[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
唔係有心迴避. 如果想一次過打殘俄佬,
你唔讓頓巴斯甚至更多係唔夠.
必須有一個令俄軍泥足深陷既戰場,
收拾晒佢所有識打仗既部隊, 先可以令佢無得翻身.
而家就算你收復到烏東同克里米亞,
啲俄軍走甩左, 你消滅唔到佢主力,
未來十年依然會處於邊境衝突.
你要北約俾戰機, 一定要行北約嗰套, 精準轟炸.
烏東好多地方係預警機cover唔到, 會降低效率,
亦令北約戰機被擊落既機率增加.

btw烏克蘭唔肯讓, 探討係晒氣.
https://twitter.com/new27brigade/status/1634925034425974785?s=20

同戰況吻合, Wagner Groups似乎已經後繼無力, 砲灰+彈藥開始短缺, 俄羅斯同Wagner Groups唔敢喺砲灰不足下貿然推進, 自己親犯險境. 開始俾烏克籣推番轉頭, 隻鉗都縮番哂.

更重要的問題係普京同俄羅斯國防部成日大頭症, 吹到要同時喺斯瓦托 - 克里門納, 巴赫穆特, 武赫箂達3條線同時進行總攻, 但實際手上的資源最多只能夠集中喺一條戰線上, 夾硬開咁多條line, 結果就係兩頭唔到岸, 一事無成.
自己國土點會肯讓?
睇你點睇. 退一步, 唔代表係縮, 只係引你俄佬輸得甘啲,
日後會連本帶利全部贏返晒返黎.
"日後"呢個字太多uncertainly. 時間性同schedule好緊要.

同銀英傳唔同, 銀英傳阿姆力扎, 金毛可以保證100%會到時候反擊番同盟轉頭唔會俾班貴族阻頭阻勢, 而且時間性上亦短: 7月同盟開始攻擊, 金毛10月開始反擊, 前後只用3個月時間就餓死同盟.

但套用到烏克籣上, "時間"變成一個好大的uncertainly, 以科松奪回戰為例, 由7-8月開始, 已經係比較簡單容易切斷第聶伯河右岸補給線(得三條主要路線, cut哂就收皮), 都要用3-4個月時間, 先逼到俄匪不得不撤退.

咁Donbas呢? 用誘敵深入的策略提督你又打算俾幾多時間去完成? 3個月? 半年? 一年? 而且烏克籣唔係銀河帝國, 佢打唔打到落去完全靠國際持續支持, 如果誘敵深入放棄土地後, 國際社會認為戰略上烏克籣輸佐而減少支援呢? 咁烏克籣接下來的反攻schedule就會受影響甚至無法進行, 咁誘敵深入就變成一個笑話.

銀河帝國金毛或者同盟冇外交或者其他uncertainly左右誘敵深入再反擊的戰略, 但烏克籣有, 而且呢個uncertainly好大, 烏克籣係冇辦法接受呢個不確定性又冒險輕易放棄土地, 誘敵深入.
唔緊要, 睇落去.
今次行動,其實係咪想切斷頓巴斯至馬立波既路線
為收復馬立波做前置工作?
唔清楚, 唯一可以肯定的係: 如果中共唔公同軍援, 以俄羅斯宜家的經濟, 生產能力, 維持巴赫穆特方向的advance已經係唔總動員下的極限.

相對地西方世界由舊年開始已經係咁train烏克籣新兵, 宜家逐漸睇到成果: 證據就係烏克籣喺巴赫穆特好似打極都仲可以增援(只係睇下高層想唔想投放兵力咁解),

反而俄羅斯呢邊開始冇乜增援的聲氣, 完全唔係普京/俄羅斯戰場上一貫寸步不讓的態度: 之前當烏克籣增援反攻時, 俄羅斯呢邊係好迅速地再派增援, 推番烏克籣轉頭, 阻止敵人攞到任何形式advance.
Blk user
戰具爛得太少,死1500隻蛾。至少都要爛過百架先正

家陣睇得出佢地喪屍戰術真係有用,同埋烏東無辦法好好睇晒蛾軍佈陣,用唔到海馬斯炸晒佢地補給。

美軍應該係索敵方面幫多d
唔關情報事,係烏東班親俄叛軍經營佐好耐,補給多而且夠分散,道路網亦相對多,好難炸得哂。

所以烏軍講佐喺烏東策略,比起斷補給,提升殺敵效率,殲滅有生力量效果更佳。

華格納喪屍戰術,需要囚犯兵砲灰源源不絕供應,只要後勁不繼好似呢幾日咁,烏克蘭一增援,加大絞肉機的capacity,就開始推番轉頭。

https://twitter.com/new27brigade/status/1634944088280817665?t=oYYpBFSABo2LCvVDmxli4w&s=19
北約預警機圖
烏東剛好唔到.

(呢張圖建議放#1)
同意你話只要無契弟軍援,蛾佬家陣既戰線已經拉到極限,不過我覺得都要保守少少,始終我地唔知華格納仲有幾多喪屍可以用,而且兩個月前蛾第二次動員既兵力應該仲未用晒,睇定d,一個個據點守好打好最穩陣。
不過你個”贏緊”係俄佬每日差唔多死一千人去維持
中国有14億人
一年先死40萬人
係呀,就算死亡數兩倍,1日2千人。

1年365日先死得73萬人,對2百萬解放軍來講都唔算得係乜

對獨裁者而言人命只係數字,只要能夠1年訓練番73萬砲灰,生夠73萬個男b填番條數,裝備生產得番73萬人份,打仗1日死2千根本係容許損失的範圍內,呢個就係消耗戰的真理
戰術上係縱深作戰vs 縱深防禦,表面睇都係5050。
但現實,你讓,俄佬食左頓巴斯地區就會將佢要塞化,就好似克里米亞咁,而且頓巴斯地區本身多人親俄,冇左要拎返係好難。況且嗰度就係俄佬作戰目標基本盤,佢打到嗰度唔郁,縱深防禦就冇得玩。
無人叫你無啦啦後撤, 當打到好似巴赫姆咁變廢墟,
就可以開始後撤, 唔洗死守一味同佢硬碰.
打到巴赫姆咁既廢墟, 隨時水電都出問題, 點要塞化?

不過而家講咩都無用, 反正都要硬碰,
但願烏軍可以贏得漂亮.
原來ching係真心戇鳩唔係扮
The Economic War in Ukraine a Year On - The energy war, politics & production
https://www.youtube.com/watch?v=xmO1kfCr_II

所以普京一定要食曬成個烏克蘭,得烏東都唔夠,如果唔係係彌補侵烏既成本

今次唔贏,烏俄就算去返2014之後既狀態,俄佬都係有廿年唔使翻身
俄佬知喎
梅德韋傑夫咪講咗
https://udn.com/news/story/122663/6990666
有條戇鳩,自己申請俾人打爆,北約仲唔追住你黎砌咩加上唔使自己落埸淨係比武器已經夠做,而家唔打爆你等幾時?

蛾毛最緊要繼續認為自己贏緊,不停加注,千祈唔好縮就得啦
佢地角度
人命只係數手
我地無辦法 都要接受

南京死30萬人就鬼殺咁嘈
十幾廿年後餓死唔只300萬人啦

唔係話日本仔殺人無錯
但對於當權者來講
個數字有用咪宣傳
但佢地有人性既感覺?哈
你知中國打台灣係要打登陸戰架嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞