[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
台灣新聞信1成好啦
勁多fake news

叫做好過支那少少
之前伊朗唔係keep住派無人機?
痴痴地
守軍要堅持住
等m2裝甲部隊內外包抄
海馬斯射爆指揮部
再炸斷條克橋
其他線再兵推夾爆蛾軍
一來無咁多, 二來伊朗無人機受唔到寒冷天氣.
睇人民公僕
連烏克蘭都覺得白蛾垃圾廢過佢地
出面蛾烏post全撚部牛鬼蛇神群魔亂舞
block左成村5毛

之前鳩射飛彈都唔係好多支射得中
100支得一半以下中目標
反而無人機殺傷力就真係大
五毛有啲POST係唔會入.
你見我地呢度, 幾可有五毛入黎?
無論講啲乜, 第一句問source, 第二句問source既可信性,
第三句問source既時間性, 第四問source有冇同其他可信source衝突
五毛根本唔識點回應. 佢地只能話呢個POST只貼烏軍好消息所以唔入,
令其他人唔入呢個POST.

當然, 有自己追開twitter youtube既人, 佢地唔會睇呢個POST既新聞,
因為我地而家懶左無貼得咁密, 有心追新聞既巴打唔入黎係正常.
我自己都有聽youtube, 但都無日日追twitter, 真係無咁多時間,
入黎都係睇有冇未聽過既消息.
有啲未必係5毛開
只係好平常放新聞咁放
但成堆5毛就前後腳爭住入去
派膠 放fake news 乜都齊
睇黎支共開始做野
所以話, 連尼住唔做野, 連登遲早死.
果陣岩岩用無人機個雷達未adapt 到佢飛行模式,而家用防空炮都打到落來
Kramatorsk同Sloviansk先係大獎

冇咗Bakhmut唔可以話完全無關痛癢,價值係冇咗個大型roadblock
連尼住仲唔做嘢清五毛, 連登將會同Zlibrary一樣下場被打入Darkweb

甚至可以懷疑連仔係故意唔理5毛: 利益主義者, 網絡版軍火之王的position,但今次大時代的費沙唔到香港做, 因為香港實際上已經俾中共吞併佐.
自殺無人機缺點係冇防禦力, 飛得慢同飛得太低.

唔用電子干擾, 搬番二戰doctrine用大量對空機砲已經夠做 (無人機仲要俾二戰戰機更好打落來). 蜂群無人機/澳洲紙製無人機一架成本再平, 我都唔信會平得過35mm/40mm對空機砲子彈.

將來雷射武器成熟的話, 反無人機成本仲可以進一步壓低. 一飛雷射仲要平過機砲子彈, 可以支持持續輸出的話, 雷射砲分分鐘可以好似高達光束劍咁成條雷射對空掃一圈, 然後成個天空乜都乾淨哂.
尋日講佐除佐撤退同死守外的第三個選項: 2023突出部之役, 巴赫穆特守軍 = 當年101空降師.

當年突出部101空降師的困境, 比宜家巴赫穆特守軍更差, 更接近舊年馬里烏波爾守軍的情況.
北約裝甲部隊由北面Veele, Siversk向Soledar, 沿鐵路線南下切番落去, 掉轉頭包番正向巴赫穆特進攻敵人轉頭.
已經變咗純粹消耗戰,戰唔戰略重點變咗次要,阻止93旅投入夏天反攻先係重點
https://twitter.com/ralee85/status/1632417388774793218?s=46&t=a3Tv4vXHWHWCiAXtt1W7rQ
宜家我越來越覺得, 烏克籣係想堅持到西方支援到位, 然後打突出部之役.

成功的話就可以整個建制咁消滅哂進攻巴赫穆特的集團, 除佐囚犯兵外, 其他的都係俄羅斯剩餘的精銳部隊, 呢個集團被消滅的話, 俄羅斯就會好似當年納粹德國咁, 真正地冇哂所有進攻的力量.

呢個戰略, 亦合乎烏克籣同西方世界的主要目標之一: 令俄羅斯短時間(around 10-20年左右)再冇任何發動侵略戰爭的能力.
我覺得太難
首先人手要錢
然後舉證判斷每一環都會有問題
你俾錢之餘
仲俾埋連狗以言入罪ban鳩你既權力
呢種人治forum模式台灣有板你睇
我唔認為適合香港
而家已經有激光打蚊機
如果堅守到, 其實唔係壞事.
問題係, 咁消耗法, 歐美唔撐得好耐, 太燒錢, 彈藥生產亦跟唔上.
各國無打仗太耐, 忽然要佢地咁樣生產法, 做唔到.
後勤決定左前線既打法, 巴赫姆係時候要將撤退列入議程.
應付蜂群用高能微波更稱心
https://youtu.be/BQGcdlmfwAA
唔comment, 後勤同前線真實情況, 準備進度, 只有西方世界同烏克籣自己最清楚.

單靠opnesource睇唔哂全貎, 但我相信烏克籣會跟據軍事專業, 做最佳決定.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞