[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike

白俄嗰邊有冇動靜?
打縱深就會係咁, 利用距離拖死敵軍.
不過澤仔唔願意咁做.
咁多蛛絲馬跡
https://www.zeit.de/politik/ausland/2023-03/nordstream-2-ukraine-anschlag
相比Kerch好似馬虎好多
keep住觀察
1. 烏克籣北線夠人, 基輔附近戰略物資應該好足, 沿白羅斯邊境3公里蹤深全部埋哂地雷, 20萬大軍殺落來都應該唔驚.
2. 冇中共提供後勤支援, 現實物理上俄羅斯開唔到咁多條戰線, 烏東打成咁已經係俄羅斯唔總動員+冇中共軍援下的極限.
3. 俄羅斯, 中共彼止亦暗防住對方反咬一口 (俄羅斯禁Wehcat就知道俄中唔係"友誼無上限").

以上三個因素加埋, 夠烏克籣軍方安心增援烏東打counter offence. 但呢個係小規模的反擊, 唔係真正意義上的突出部反攻.

鉗形攻勢, 掉轉來睇就係冒著兩翼的鉗變成突出部被反包圍的風險的冒險戰術. 鉗形箭頭冇辦法持續keep advance的話, 就會如普里戈津講咁, 成個戰線會因兩隻鉗俾敵人反包圍剪佐而崩掉.
烏克蘭勁膽咁樣去烏東搏命,
除非而家普京已經再無多餘戰力.
宜家巴赫穆特可以睇成一個賭話事啤賭局:

烏克蘭宜家決定跟,再大俄羅斯10蚊。咁俄羅斯跟唔跟機?如果跟機的話麻煩佢再加注,唔加注,或者冇能力再加注的話就係咁先

總之就係要屈到普京搾出最後一仙出來,要俄羅斯耗盡全部戰爭潛力。咁樣先可以保證俄羅斯未來10-20年內再冇能力發動侵略戰爭。
西方世界同烏克蘭唔單止要光復所有領土,更重要係令俄羅斯再冇發動侵略戰爭的能力
https://twitter.com/kyivindependent/status/1633227435624783880?s=46&t=UWy2i3XoPDY93sCXW2OT-w 亦言之有理
我只能理解為有時一個地方嘅苦戰係唔可以避免,係困難嘅時候,係大量犧牲嘅地方,係痛苦同困難,所以唔係要避免,而係咬緊牙關頂住。只能希望烏軍早日獲勝,減少損傷
咁就要睇下, 死守頂住, 能夠得到既好處夠唔夠大.
戰略上, 烏克蘭確實係需要勝利既宣傳,
中國而家處於搖擺狀態, 如果烏克蘭死戰不退,
而俄軍無功而還甚至從巴赫姆敗退, 有可能令令中國卻步.
我唔能夠話澤仔咁做唔啱, 不過我覺得中國最後都會提供武器.
維尼熊從來唔會令人失望.
如果要烏克籣更好地守住Bakhmut, 就麻煩西方世界盡快俾更多軍援, 協助烏軍進一步強化物流同後勤(呢點歐盟絕對做得到).

另外, 快將西方戰機交俾烏克籣人啦, F16美國Hold住的話, 我祖國就先訓練烏克籣飛行員EF2000, 而且某程度上颱風比F16C/D更適合烏克籣的情況: EF2000 + 流星空對空飛彈打得贏俄羅斯的SU-35.
如果軍隊的責任係保護市民, 咁澤連斯基的選擇係正確的.

巴赫穆特死戰不退, 只有巴赫穆特變成廢壚, 但其他城市得以保全.
如果選擇撤退, 後面的城市將會變成下一個巴赫穆特/馬里波.

提督, 你好似講過, 民主國家軍隊的存在意義係"保護人民", 如果以呢點為最高原則的話, 咁喺傷害可以承受的範圍下死守巴赫穆特, 係正確的選擇.
保護人民, 可以選擇撤離, 唔一定要死守.
艾爾.法爾西既情況一樣.
Typhoon 應該唔會比啦
1. 唔係人人都想撤離.
2. 用空間換取時間, 之後都要打番返來, 然後仲有重建成本, 講損失的話提督有冇計過呢條數?

目前來講, 我相信烏克籣的決定係專業的, 無論撤退, 死守定反攻都係一樣, 係基於專業, 情報(佢哋睇到的戰場合理性同我哋opensource唔同, 我強調過N次, opensource的情報唔會比烏克籣+北約的情報更精確)同原則. 我唔會judge佢哋的decision making有冇問題.
仲有提督只提艾爾法西爾, 田中芳樹冇講過之後打番番來, 然後再重建個星系的經濟, 人口番返來呢度用佐幾多額外的effort

艾爾. 法西爾係"冇得守", 先只能夠撤退, 提督你舉諸神之黃昏, 你棄要塞換取行動上的自由仲貼切. 但烏克籣派得增援死守, 明顯就係非你同盟果陣的情況 = 冇兵, 提督你手下的戰力係必要, 唔能夠釘死喺一個地方.
我一直對於俄方唔出大量戰機進行攻擊覺得奇怪,如果單純沒有空優就唔出,唔似普京唧思維,佢擺明就係不惜一切,更可況係戰機。
所以我覺得西方係睇到呢點,所以先而加明面上唔比住。暗底訓練先,反正比與唔比都係一句話,政治經濟上都沒有問題,訓練飛機師先係最大問題。
烏大量防空真係唔驚佢
維尼其實我覺得都係風向邊吹就向邊擺。
口講一套,實則就第二套。
民族主義從來都係中國擺黎維穏用,中國人都心明呢一點,
口講對中國特色主義歌功頌德,實則都係為左錢。
真心小粉紅唔係絕對多數。
烏克籣同西方世界對俄羅斯, 根本清楚到連每個匪兵有冇底褲著都知道.

所以我先多次強調: 唔使擔心, 信任烏克籣同西方世界對戰局的判斷. 佢哋好清楚自己做緊乜, 想做D乜.
https://twitter.com/Tatarigami_UA/status/1632978756250882050
根據烏軍後備軍官的說詞,烏軍截獲的俄軍基層官兵的大量通話,顯示出俄軍基層官兵最重視的其實是收入,而非意識形態

並且俄軍動員兵大多數並不反戰,只是認為俄軍高層領導無能、下手不夠狠

呢班仆街真係死有餘辜
IrisT+愛國者, 再加單兵防空, 都好夠下.
得首都圈無點死過
好明顯布癲就想借呢次戰爭清理非斯拉夫人口
如果贏到但慘勝, 還不如唔打.
保存到自己, 先有打下一仗既本錢.
巴赫姆已成廢墟, 點都要砍掉重練,
條數點都喺度, 唔會因為你死守或撤退而改變.
死守,條數最多計到bakhmut。

撤退,條數係bakhmut + 佢後面的城市。

保存自己,前題係你冇貨可以燒,但烏克蘭明顯係計過條數,覺得增援仲未超過負擔,仲係承受得起的範圍。

我講第三次啦:提督你係base on open source + 常識作為撤退比較理想的見解,但我認為係“唔夠資訊”作出正確的意見。所以我決定觀望唔judge,只講烏克蘭每個決定反映佐戰場發生乜嘢變化。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞