[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
小圈子反而難帶風向
不過最怕本身開嘅就係賤種
有啲grp見過有紅媒account唔ban
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1632989679061704704?s=20

呢單嘢激起佐烏克蘭人把火,巴赫穆特想撤退都撤唔到啦,雙方都開始係為佐啖氣死戰到底,呢個鎮變佐係意志力的比拼。

Wagner𣎴停增援施壓,烏軍果邊亦應該會不停有人志願增援死守到底,睇下邊個消耗盡先倒下。
呢單嘢真係玩出火 個死者仲要係老豆 有個細仔
一攞張父子合照出嚟即刻著晒火
俄狗死有餘辜
呢條片俄方定烏方放出黎?

總覺得有心想迫烏軍死守巴赫穆特
前線應該無咁快睇到
而且戰場好現實
唔係話你要衝要殺就做到
離大反擊時間不遠,可能最新策略係守
咁打法, 會變左硬碰. 烏東嗰邊, 北約預警機偵測唔到,
情報不足下硬碰法會好傷. 打完一輪士氣衝鋒, 係時候要退.
我就譾佐,愈來愈有突出部的味道。
我無你咁樂觀. 左右戰爭既係補給同情報.
補給而家仲有, 但烏東太遠, 情報無想像中咁好.
與其被動打守勢戰, 還不如及早抽身.
你講的兩樣嘢(情報同補給)comes from open source intelligence,真實的狀況佢哋最清楚。

所以我唔會太comment 烏軍的調動:我哋只base on open source intelligence 的判斷,唔會俾烏克蘭準。
仲有,突出部後面係增援打counter offence,唔係全守勢作戰。
預警機唔敢飛得太近, 亦唔敢近飛烏克蘭領空.
開戰早期有人貼過預警機既圖, 我睇返搵唔搵得返.
情報同補給線呢部分我唔comment ,但人力同裝備上方面烏克蘭目前係夠。

如果增援,持續消耗戰唔影響烏克蘭向南反攻同其他防禦部署,咁巴赫穆特繼續磨落去其實冇所謂,記住盡量消滅俄軍都係戰術目標之一,提督你自己亦講佐巴赫穆特係最佳的killing zone的話,咪go ahead。
https://twitter.com/new27brigade/status/1633082230691233792?s=20

普里戈津都驚陷入突出部困境,俾烏克蘭counter offence成個建制反包圍消滅。
Btw 做乜呢排成日不推
killing zone都有極限. 殺到好多俄軍, 係事實,
但對烏軍既炮火用量太大, 各國已經響緊alarm.

而且, 俾普利戈津一個勝利, 未必係壞事.
呢啲只係俄國內部鬥爭, 無援軍俾普利戈津, 唔代表俄軍本身無部署.
俄軍可以將wagner group當係誘餌, 去吸引烏軍火力.
呢啲news唔好信晒..
類似, 但唔止. 我講嗰張圖, 係喺呢張圖既基礎上,
連偵測範圍都畫埋出黎 (嗰張圖顯示烏東係偵測唔到)
統計到2023/2/24為止

每個區塊大小代表此區的人數多寡

顏色反映每十萬人的死亡人數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞