月-2月底左右的突擊)好似地球教D狂信者咁勇, 班死士係衝到薔薇騎士都怕佐佢哋三分果隻. 重罪的人nothing to lose, nothing to lose的人俾枝槍佢先最恐怖. 宜家nothing to lose的人死得差唔多, 剩番的囚犯寧願安全地坐監都好過上前線送死, 只有3成唔到的生存機會.

囚犯兵都係咁, 更加唔使講俄羅斯正規部隊啦, 正常少少都唔會為普京自己的野心搏命.
Thx
上面K巴有講, wagner group分炮灰組同實戰組.
炮灰組被殲滅係遲早問題, 普利戈津開晒口話無囚犯
問題係班中堅既戰鬥部隊, 損失有幾多?
而家招緊病患
點解俄佬仲唔投降?
認真?
咁不如招埋殘疾人士同精神病患者
贏緊投咩降打唔入還打唔入,佔領大片土地係事實
唒氣
賭徒心態, 死磨張牌

個一戰封神友仲諗緊可以一日打埋基輔
除非你推返入俄國境內 唔係佢點會投降
正如其他巴打同網友所講囚犯兵做緊炮灰加上核心成員有幾多?之前他們進攻的時候,根據傳媒報導該集團從俄羅斯監獄招募5萬囚犯,目前已經折損4萬。
有烏克蘭軍事專家則在烏克蘭電視節目有講過華格納傭兵集團在那裏遭到沉重的打擊,死傷人數約4萬人。即便加上本來的部隊人數,該集團也已經喪失2/3兵力。
一戰封神 = 地盤科文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞