[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
#17 所以我亦有保留,以布陣,天氣,同炸壩三個情報夾埋來睇,呢個攻勢唔make sense。

喺呢個區域,烏克蘭仲要比俄羅斯少人,人少仲咁插法同送17裝甲旅,第三突擊旅去死冇分別。
好難 軸心國太廢
打一個烏克蘭都打唔掂,另一個又睇下人地打成點先決定出唔出兵,之後其他果堆完全唔入流,軸心國?意大利都無你地咁廢啦
廢唔廢唔係重點,重點係習近平太冇膽色。

呢條友要“贏到盡”,件事如果有失敗/輸的風險的話佢就唔會去做。

除非中國國內環境逼到佢不得不孤注一擲,否則習近平唔會冒呢個險。
如果無佢通水vdv 可能真係直搗黃龍
預咗放棄
仲有,每日俄匪死亡人數上亦唔吻合:如果有counter offence,冇理由每日陣亡人數不升反跌。

反而以soledar的經驗,激戰情況下俄匪陣亡數字下跌 = 烏克蘭正進行戰術撤退,所以殺敵數下降,
https://twitter.com/new27brigade/status/1630059192588587008?s=20

佢老未,當你如圖,人數資源多過守方咁多果陣咪可以咁玩攞,

守方得4個步兵groups。攻堅就有4個步兵單位,6組artillery 負責fix the troops,左右再各三組機械化步兵單位兩翼突破。

攻方資源多過守方咁撚多,基本上點玩都得喎。
但咁樣亦顯示,俄羅斯最少喺局部地區例如巴赫穆特,有能力完成類似的布局。

Wagner groups的囚犯兵正係擔當圖中攻方負責fix troops的步兵單位 = 砲灰。

守方真正需要應付的,係兩翼負責包抄的6個機械化步兵單位,但藍方得4個單位,明顯冇足夠資源去應對。
習近平 根本就好驚打仗

2015年, 緬甸戰機飛入雲南邊境, 炸死5名中國人
跟住中共解放軍 去緬甸邊境部署, 緬甸再開幾炮, 嚇到解放軍全面撤走

當時緬甸由軍政府執政, 三流南亞國家, 國際孤兒仔, 無人幫
但習近平 都唔敢開拖打緬甸
呢單野開始全世界都知道 中共係紙老虎, 被三流國家 踩到上心口都唔敢還拖

更何況台灣軍力勁過緬甸......背後又有美國/日本 出兵幫拖
所以習近平 日日叫口號打台灣, 但一隻兵都唔敢出

好多傻仔真係信 習近平 想復興中華, 出兵攻佔台灣, 完成統一大業
事實佢就怕打仗怕到仆街
片裏面D人仍然都係唔知點解咁憎烏克蘭
衰D講句, 抵撚你地冇仔送終
因為佢哋第一時間認為烏克籣殺佐自己個仔.

佢哋完全唔會想深一層: 點解自己個仔俾普京送上戰場, 或者覺得上戰場係好合理, 烏克籣人抵抗, 殺佐自己個仔先唔合理, 所以要"報仇".

咁冇仔送終係佢哋支持/默許普京需要付出的代價, 佢哋係知道, 但選擇佐呢條路, 所以唔使同情佢哋.
可能係實則虛之
朱仔成,你作為風向標真係一流
你不斷開post,週圍講話中國唔會打
呢類行為,唔係一般user會做既事
由你既言論,再反向推測,就八九不離十
你成為風向標就係好好用。
因果業報
已封鎖會員 - wenliyang

封鎖左睇唔到你講乜鳩, 希望你唔係回我
唔想見到你條弱智回應我
Where?
反正我既回應唔係俾你睇, 你睇唔睇我無所謂.
23:57嗰個男人有啲同情佢.睇到佢仲識講人話

24:24個女人真係抵佢臨老無仔送中
Exactly

朱仔成呢D 中共propaganda愈放風話唔會打, 掉轉來睇就係戰爭愈來愈接近.

睇美, 日, 台反應 + 近期動作與回應, 就知道戰爭愈來愈迫近. 剩番的只係爆發時間點.

宜家就差習近平幾時會前往俄羅斯同普京會面, 坐實俄中伊朗北韓邪惡軸心聯盟人革聯.

另外, 新冷戰情室channel愈睇愈有問題, D分析好愈來愈大陣Chinese武俠小說味道. 拜托D華媒唔好再用陰謀論的角度睇西方世界政治運作好唔好, Rule base的運作冇咁多武俠小說FF, 陰謀論的. 華媒睇得多, 唔識判斷的話會睇壞腦

目前冇一個華媒Channel係合符西方政治, 軍事, 外交評論水平/標準.
不過我同K巴持相同觀點
就係除非中國內部權力結構或者社會結構出現動亂
否則習大大不會輕易發動攻台戰爭
反之如果接下來台海真係爆發戰爭,證明支爆真的近了
估唔到咁睇得起我

我只係一個普通香港網民, 竟然用我既言論去做指標去決定一個國家會唔會發動全面戰爭
笑死人咩

咁我家陣話中共絕對會打仗, 習大大好想成為千秋一帝, 是否又代表中共又決定唔打了??
我都估唔到我咁大影響力, 可以決定到一個國家發唔發動戰爭
咁你又錯

習大大 好想成為千秋一帝, 想復興中華民族, 所以佢會好想出兵攻打台灣

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞