[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
啲人成日撈亂自護共和國同自護公國,
咁同撈亂中華民國同中國人民共和國有咩分別,
兩者都係名相似但行事作風好唔同
清醒喎
維尼話2星期內去莫斯科,睇吓有無驚喜
睇下啲坦克幾時到齊啦
個問題係你冇實質諗過點送幾百萬炮灰過對岸過唔到對岸你有一億個炮灰企係個碼頭都冇用同埋美日打晒開口牌會幫台灣,俄羅斯已經死左一代人就算係當權者眼中只係數字,但對現實社會都會有影響,如果好似你咁講蘇聯應該到依家都未解體添喇死幾多人唔重要嘅前提係你要有戰功達成到目標,你淨係話佢唔介意死咁多人,其實鬼唔知咩
https://twitter.com/ChrisO_wiki/status/1634303514120708096
唔知有冇其他巴打po過,烏東兩個分離國啲動員兵已經消耗得七七八八,而家似乎有唔少俄羅斯動員兵被編入烏東民兵編制,裝備老舊不特只,調配又冇正式紀錄,自己屬於邊支部隊都唔知,阿頭係邊個又唔知,而因為冇正式紀錄,自然就冇服役紀錄,導致假又冇得放,錢又冇得收,死咗都係入民兵數,唔當係俄軍,屋企人亦唔會收到撫恤金,最後仲要被烏東民兵歧視,被烏東軍官當炮灰咁用
毛:

佢而家有幾千隻武裝漁船. 佢唔會介意再整多啲.
你要記住, 對共產黨, 或者獨裁者黎講, 無論有幾荒誕不經,
只要佢覺得有成功率就會去做. 因為獨裁者只聽好聽說話,
然後其他人為左擦鞋拍馬屁又會刻意逢承, 講真話既被趕走.
於是佢覺得OK既事, 其他人個個爭住話領導英明,
佢就會飄飄然覺得真係得, 普京打烏克蘭就係咁既道理.
樓主又可以貼#1
所以我唔會同5毛講廢話,直接block柒佢哋算數。5毛從來只係spread fake news,propaganda。連溝通都講唔上,更加唔好話討論啦。
https://www.wsj.com/articles/chinas-xi-to-speak-with-zelensky-meet-next-week-with-putin-f34be6be?page=1
難道習大想做和平使者 幫自己增加名望同影響力?

究竟呢次會面會唔會有實際效果,真係惜目以待
lm
你估佢唔驚咩,睇住堆俄製武器廢成咁,自己揸住啲出口版同老翻
防線俾牛牛突破咗
真心唔明佢何來自信覺得可以同美國一戰

隨時日本都可以單挑支那3個月直入北京
香港人帶埋路同日軍直上廣州
唔洗第七艦隊,單靠日本海空自衞隊都應該可以收佢哋皮
和平時代啲海上民兵就有用,話就話係武裝漁船但輕武器都冇,切下電纜搞下破壞就得我講緊嘅係就算佢依啲炮灰都冇用,就算佢真係做戰略上都改變唔到啲咩,美日要黎你排個海上萬里長城都阻唔到,反而我好奇點解你會覺得佢夠時間推啲炮灰去死,我唔懷疑佢會咁做但我唔覺得佢咁做會冇後果,就算梅德韋傑夫都講過,如果沒有取得勝利下停止軍事特別行動,俄羅斯將會「被撕得粉碎」,打到最後就算俄羅斯唔解體長時間都冇能力再發動一次大型軍事行動。
睇下200斤係咪真係去莫斯科
澤連斯基 > online meeting
普京 > 親自去莫斯科

係人都睇到習近平企喺俄羅斯果邊啦。扮乜嘢和平使者,假先知就有佢份
巴打將正常人的思維套用錯佐落去普京同習近平兩大白卡佬度

重點唔喺我哋正常人或者物理現實實際上有乜嘢後果,而係佢哋覺得冇問題就冇問題。你問點解佢哋覺得ok/會達到目的?我點撚知白卡佬腦海ff緊d乜
只要能夠擾亂美軍, 引美軍打爆佢就足夠.
炮灰既作用係消耗敵人, 同埋曝露敵人位置,
係喺無高科技既情況下用既方法.
好stupid, right? 但中俄呢類國家就會好興咁玩.
得唔得係一件事, 最重要係佢會令自己覺得有牌喺手.
蠢唔蠢, 咁梗係蠢, 但蠢人係會咁做. 你阻唔到.

所以我成日話, 香港人好快啲走, 現實係你無得躺平.
打起仗上黎, 香港變三年零八個月已經係最好,
慘既話係薩拉熱窩圍城.
唔係, 個判讀應該係, 習近平係真心想支持普京,
呢種思維係堅定不移. 不能俾俄國倒下, 絕對唔可以!
問題係, 我要出幾多錢同軍備先可以令佢唔倒下?
能唔能夠用外交去拖住烏克蘭?
如果支持完俄國, 俄軍都係被烏軍打到仆街,
咁我投資就變左無用, 枉作小人.
that is what Xi is considering.

所以我話, 澤仔決戰烏東, 唔單純係戰略決定,
仲有政治層面既考慮, 要正面決戰大勝, 令習近平縮手,
場show hand唔再跟牌. 我估計, 反攻會提前,
雖然坦克未到齊, 但會同俄佬晒冷.

BTW, 就算烏軍大勝, 習主席都係會all in支持普京.
唔單純係想同俄國背靠背, 亦希望俄國可以維持外交影響力,
令東盟同印度等國唔會喺俄國倒下後全面倒向美國.

所以, 澤仔佢必須決戰烏東, 佢無得揀, 唔可以俾習近平倒向俄國.
而對習近平而言, 喺以美國為敵人既前題下, 習近平無得揀,
必須保住俄國. 而家, 習近平只係猶疑, 但最後都係會all in.
(佢唔會諗放棄同美國敵對)
(呢種決斷前既猶疑, 係習近平既習慣)

以上, 就係我反對決戰烏東既政治理由.
所有親烏克蘭行為都係拖時間
佢仲計緊幾時打好,如果佢計得到
夠撚膽咪派兵去烏克蘭囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞