[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
用舉國之力遲早用晒全國彈藥
都係拎得兩成烏克蘭國境
仲要變晒廢墟
自己行返入去咪得,冇腳?
利申,本人只是理性分析,要更正是在頓涅茨克地區。
好耐無貼

唔記佐,某d規則下,4條 > 同花順。

不過我玩開的都係同花順 > 4條
宜家撤退都仲有機會。

到春季反攻時,烏克蘭會斷哂俄匪退路打殲滅戰,唔會再好似基輔,哈爾科夫,刻松3場反攻咁咁俾佢哋走到,喺烏克蘭境內的俄匪只有投降或者死2選1。
第三,幫助烏克蘭打返俄羅斯
3場反攻唔係想放過俄佬,只係烏克蘭冇能力咁做。
而呢樣亦反映出一個現實,就係唔消滅俄佬有生力量,佢地始終都係會繼續搵地方同你磨,仲要而家俄佬未入肉,死嘅都係少數民族同囚犯,佢地社會嘅低端人口,要止戰就要改變呢個情況,如果唔係都係有排打。

要改變呢個情況最直接係直插西俄本土,威脅斯拉夫人種性命財產,但而家唔係一個選項。

其次係斷炮灰供應,呢樣唔係烏克蘭可以控制到,但現況係好左嘅,中亞啲突厥國家都唔聽俄佬支笛,俄佬唔敢太逼迫國內啲少數民族。如果佢地因同族被迫害而反面歸邊向土耳其組突厥人聯盟,或者轉跟大陸,烏拉山以東可以直接收皮。另外,囚犯亦都唔係無窮無盡,當然到最後冇人俄佬可以再搞動員,但動員就燒到埋斯拉夫人種,佢地最唔想咁。

而烏克蘭最能夠做到,就係發動一個反攻,唔係要地,係要殺人,要殺得多人。暫時馬里烏波爾、扎波羅熱、克里米亞,打返黎,只係贏返啖氣,唔動搖俄佬國本,之後啲惡霸一定會捲土重來,所以一定要殺得多人。要做呢個殺人計畫就要好好利用巴赫姆,之前三次反攻做唔到好大程度係因為地點問題基輔、哈爾科夫太近國境,烏克蘭冇得追、難做合圍;赫爾松有聶伯河做天險,反攻得快俄佬會無路走,但相對佢地過左河烏克蘭軍會無得追。

而家俄佬重兵包圍巴赫姆,相對亦即係釘死左俄佬重兵喺呢一區,只要巴赫姆一直仲喺烏克蘭手,俄佬就冇得走,要退亦都唔會全身而退,而家反而俄佬係進退維谷。只要烏克蘭能夠喺一個相對遠離巴赫姆地方做一個反攻斬斷補給線,而家華格納人多車少,就睇下佢地點樣突圍,強攻巴赫姆打唔入,想反攻補給線又難靠步兵走咁遠,亦會腹背受敵。
巴打我撐你,蛾羅斯主力都未出,仲有王牌核武震懾西方,應該唔使三個月打到去英國本土,到時等睇搵西方走狗強投降向普京認錯

最緊要你哋繼續認為贏緊就得,最好拖埋雜種落水,統治地球指日可待
以下就係斷9估唔使認真
1)先拎返利西昌斯克
2)沿公路南下斷T0504(打橫嗰條)
3) 另一選擇沿河北上威脅kerminna 補給線/搵位過河包圍/佯攻
4)kostiantynivka 南線先搶T0513再推向M03(西北向東南嗰條)
5)巴赫姆南線,直推T0513 然後M03

呢個係個相對大啲口袋,如果巴赫姆俄佬個鉗再向西推多啲,其實由siversk 直接沿T0513 劏落去佢個鉗都收得皮,呢邊鉗唔似南面嗰個,佢太長太深入。

5毛黎咋,你想有幾專業呀

呢d比起華格納喪屍兵其實都係一個層次,用完即棄既condom,殺完一批又一批,無辦法架啦,只有等到烏軍挖贏為止,呢班仆街先會收皮去搵第二個戰場
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1634407238042525697?s=20

巴赫穆特,將會變成俄羅斯同華格納最後可動用的精銳的墳墓。

但我認為呢堆精銳應該好精,只要利斯昌斯克或者梅利托波爾被烏克蘭光復,喺巴赫穆特作戰的俄國同華格納精銳,會馬上放棄任務縮回本國,剩番被圍困的大多數會係俾精銳部隊當成掩護自己撤退的犧牲品。
其實當初基輔之役算唔算市場花園重演
打唔打基輔唔重要,重要係一個「贏緊」既狀態
海蔘威燒Su-27.....乜蛾啲軍營原來冇保安嘅咩
https://www.bbc.com/news/world-europe-64877991

bbc都話巴克穆之戰係蛾狗方面黎講只係蛾軍之間互相爭功用
不斷浪費人力物力為莫斯科高層權鬥用
‘’a political struggle between both men for influence in the Kremlin "and the place for this struggle is in Bakhmut and its surroundings"
呢點好解釋到點解打左9個月都攻唔入1個毫無意義既工業小鎮

烏克蘭就視為一部絞肉機盡吸蛾軍注意力借此削弱蛾軍
‘’By defending the city, Ukraine also ties up Russian forces that could be deployed elsewhere on the front line.‘’
估計豹2全部整備好春天完全過去就再黎大反攻收復失地
美國俾M2
英國俾Mbt
其他豹2

北約應該睇到蛾軍已經無料
順便黎一次北約軍備聯合實戰示範睇下多年黎既研究成果
普京大帝征服歐洲美洲, 習大帝征服東南亞同澳洲,
兩雄並分天下
wagner group係唔會喺極端不利下強行作戰.
走得最快既一定係佢地. 除非有空中火力支援,
先炸防空, 再用A10之類狙擊wagner group,
否則唔洗諗.
Bakhmut南面個突出部畀烏軍打退咗
再一次千人斬
歐亞大陸雙大帝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞