Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
A7C攞黎同R8比 盲撐都唔係咁吖
你見今次膠豪都屌細力咗,因為夠平真係會搶到"一D" market share
Joey就算啦,真係出翻M6ii咁樣你到時咪又會問點解無EVF
同埋條R50片有一半時間用來抽翻部R柒,仲要1.25x

盲撐得最肉酸係六米龍友,話IBIS可有可無
慳皮
如果成枝鏡再開過模變到同個RF mount一樣直徑會順眼翻
其實真係唔洗要 EVF
我估下次出部R100就無EVF喇!
平D又細部D
Cut埋快門掣實體鍵轉盤
全部touch screen 搞
送埋無線搖控自拍棍
想問下
原本有a7iii + 騰龍28-200
轉會r8會唔會太不智
點解唔R6/a74
受夠Sony 色
R6而家咩價位
Dcfever.com carousell 星際自己望望
其實當年7D個Spec都好過5D2,係輸塊Sensor,R7同R8個情況一樣。
想請問各位師兄,
本身用緊Sony A7C 配35 gm 85 1.5,
平時多數都淨係影自己小朋友,
因為想玩下幫小朋友拍片,但Sony嘅防震真係太爛…..
就算換機,去到A74 拍4k60 又要crop….
防震都唔好得去邊…… 始終我只係普通家庭用家…
唔想整支gimbal …….
想單機手持拍得到片,唔係太震就已經OK,
因為拍小朋友始終會走來走去,
之前用a7c 拍嘅4K 30差唔多全部都唔用得…..
震過貓王…….只有1080嘅慢動作先至用到,
所以諗諗吓想轉Canon
但而家考慮緊想買R5 定R6 mark ii 好,
R5會買二手, R6 mark ii會買新機,
價錢差2000左右,唔差太遠,
主考慮嘅問題:
R5 : 有4k 120 (但4K 60同120係跳採,畫質差少少)
高像素
聽聞就出mark ii (4K 60 120 會用超採)
R6M2: 4k 60超採畫質比R5 好
唔使用貴卡
比較鍾意新嘅操控,左邊有轉換拍片同拍影制

總結問題,其實我好想有4K 120,但其實120我嘅使用率應該唔會太高,但就係好希望有,如果揀R5 既話 4k60嘅話畫質冇R6m2咁好,始終唔係超彩,而且4K 60使用率始終會多過4k120,而且R5m2可能真係就出,而佢既4k120都係超彩嘅話,我應該會考慮再轉機,如果而家買R5,始終係兩年舊機,而家買跟住之後又再換好似有啲不智,所以喺度諗會唔會買R6m2用一段時間,等將來R5m2出咗跌價之後先再考慮換,但我對4k 120又念念不忘……
所以希望各位師兄俾少少意見🙏🙏🙏
樓上唔急既話等埋z63同a7c2先一併比較啦
因為我主要考慮嘅係拍片防震,
同埋主要拍個女,比較鍾意Canon 既膚色,
佢哋應該俾唔到我想要嘅嘢😰
仲有,冇crop 4K 60/ 120
Sony我諗,99.9%唔會有🤦🏻‍♂️
FX30/FX3
XH2S
GH6

奸狼呢一刻應該得R6ii近你要求
EOS R5C
無防震
拍個女我覺得有聲好啲 但canon 4k100無聲 Nikon 同 sony都可以揀有
至於顏色方面 sony 有pp11 啫係 s-cinetone嘅機都叫做好左 一定無canon影人咁好 但我覺得權衡番其他方面 應該係接受到 例如鏡嘅選擇 機身同鏡夾埋嘅重量 鏡嘅價錢等等
R6ii已經係最接近你要既野架啦

講真防震Canon係勁 本身鏡身防震+機身有8級 仲有埋電子防震

canon 35同85都有IS
Canon防震係幾好既
但去到拍片,就睇下你拍片既模式係點樣
handheld 係唔會取代到gimbal,由其你依家係拎住支定焦追小朋友,換左Canon都唔會夠用。
所以你要諗下自己拍片既模式係點樣,新出RS 3mini唔算重,會唔會幫到你?

Sony 短期唔會內唔會有4k120架了,佢產品分類分得好仔細,我見你對拍片咁有要求,調返轉s3有4k120有聲,高iso可用,又有S-Cinetone,機頭同機身輕,上gimbal 都可以,要玩Log又都好玩,唔轉會都可以考慮既。

如果係想轉會,我會揀R6markII加支24105, R5markII新出唔會平,個人而言4k120唔多常用。
負皮我都冇用
若果 r50 主打 vlogger / 女人市場
EVF 真係冇用
有得比你望都唔會望得舒服
收到🙏
其實4k100 冇聲冇乜所謂,因為我都會剪片配音樂落去,另外鏡頭我就係見佢出咗啲1.8輕新嘅細鏡,我先至考慮轉Canon,我諗住35 1.8 加85 2.0或者再加多支24 105就夠晒喇,我唔會買太多鏡,同牛龜咁大碌嗰啲我都唔會未必會考慮🤦🏻‍♂️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞