[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
, 麻煩中譯可唔可以譯成"暫援"或者"凍結"呢?

明明有呢兩個更貼近原意的詞, 偏偏用"終止加入"呢個不輪不類, 唔知想講乜的詞. 佢老未係唔係逼我連俄文都要學埋呀
中二病? 唔好意思我就係本po公認的中二病患之一.

果條友由頭到尾都係Nazi支持者, 誰大誰惡誰正確的野蠻人. 唔係乜嘢中二病, 唔好攞中二病掩飾條友Nazi主義者的思維.
十年過去, 個戶口係咪同一個人,
或者同一個人有冇變化,
唔可以一概而論.
呢個就係濫用網絡Anomyous的惡果, 俾有心人士惡意散佈propaganda, disinformation而亳無後果/代價.
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1630614765369458689?s=20

冇辦法, 呢個係民主社會必然會發生的事, 唔好講台灣, 摩爾多瓦, 連美國都有支持俄國侵略者舉行示威集會啦.

但呢種唔同意見的表達自由, 亦係令民主制度, 自由價值時刻保持自省, 檢討, 改進, 最後促進民主社會發展的原動力.

當然, 俄羅斯想借親俄人士示威乘機武力奪權, 推翻民選政府係唔會被容許的. 民主社會要取得權力, 麻煩透過Rule base的公平選舉制度.

所以點解舊年台灣9合1選舉結果, 會令喺外國的我哋咁失望, 台灣人唔見棺材唔流眼淚, 未經歷過類似烏克籣被俄國武力侵略克里米亞的事情係唔會醒覺中共先係最大的敵人, 而國民黨已淪為中共隻狗的真相.
https://youtu.be/pdKbvxTOirM

本日report講番bakhmut。

個人comment:俾囚犯喪屍兵overwhelmed 唔係因為烏克蘭冇部隊可以支援,而係戰略上為佐reserves for spring counterattack 而盡量避免派更多增援,唔同Wagner Groups玩鬥磨血。

我個人期待係:bakhmut 失守唔緊要,但要用春季反攻成果,證明為佐呢個呢個戰果放棄繼續增援bakhmut 係值得。
另外宜家bakhmut一帶開始連續落大雨,所以Wagner Groups 只能夠純以步兵推進,變相減慢佐推進速度。

bakhmut 城內估計現在剩大約3000守軍,其餘的都撤出到兩翼。

BTW,Wagner Groups 好似囚犯兵砲灰供應源源不絕,殺極都仲有
https://twitter.com/new27brigade/status/1630764941161676800?s=20

香港人明白新27點解會咁勞氣.

我早就"哀莫大於心死", 某程度上已決定除非有生之年香港光復, 否則同香港人與事一刀兩斷, 同香港的關係, 到我呢一代結束. 如有幸有後人, 我的後人只會係英國人, 與英國共同進退.
Bakhmut 成個要塞咁,反攻嘅話攻唔攻得翻入去?
強攻的話唔係唔得,Wagner Groups付出幾多人命代價攻佔Bakhmut,烏克蘭就大約要付出番咁上下人命去打番入去,

所以通常係包圍孌斷補給,迫敵人不得不撤退,好似之前soledar同宜家Wagner Groups打巴赫穆特一樣,都係上下兩翼展開鉗型攻勢,再包圍目標。

但鉗型攻勢要攻方人力資源遠比敵人多先做得到,所以烏克蘭巴赫穆特防線,係人力不足夠抵禦俄匪+ 華格納囚犯兵突擊。如下圖。

https://twitter.com/new27brigade/status/1630059192588587008?s=20

烏克蘭(藍色)得4個步兵單位,根本無法阻止敵人左右翼機械化單位從側翼包圍,被迫後退。藍色最少需要多兩個機械化單位,先有足夠抵擋紅方=俄匪+ Wagner Groups的 capacity。主要係要阻止紅方機械化單位從側翼包圍。
https://twitter.com/NeilPHauer/status/1630639482775977984
據稱烏軍開始在頓巴斯和紮波羅熱戰線上實施情報靜默
傳言有大量烏軍兵力陸續抵達前線
same
想快D 拎番個核電廠?
上圖正正講佐,宜家“華格納突擊”係點進行的。

紅方步兵單位會傷亡慘重,但唔好理,Wagner Groups就係囚犯兵砲灰多,有足夠人力資源不停填紅色的正面砲灰步兵位。普京就係夠殘暴,死得起。

呢種攻擊陣勢,真正有威脅的係負責兩翼穿透突擊的機械化部隊,藍方需要增加機械化單位對付兩內側的突擊。
我比較驚摩爾多瓦出事
我唔知果邊意志有無烏咁高
羅馬尼亞擺左姿態,應該仲㩒得住
其實而家對俄羅斯黎講未算入肉,呢一年佢地主要都係損失遠東小數民族同犯,斯拉夫種都仲有好多,所以要諗係點樣郁到啲斯拉夫人令佢地痛
唔制裁埋中共,令歐洲班天龍人親身感受被孤立的惡果,將俄羅斯打番去上世紀7-80年代,佢哋唔會覺得痛。

以上係經濟,政治層面,戰略戰術層面就只能持續提升絞肉機的殺敵效率,如我舊年北頓所言,殺敵效率係提升了,但都係“太慢”,殺敵效率追唔上俄羅斯,Wagner Groups持續投放囚犯兵的速度。

以宜家俄羅斯喺喺巴赫穆特的壓力,每日消滅1500左右Wagner Groups先叫合格,可以維持防禦陣地的水平,但明顯宜家只有合格水平的4成左右。
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1630886476421672962?s=20

其實已經做緊,由上個月開始已經逐部系統性地後撤。

都係呢句:烏克蘭現有投放喺防守陣地的資源,都係未足以應付Wagner Groups不計任何代價損失的進攻。絞肉機的capacity 未夠大,有待改善。

俄羅斯可以成功地put more and more meat until the meat grinder jam,係因為meat grinder的絞内效率未夠高。
繼續觀望,連同宜家喺外國的戰車訓練,理論上要到4-5月先全部到位,有足夠反攻的能量。
你睇返俄佬損失左幾多軍備先.
如果咁都唔入肉, 我唔知咩叫入肉.
會唔會出口術? 佢要撤退無必要開口講.
烏軍而家喺巴赫姆有冇能力做最後反擊?
對普京來講冇所謂就得,佢只要取得勝利就夠。提督你要記住宜家成個俄羅斯係俾普京劫持佐。

就個人角度而言:我唔會fxxking care敵人有冇所謂,戰略上我只會care對敵人持續的人力同裝備損失,能唔能夠為烏克蘭的春季反攻製造足夠有利的條件。

戰術執行上我亦只care能唔能夠完成任務,達到戰術/任務目標。
如果opensource intelligence可靠的話,就唔似係mass counter offence,似為佐逐步撤退的遲滯攻擊多過反擊。

烏克蘭宜家係跟西方果套邏輯運作,唔興出口術,最多係提都唔提,直到做佐大家先驚覺(例子:哈爾科夫閃電反擊,AGM88反幅射飛彈)。

提督,There’s no magic in real world。
巴赫穆特可以失去,但我期待失去巴赫穆特,換番烏克蘭春季南部反攻成功,切斷克里米亞陸橋。

證明戰略上棄守巴赫穆特,將資源集中往克里米亞進攻係正確做法。但呢個需要時間驗證,最少去到今年年中先會睇到初步結果。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞