[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
見而家執政黨政治迫害前總統
搞到佢瀕死
之前澤仔都有出聲聲援佢
棄守巴赫姆, 係要佢退後防線, 拉長敵人補給再慢慢打.
巴赫姆變左廢墟, 俄軍拎左, 都無辦法成為有效據點.
打仗既始終係人, 無有效據點去休息, 係會愈黎愈謝.
俄軍伊久姆之所以輸得咁快, 一來係軍部問題,
二來士兵入左城, 根本唔想再前進, 反正都立左戰功啦,
舒舒服服係座城入面hea下唔好咩? 做咩出去食風挨炮?
時間與距離係會消磨俄軍既戰意. 同樣道理,
烏東雖然算係烏軍領土, 但距離基輔太遠.
一樣會消磨烏軍. 你成日話自己企喺前線立場去思考,
而家又唔見你諗下前線士兵咁挨法會唔會心理崩潰.

我唔係話淨係計open source去講. 就算烏軍反攻贏到,
都係打硬仗既勝利, 好傷. 避免自軍損失, 亦係澤仔佢地既責任之一.
你唔可以淨係計贏幾多, 要計埋損失幾多.
否則就變左俄佬嗰種消耗戰既思維. 澤仔佢地要決戰烏東,
如果俄軍真係無力, 咁當然係一戰定江山, 如果變左硬碰,
損失太多, 勝利唔夠絕對, 對日後收復領土好大影響,
猶其係軍援.

當然, 澤仔已經決定左, 只能期望佢地可以贏得輕鬆.
但我唔會一廂情願咁相信佢地一定係有晒全盤計劃.
唔得
如果烏仔用新軍備輸左歐美都幾撚麻煩
國內壓力會加大
到時澤仔有可能俾人夾上談判桌

雖然而家守勢同舊年反擊都打得幾好
但真係唔好諗扮野詐輸r軍備
呢套美國玩得烏仔唔玩得
表面上係政府想強行通過外國代理人法,其實係政府想用呢個法例打壓新聞自由,同俄狗一樣,一唔啱聽就屈你係外國代理人
同而家香港一尻樣
咁又唔係,香港國安法係仲屈過代理人法
你地兩邊都有道理,我諗大家都好清楚對方諗法 論點
至於點解烏軍決定死守應該 過一兩個月就明解

anyway要我支持退守我覺得最重要係
等多陣到齊裝,好快可以進行反攻
其實退左之後再打返都幾麻煩
如果你而家覺得1:7好爽
掉返轉要攻返去就7:1
就算唔係咁多都唔會理想
俾俄狗佔領過又要做返好多整頓工作
同埋開新戰場又有新地方俾俄狗炸又有人要撤離

所以非必要都唔會退
除非有好重要既戰略/戰術
或者係烏仔防守代價太大
始終前線都唔係輕鬆
一個烏軍博七個俄軍,點會唔輕鬆呀,直頭屌打啦。應該all in增兵先為上策。
提督的理論有以下問題:

1. 俄羅斯攻佔巴赫穆特後唔會馬上繼續向另一個目標進攻 - 以過住的經驗同俄羅斯的規律睇冇呢回事,俄羅斯從來冇停過攻勢,提督覺得佢停係因為俄羅斯喺休整唔夠,儲備不足下堅持強攻。

2. 補給線問題上,唔止巴赫穆特,係差唔多成個頓巴斯的補給線長度,俄羅斯都係比較短,如果要以空間換取時間,拉長俄羅斯補給線,恐怕烏克蘭要讓哂成個donbas先夠喎。但烏克蘭係冇可能咁做,因為目前俄羅斯的戰略目標就係食哂成個donbas。

3. 烏克蘭前線士兵長期消耗心理會有問題,第一前線會輪換(除非係士兵要求留喺前線繼續戰鬥)無論俄烏都係,呢點提督應該知道吧?第二烏軍唔係冇戰意同士氣,佢哋要的係足夠補給同適當的增援,只要有足夠支持就可以守得住,提督你想錯佐烏軍的普遍心態(個別如提督講的前線士兵當然後,不過我的觀察唔係普遍現象,唔想前線打的士兵會調番去後方,以烏克蘭目前的人力唔使唔想打的前線士兵強行作戰)。

4. 消耗戰問題,提督你似乎忘記佐呢場戰爭本來就係刻意同俄羅斯打消耗戰,目的係磨光俄羅斯所有的戰爭潛力,只係睇喺邊度同俄羅斯磨係最有效率。

5, 戰略目的,烏克蘭講過n次,其中一個目的係盡可能消滅俄羅斯有生力量,同俄羅斯一樣,如烏克蘭評估過承受得起風險同損耗,咪go ahead。(俄烏唯一分別係普京會唔理損失代價,烏克蘭係基於手上擁有的資源可以做到幾多嘢作出合理決定)。

仲有我一直都講提督作的思考盲點:贏得輕鬆,世上冇贏得輕鬆的戰爭的,只有睇辛苦喺邊個位,歐美係喺戰前同平日訓練,到整個系統上上做足準備,換來戰場上搌壓對手。可惜烏克蘭冇時間俾佢哋做足歐美的doctrine,只能喺戰場上投放更多的人力同資源補其不足。成日想贏得輕鬆/輕鬆地完成工作亦係香港人普遍的思維問題。

呢個時間死守巴赫穆特,目前觀察到始終係base on戰略考慮,唔係政治決定。
巴打,我對烏克蘭的decision making 冇任何comment的。目前只會解釋烏克蘭決定增援死守反映佐乜現象:

1. 烏克蘭後備輪換同增援的兵員充足,士兵普遍冇提督講的,被迫長期高強度作戰產生心理問題,增援死守亦唔會影響到其他地方防禦與反攻部署。

2. 巴赫穆特目前仍然係最佳消耗俄羅斯有生力量及其戰爭潛力的地方。

3. 烏克蘭同俄羅斯一樣,承受得起目前巴赫穆特絞肉機的消耗,而且呢幾日的觀察,似乎Wagner Groups同俄羅斯冇辦法再持續咁樣投入資源keep advance,南北兩個鉗軟佐。
係呢件事上我同你意見相近我都傾向相信烏軍決定
始終大家普通人 討論冇咩問題

但今次戰爭同平時軍事討論戰爭 好大分別係
依家都重打緊,資訊唔全面
唔同WW2 當然你可以話日本點打都輸
冇話相唔相信的,只係我哋唔夠全面資訊+足夠專業去judge 烏克蘭的decision making,由始至終我都係保持觀望態度。

集中講烏克蘭或俄羅斯每個decision making,反映出烏克蘭戰場目前發生乜嘢變化。
我發現有柒頭追住我黎負皮
邊個做人少少認左佢啦

講開
我傾向維持防守
烏仔應該唔使好耐就有大反攻
捱多陣
無辦法,輕鬆作戰係我既原則
呢個係無可能發生
呢個post長期有人負評,唔止你一個
唔係無可能,只係烏軍唔願意打縱深啫
俄軍每打一個地方都變廢墟
你退,佢佔左個廢墟,無水無電一樣係無用
佢愈佔得多,後勤愈遠,廢墟愈多,佢愈難攻
時間同距離係好蝦人。

不過烏軍唔願意咁做,無計
畢竟衛國戰爭係士氣波,亦有政治上既考慮。
我回覆K巴,只係希望佢唔好一廂情願咁相信,
烏軍一定有全盤計劃。有時群情洶湧,
上層未必阻得住。殺俘段片,似係俄國有心放出黎,
係咪想逼烏軍短期決戰呢?我有疑問。
所以我唔太贊成反攻烏東,先搞清楚俄佬既意圖先講
好想習近平快啲台面上軍援
佢要留番D武器打台灣
我都講佐: 以蹤深計算的話, 要拖跨俄羅斯後勤最少要後撤到幾乎放棄整個Donbas, 無論戰略, 定政治上都完全唔make sense. 因為俄羅斯呢期的戰略目標就只到完全佔領Donbas為止.

另外, 佔領剷平佐的城市對軍事影響的問題上我唔comment, 冇足夠軍事知識, 但肯定可以答提督的係: 軍事資源唔使靠民用設施同電源, 除佐公路同鐵路運輸外, 正常軍隊唔使佔用, 亦唔應該佔用民用設施, 呢個係為佐保障軍事行動的隱密性.
仲要防普京條撚樣攞佐中共軍援, 然後打番自己. 你估普京為佐自己的領土野心同權力, 做唔出打番契弟呢D仆街嘢?

普京同習近平 = 異獸戰, 彼此都留佐一手防範對方.
我唔base on 陰謀論去睇一件事的: 去到搵片源係邊個放的話, 請做research, 起底係由邊處流出, 再從source再去推斷, 否則一切都係估估下.

因為冇source, 一切推論都係9估, 最後提督你都要開一向的大絕: 冇證據, 信唔信由你, 對呢D conspiracy 我只會note with thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞