[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
我認得你好耐之前入過黎

巴赫姆,一早講左係雞肋,死守無用,一早要棄,
都講左兩個post。而家棄守算係遲。

btw,記得唔好貼tvbs或者親中媒體新聞。
主要係因為俄佬太多fake news,
烏軍不利消息多數係俄佬放出黎,所以唔貼,
目的係為左避免fake news,而唔係只貼烏軍好消息
即使係烏軍不利消息,只要係可信媒體,
都會喺呢度貼,只係烏軍有情報管控,
呢類不利烏軍既可信新聞會比較少流出。
有,但係少。

你之前都有入黎,我認得你個名。
巴打唔好理,當年就係用呢種不計傷亡代價的戰術,夾硬將聯合國軍由鴨綠江推番去38線。最後就係宜家南北韓狀態。

宜家普京有重複呢種戰術的傾向,唔好話俾我聽70幾年前work = 達到其目的的戰術,到今日仍然有其效果呀。

https://youtu.be/Z8X5wH4saj4

無論點樣肉酸,戰術上成功就係戰術上成功。但呢個戰術成功背後付出太大代價,而且會加速之後的整體戰爭失敗,呢點係大家公認的。

之後就睇烏克蘭喺西方裝備完全到位後,春季反攻點樣對俄羅斯加倍奉還啦。
其實呢wagner而家乜嘢狗屎垃圾都收架
快撚D去烏克蘭為國捐軀啦柒頭
所有可靠的opensource,都唔見有呢類情報,反而係普里戈津又鬼叫話唔夠彈藥維持攻勢。
俄軍的動員兵僅持火器和鏟子進攻

其實最簡單,就係果個每日俄仔死亡人數,場克飛機損失圖

其實睇呢個圖首先可唔可信未知,就算可信但無烏仔對照圖,其實睇得好無癮,最後我都係返twitter 睇戰況
有中共/伊朗支援就唔同講法
如果冇人幫普京手 wagner 冇子彈就幾多人都冇用 冇子彈打毛
屌啦,真係拍戲咁,兩個人一支槍咩呢d真喪屍兵真係燒晒d子彈同炸藥

巴赫穆特咁拖都唔係辦法提督有無乜野奇策呀
大棋就唔太認同 唔理性就堅嘅
話唔定習大大純粹想做戰時主席
或者同普京 deal 咗某啲着數返嚟 例如攞返海參威之類
似1搭4
白俄佬話唔到事
會唔會比返海參威佢呀 咁重要嘅戰略地點
同講廢話冇分別, 冇人會有classified info, 有的人都唔會呢個時間disclose.

都係呢句, 所有公開的資訊, 都要自己再交互印證, 再filter, 然後先會得到比較接近真實的戰況.

BTW, 呢兩日我睇到有人有心或無意, 想discredit烏克籣或者西方果邊的情報資訊. 唔好當我哋唔知呢種"避重就輕"的opinion論調. Fact is Fact only, 唔使故意加帶風向的opinion上去, 直接講個Fact出來就得.
會唔會係白俄知道會被俄爹要求軍援,咁白俄搵支那要軍援嚟填補返比俄爹個部分
如果真係計open source, 佢地要花時間核查,
唔會咁容易出news. 而且戰場迅息萬變,
佢地出完news, 轉頭又易手, 咁既news報黎無咩意義.
除非證實巴赫姆陷落, 否則唔會大肆報導.
已經打左成年, 普通戰場資訊各報章都唔會點報.
而家比較重點報導既係各國既軍援, 美中既反應等等.
其實英國佢地耐唔耐都會放啲評估出黎,
講返俄軍既死傷數字 (當然佢地係保守估計).
其實大家都開始懶, 黎呢個POST睇野討論,
但無咩人可以一直將twitter咁多個source拼埋做update.
畢竟已經打左一年.
一年前, 已經預到會咁走向.
中國支持會影響烏克蘭戰爭時間長短.

https://lih.kg/biwPuGV

決定戰爭長期既關鍵已經唔喺烏克蘭, 亦唔喺俄國, 而係中國.
明既就明, 唔明就當我鳩up.
邊有咁多奇策. 絞肉機戰爭向來係硬碰硬.
BTW我一早講左巴赫姆唔需要死守,
可以用黎消耗俄軍, 但唔可以成為另一個馬立波.
而家準備撤退係一件好事.
烏克蘭d有經驗士兵好多去左歐美training , 所以只能夠做守法,而家好多西方火炮都真未入到烏克蘭,呢段守勢係難,但未見烏克蘭有戰略上大失敗。空天步隊而家連飛彈攻擊都少左,烏克蘭都知道你專打佢能源基建點,索性放哂防空武器,俄羅斯再用飛彈都係燒錢。
其實趁佢地無彈引佢地攻急d或者反攻逼佢地消耗多d?
我又要貼返舊POST

普京大帝陷入困境, 中國收復海嵾威正是其時.
https://lih.kg/2903429
佢不嬲都想復興蘇聯
不過西方一路當佢無到由佢舞
出面成堆5毛post話巴克係運輸重鎮
嬴左就蛾狗可以穩固防線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞