[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
提督同佢的觀點係:繼續喺巴赫穆特同俄羅斯鬥燒資源燒人力冇效益,唔值。

烏克蘭同宜家北約將領認同的觀點係:巴赫穆特值得繼續倒資源去守,迫俄羅斯要投放更多資源喺呢度,影響其他地方的攻勢。

呢個衡量點,在於對俄烏雙方手上現有可用的戰爭資源仲有幾多的精確估算。
習近平冇得估:佢性格係既自悲,亦自大,兩種矛盾集於一身。

所以我哋會睇到佢做嘢有時超謹慎,有時超冒險同挑釁,就係習近平自相矛盾人格的結果。
BTW,提督應該係完全反對2戰史大林格勒,納粹德國同前蘇聯為佐爭一個不具重大戰略意義的城市,鬥消耗資源同人力,直到其中一方磨哂所有資源的瘋狂打法吧?

喺提督眼中,呢場仗無論攻方的納粹德軍定守方的紅軍應該都係痴撚佐線,好似為佐啖氣而不斷消磨咁。

宜家巴赫穆特,愈來愈聞到呢種史大林格勒式瘋狂的味道。
今次我同意K巴 #927

正常人係唔會想打台灣, 唔會搞國安法,
唔會搞咁多令人覺得佢痴線既事.
佢上位, 唔係靠自己既實力奪得,
亦唔係有咩特別建樹, 而係妥協之下,
紅二代捧佢上位, 但骨子裏好多人睇佢唔起,
覺得佢無料到. 有咩可以令佢重拾自信?
就係為人之所不敢為, 證明俾全世界睇佢得.
如果佢只係想拎金門馬祖, 其實兵都唔洗點出,
喺當地推公投就得, 金門馬祖其實親中多過親台.
點解美國影到佢不斷建造戰艦? 唯一係收復台灣.

前排蕭生講左個scenario, 我覺得幾合理.
就係佢依然妄想2024年, 台灣大選由國民黨勝出,
然後開片, 國民黨投降, 或者利用國民黨推動和平統一政策,
等美國無介入餘地. 而武力就係執行計劃既後盾.
假如2024年失敗, 再考慮武力攻台.
https://youtu.be/rAnm9I3ACkQ

再講番巴赫穆特值唔值得倒資源問題,睇徐某人烏克蘭之旅 + 呢段片。我愈來愈認為烏克蘭根本收埋佐好多貨,reserves未出。

宜家派去增援巴赫穆特的部隊根本係9牛一毛,戰局需要時仲可以派更多支援,而唔影響目前的部署+春季反攻準備。
美國嗰啲都勸澤仔退, 係基於同樣既思維.

btw, 我上面講左澤仔決戰烏東既理由.
對烏克蘭而言, 中國軍援俄國會好撚大獲,
決戰烏東, 確實係值得一搏, 又或者話非搏不可.
雖然我認為中國唔會放手, 不過我都希望係我錯,
如果佢真係喺烏東打場大勝仗, 打到習近平縮,
都係好事黎.
我認為習近平到最後都係唔會縮,不過決心軍援普京的時間會因為烏克蘭堅守巴赫穆特而遲佐2,3個月。

就係因為呢兩3月的拖延,最後中共的軍援趕唔切挽救普京喺烏克蘭的全線失敗。

我成日都講:時間同schedule 好緊要,錯誤的時間點,可以將本來係正確的decision making 變成柒事。
補充一句, 我唔認為係瘋狂.
打縱深防衛, 喺每一個據點用最少戰損消耗你最大軍力,
當某個據點既戰損開始變大, 就唔值得再死守, 要後撤.
將個廢墟留俾敵人, 由敵人去傷腦筋, 係變相既焦土戰,
呢個係我prefer既打法, 因為烏克蘭夠大, 而且以俄軍既傳統打法,
就算佢明知你焦土, 佢都會照樣鳩衝鳩射, 你唔洗驚佢唔黎.

我只係反對死守一個地方
https://twitter.com/NOELreports/status/1635406685526437889?s=20

準備春季反攻
訓練完成
天氣開始少雨
咁烏克籣的觀點: 就係巴赫穆特=史大林格勒.

俄羅斯 = 納粹德軍, 宜家衝到接近包圍巴赫穆特 = 史大林格勒, 已經去到極限.

如果提督唔認為當年史大林格勒係瘋狂行為, 反而係睇到Nazi Germany已經去到極限點的話, 咁烏克籣將巴赫穆特當成2023版的史大林格勒係正確判斷.

除非提督你認為巴赫穆特未去到當然史大林格勒的位置, 應該要再加多D縱深, 咁我就會反問提督認為最理想的縱深, 大約去到邊個位? 最好俾到烏東地圖畫一下.
另外提醒一下提督, 史大林格勒, 正正係提督最反對的"死守一個地方"的代表作

所以麻煩提督consistent一D, 如果你反對死守巴赫穆特一地, 亦應該反對當年紅軍死守史大林格勒一地的做法.
唔知楊提督認唔認同啦
我覺得最佳戰略打遊擊 冇話要死守咩位
等到齊裝先大反攻
好處係容易消滅有生力量

但對士氣 軍援 宣傳 唔好
同埋俄佬可以拎到差唔多收手話行動好成功

不過最重要都係總司令
上帝視角先知合唔合理
可唔可以側翼鉗返去 而行動要付出幾多人命
冇錯 你同楊提督開始辯論呢樣野
我都睇左徐某人講係邊境見好多志願兵
現實可能好多 可能好少 佢見到當好多

總之冇上帝視角好難討論
大家連有冇後手都唔知

所以我選擇做花生友等睇
唔會緊張
我地對俄國可以有幾多動員兵同囚犯係未知數.
真係退, 要退到邊, 我講唔出, 只能夠邊打邊留意.
普利戈津雖然話無人無彈, 但你睇個戰況, 俄軍每日死成千人,
但戴具既損失就好少, 好明顯死既都係wagner group啲囚犯.
只能用上面既方法, 續個據點磨, 儘量將wagner group既精英拖入黎,
直到佢無力再推. 太近俄國邊境你殺wagner group唔死, 佢會走.
痴線啦, 史大林格勒涉及莫斯科通向巴庫同格羅茲尼一帶油田既路線,
佢地梗係死守到底. 當時藍色計劃已經洩漏, 蘇軍all in反而合理.
俾德軍拎左個橋頭堡再南下, 巴庫油田都失埋, 到時德軍有油補給,
就真係大檸樂.
即係失去史大林格勒, 希特拉會得到最需要的燃油補給, 紅軍即使有美國租借法案支持, 亦好大機會守唔住成個歐洲地區+高加索, 只能縮到去西伯利亞咁解?
https://youtu.be/oOoozPh4Nhk

本日Reporting from Ukraine感想: 普京大頭症末期, 開咁撚多條線攻勢, 佢真係當俄羅斯係當年紅軍?

坐這山, 幫那山, 始終一事無成. 每處都要攻, 又唔夠資源, 最後冇處有進度
其實我都係花生友, 對烏克籣的decision making冇comment, 都係保持觀望態度

我同提督唔同的地方只有一點: 我唔會只base on常識同有限的open-source information就judge 專業的判斷合唔合理. 我係偏向解釋"點解烏克籣會做呢個decision making".
同盟帝國領侵攻作戰, 如果唔係霍克淮將死衝, 一口氣佔超過500光年, 而係一個個星系慢慢蠶食, 打穩腳步, 搞掂哂當地後勤先接著下一個目標星系, 金毛的誘敵深入就唔會打得響 (銀英傳4我都剩係佔領伊謝爾倫出口阿姆力扎星系, 跟住就守株待兔等帝國班蠢蛋自己過來送死, 物資全部喺伊謝爾倫, 條補給線反而短過帝國)

同盟選舉上, 執政黨咪用"階段性勝利", 更取連任攞, 解放1,2個星系都叫做成功
https://twitter.com/new27brigade/status/1635458473386479616?s=20

相對巴赫穆特, 胡歷達爾根本係烏克籣單方面獵燒鵝, 等獵物自己上釣.

更重要的係佬匪一次又一次地死衝, 卻無法做到同巴赫穆特一樣用堆屍jam the meat grinder的效果
應該話史太林格勒並唔係一般人口中咁無價值嘅城市更唔係希特拉唔鍾意座城市名,恰恰相反,史太林格勒算係兵家必爭之地
呢個應該係由低地仰攻, 同由高處衝鋒的分別.

胡歷爾俄匪係由低仰攻, 人肉衝鋒的效果好低, 所有行動喺高點的烏軍望得一清二楚.

巴赫穆特剛好掉轉, 位於最低處的交通要道, 4面環山的格局, 地形上其實難守.
美國其實已經多次明示暗示不贊成死守巴赫姆,可參考兩日前Politico報導:
https://www.politico.com/news/2023/03/12/biden-united-states-ukraine-relationship-cracks-00086654
“I certainly don’t want to discount the tremendous work that the Ukrainians’ soldiers and leaders have put into defending Bakhmut — but I think it’s more of a symbolic value than it is a strategic and operational value,” said Defense Secretary Lloyd Austin.
澤仔堅持己見不計成本死守有乜好處?唔通美軍情報會差過台灣廿七軍網站?
一眨眼就畢業啦
胡歷爾地型太闊,冇步兵車運送就咁未沖上送死

巴赫特有巷戰有地方做cover
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞