[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
呢條友咩料
打殘俄狗之後個軍火市場基本上北約食晒
佢無講錯, 喺俄軍視角, 就係我佔左啲地,
即係我係處於上風, 做咩要撤退?
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1634437538894204928?s=20

烏東“平原”制高點的概念,小山丘同低地的高低差都幾大。

唔怪得Reporting from Ukraine 一直強調戰術上高低差,制高點的重要性,冇足夠火力壓制制高點下,仰攻基本上係自殺行為。

正係俄羅斯喺武赫箂達不斷重覆的蠢事。
呢d搞不撚掂
只可以用空軍
世上只有美國先可以叫air support好似uber,外賣咁隨call隨到。

所以只有美軍先有能力無視地形高低差執行作戰任務,美軍係唔正常的打法。

其他國家麻煩跟番一般地面戰doctrine 做人。世上暫時只有一個美國,別無分號。
AMERICA ONLY
普京: 呢度係憑我自己本事打返嚟既地,點解要退? 屌你老母
澤連斯基:
咪畀人引入黑洞囉

慢慢引入去,之後入佐佢只有被扭曲破裂

但入黑洞之前真係好吸引佢
俄國有人潛入符拉迪沃斯托克附近Tsentralnaya Uglovaya 空軍基地 放火燒毀一架 SU-27 戰機!!!
https://lih.kg/3329887

親,你呼叫的空中支援已被燒毀
從來贏家都唔會投降最多談判
而家客觀睇,俄佬係打唔入,但烏克蘭亦都未有反攻力量,點睇都係俄羅斯贏緊
有冇考慮過當俄軍人命唔值錢都好
軍備冇左咁多點搞?
紅色警戒 禁兩個制就出返黎?
點睇到俄羅斯贏緊😂😂😂😂
我剩係見到輸到就快低褲都冇
https://twitter.com/new27brigade/status/1634556284879126530?t=26R18zK26F_6yO1gd-6tGg&s=19

全世界都睇到普里戈津如同古代人思維一樣,想以武力佔領烏東,然後做山寨王,建立自己的軍閥勢力,巴赫穆特只係普里戈津野望的第一步。

佢老未,以為宜家只會喺打機同創作作品先會出現的痴線嘢,喺現實發生
俄/共式思維:一日仲佔領緊敵方土地,一日都係我贏緊

佢哋的思維從來唔會將人命,資源同裝備損失的cost計算在內。
紅警啲車同船有無限能源同彈藥
現實唔係
蛾羅斯贏緊,仲要拉埋伊朗北韓支那一齊贏
接近無限能源, 西方世界就快做到: 核融合能商業化運作後, 能源問題基本上得到解決.

不過唔係俄國同中共攞, 我知中共亦一直致力研究核融合技術, 但冇西方世界晶片技術的話, 佢自己的核融合技術好難再發展落去.
有政治因素已經好難搞科研
少少事唔鐘意就要走佬
邊留到人才
Exactly, 制度問題, 注定俄中之類的獨裁體制喺科學, 人文發展上無法追上西方自由世界.

但獨裁者及其統治的人民係唔會fxxking care的: 佢哋都唔係想要生活過得更舒適, 族群精神同物質文明同步改善. 咪由佢哋繼續做一片爛泥攞, 最緊要係令呢D國度冇威脅自由世界的力量就夠, 之後由佢哋自生自滅
俄羅斯假想敵從來都係NATO, 今次打烏克蘭打到傾家蕩產仲唔係輸,全局咁睇一定係輸,如果NATO好似俄羅斯口中敢講法而家應該全力出擊3日內都打左Moscow出來
美國一支艦隊已經可以收蛾狗皮
戰斧,f35,m1
未計美國單兵作戰能力超強

唔明蛾狗那來自信可以橫掃歐洲

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞